Pot câinii plânge cu lacrimi precum oamenii?

Pui de câine cu ochii înlăcrimați

Câinii sunt probabil unele dintre animalele cele mai deschise emoțional din jurul nostru – indiferent dacă te joci cu cățelul tau sau doar stai cu el pe canapea, o parte din bucuria de a avea un câine este acea senzație de legătură profundă cu el și cu ce gândește el.

În ciuda acestui fapt, este important să știm dacă totuși câinii pot plânge sau nu cu lacrimi; știm că ei pot fi tristi, dar cum exprimă ei asta și cum diferă acest lucru față de noi? Citiți mai departe pentru a afla mai multe!

Câinii plâng cu lacrimi adevărate?

Există câteva răspunsuri la asta. În funcție de rasă, câinele tău poate în mod sigur elimina o umezeală din ochi; cu toate acestea, acest lucru nu poate fi neapărat plâns emoțional.

Ochii noștri tind să devină umezi atunci când ne simțim respinși sau tristi sau când se întâmplă ceva nefericit; câinii, însă, tind să plângă dintr-un motiv complet diferit. Nu vă faceți griji, nu este legat de nimic din ceea ce ați făcut voi – are legătură doar cu modul de funcționare a ochilor lor și se întâmplă cu toți câinii.

Desigur, asta nu înseamnă că câinele tău nu este capabil să își exprime tristețea față de tine. Felul de a „plânge” al unui câine se  exprimată de obicei prin schelălăit (scâncete, vaiete). Acest vaiet sonor poate însemna o serie de lucruri diferite și depinde de voi să identificați motivul din care câinele face zgomotul respectiv.

De exemplu, câinele tău ar putea să schelălăie, deoarece încearcă să-ți spună ceva, cum ar fi „deschide ușa – am nevoie la toaletă și nu vreau să-ți murdăresc covorul!” De asemenea, s-ar putea datora anxietății, căci poate începe să devină vocal atunci când simte că ești pe cale să pleci.

Această situație particulară de plâns poate fi un pic enervantă. Din fericire, câinii pot fi controlați printr-o educație susținută. Mai exact, dacă lucrezi cu câinele tău pentru a-l învăța comanda „Taci!”, în cele din urmă, țipetele și strigătele sale anxioase vor dispărea în cele din urmă.

Alteori, amicul tău poate începe să scâncească atunci când este bolnav sau rănit. În acest caz, este posibil să-l auzi „plângând” atunci când doar stă sau este întins sau face ceva obișnuit, cum ar fi mersul. Dacă observi acest tip de comportament, este indicat să programezi o întâlnire cu medicul veterinar cât mai curând posibil.

De ce „plâng” câinii?

Spitalul de animale VCA observă faptul că câinii, la fel ca majoritatea celorlalte mamifere, au canale lacrimale, care sunt necesare pentru a asigura umiditatea necesară pentru funcționarea normală a ochilor.

Câinii folosesc canalele lacrimale în special pentru a scurge umezeala (secreția lacrimală) din ochi  în gură și gât; cu toate acestea, aceste canale pot fi de asemenea blocate, ceea ce duce la apariția lacrimilor care curg efectiv din ochi și pe obrajii câinelui.

Lăcrimarea în exces este cunoscută sub numele de epifora.

Câteva rase sunt mai sensibile la epifora decât altele; aceasta depinde în principal de forma feței câinelui, deoarece aceasta poate juca un rol în capacitatea fluidului de a rămâne în ochi. Câinii din rasa Mops (Pugs) și Pitbull-ii au probleme cu epifora mai mult decât majoritatea câinilor, din cauza fețelor lor turtite; cu toate acestea, acest tip de epifora nu este de obicei atât de gravă.

Care sunt unele dintre cauzele epiforei?

Unele dintre cauzele epiforei pot fi destul de asemănătoare cu cele care pot provoca secreții oculare (udori) la om. De exemplu, lacrimile unui câine ar putea curge ca urmare a sinuzitei, care este o afecțiune care apare atunci când sinusurile unui câine se inflamează.

De asemenea, există o serie întreagă de alte motive pentru care această problemă se poate dezvolta, de la obiecte străine până la conjunctivită.

Epifora poate fi cauzată și de un defect congenital în care există o conexiune ineficientă între  pleoapă și sistemul de drenaj al lacrimilor. Acest lucru ar putea rezulta din lipsa conexiunilor sau din formarea legăturilor în exces, provocând astfel o funcționalitate slabă. Câinii din rasele Pudel, Bulldog și Cocker Spaniel sunt deosebit de predispuși la această afecțiune.

O problemă comună centrată pe rasă care ar putea provoca epifora este ectropionul. Această afecțiune este marcată de o întoarcere exterioară a pleoapei și poate fi prezentă de la naștere sau dezvoltată prin paralizia nervului facial și cicatrizarea post-traumatică a pleoapelor. Câinii din rasele Cocker Spaniel, Bloodhound (câini de vânătoare) și Dog German sunt deosebit de sensibili la această afecțiune.

Rasele mari, active, pot fi, de asemenea, predispuse la dezvoltarea epiforei, date fiind tendințele lor exuberante greu de controlat. Acest lucru este de obicei cauzat de inflamația provocată de zgârieturi ale irisului, care pot fi cauzate din neatenție chiar de câinele tău, care încearcă să-și scoată un obiect străin din ochi.

Când ar trebui să fiu îngrijorat de lacrimile câinelui?

În multe cazuri, epifora nu reprezintă o problemă, iar tu și câinele tău puteți coexista fericiți cu această afecțiune. Cu toate acestea, există unele simptome care necesită să mergeți la medicul veterinar – dacă ochii câinelui tău nu încetează niciodată să lăcrimeze, ar putea exista un anumit blocaj dăunător care trebuie verificat.

În mod ideal, umezeala ochilor ar trebui să treacă prin canalele lacrimale ale câinelui, astfel încât cu cât se pierde mai multă umezeală, cu atât ochii funcționează mai puțin bine.

Un alt aspect care poate cauza probleme este prezența unei scurgeri colorate în ochii câinelui – scurgerile galbenă, sângerie sau vâscoasă sunt oarecum grave și este recomandat să discuți cu medicul veterinar despre ce ar putea însemna acestea. Alte simptome pe care ar fi indicat să le urmăriți includ roșeața, inflamația și ulcerațiile corneene.

Dacă ochii câinelui tău continuă să fie umezi mai mult de o zi, este nevoie să ajungi rapid la medicul veterinar, deoarece este posibil să te confrunți cu ceva grav. De exemplu, scurgerea constantă a ochilor ar putea duce la probleme precum glaucomul. Câinele tău ar putea avea de asemenea de-a face cu un os facial care este fracturat sau chiar rupt.

Ochii apoși și petele de lacrimi

Adesea, petele de lacrimi vor apărea la câinii cu epifora. În timp ce această afecțiune ar putea fi un indiciu că ochii excesivi de apoși pot fi o problemă, ea poate provoca, de asemenea, neplăceri și cu aspectul cățelului tău. Toate rasele pot suferi de colorarea lacrimilor, deși afecțiunea este deosebit de răspândită în rândul raselor care au blana albă, cum ar fi Bichon Frisé sau Pudel.

Nu există niciun alt fel de exprimare: petele de lacrimi sunt urâte. În timp ce cel mai evident semn al acestei afecțiuni sunt dungile roșii-brune care apar sub ochi, un câine ar putea dezvolta această afecțiune și în jurul botului, dacă lacrimile curg suficient de liber.

Colorarea lacrimală se poate dezvolta în timp din cauza diferitelor afecțiuni care decurg din epifora ușoară. Cu toate acestea, dacă micuțul tău capătă o față pătată de lacrimi într-o perioadă scurtă de timp, este important să-l duci imediat la veterinar. O apariție rapidă a afecțiunii ar putea însemna ceva grav la început.

Ce fac cu chipul pătat de lacrimi al câinelui meu?

Dacă epifora are ca rezultat urme lungi cu aspect urât la câinele tău, vestea bună este că el nu trebuie să trăiască cu această afecțiune. Există mai multe modalități prin care poți să rezolvi situația din fașă, inclusiv tactici pe care le poți implementa pentru a preveni revenirea problemei.

De exemplu, dacă epifora și colorația cu lacrimi care rezultă reprezintă consecința unei alergii, este indicat să verifici mâncarea câinelui tău. Dacă este mâncare ambalată cu conținut nerecomandat pentru unii căței, cum ar fi porumbul sau grâul, trecerea la o marcă mai naturală poate oferi rezolvarea problemei.

De asemenea, ar trebui să arunci o privire și asupra calității apei pe care o bea câinele. Deși acest lichid nu se corelează neapărat cu ceea ce se scurge din ochii câinilor, o combinație de epifora și de calitate slabă a apei ar putea agrava răspândirea colorației lacrimogene (petelor lăsate de lacrimi). Ia în considerare folosirea apei distilate sau purificate în locul apei de la robinet.

De asemenea, poți rezolva problema utilizând câteva tactici zilnice de îngrijire a feței. Substanțe precum cele de spălare a ochilor, șamponul sau peroxidul de hidrogen aplicat zilnic pe blană pot face ca aceste pete să dispară treptat. Acest lucru trebuie făcut cu atenție, deoarece vei lucra în apropierea ochilor câinelui tău.

Păstrarea blănii din jurul ochilor câinelui tău îngrijită și tunsă va face deopotrivă minuni în prevenirea colorației lacrimale. Dacă faci acest lucru, reduci șansele ca fire de păr – sau un alt obiect străin de pe păr – să intre în ochiul câinelui tău, ceea ce, la rândul său, ar putea cauza epifora și colorarea lacrimilor.

Trebuie menționat că efectuarea majorității acestor lucruri nu va face ca problema să dispară complet. În general, ele permit doar mascarea problemei la un nivel tolerabil. Singură excepție de la această regulă este îngrijirea și tunderea, deoarece puteți tăia blana pătată odată cu creșterea părului din zona afectată.

Ar trebui să sterg lacrimile câinelui?

Dacă canalele lacrimale ale câinelui îi provoacă probleme, există mai multe modalități prin care poți atenua disconfortul câinelui tău. Dacă câinele tău are o peliculă în jurul ochiului, ca urmare a plânsului, o poți șterge cu o cârpă umedă, asigurându-te că le ferești globul ocular. În timp ce câinele poate opune rezistență față de această acțiune la început, în timp și cu suficientă încurajare, poți să-ți antrenezi câinele să stea un pic mai liniștit data viitoare când trebuie să îi cureți ochii.

În cazul în care trebuie să consulți medicul veterinar cu privire la problemele severe și cronice ale canalelor lacrimale ale câinelui tău, este posibil ca acesta să fie nevoit să redeschidă canalele lacrimale pentru a elimina blocajul. Din fericire, acest lucru nu durează prea mult – este nevoie doar de un pic de sedativ pentru a calma câinele, după care medicul veterinar le poate debloca cu instrumente medicale speciale. În mod obișnuit, canalele vor fi deschise ceea ce va permite reglarea lacrimilor câinelui tău, care vor reveni la normal!

Acum că știi mai multe despre faptul dacă câinii pot plânge sau nu, poți sta puțin mai liniștit știind că ochii câinelui tău nu se umezesc de tristețe. Cu puțină grijă și întreținere, majoritatea câinilor pot trăi foarte fericiți cu puțină epifora, și chiar cazurile mai severe pot fi rezolvate rapid.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top