Câinele meu nu vrea să mănânce!

Acest câine are un apetit scăzut

Poți duce un cal la apă, dar nu îl poți face să bea. Această zicală străveche ar putea fi aplicată cu ușurință câinelui tău care ar putea reacționa prin răsturnarea unui bol cu cereale cu o indiferență extremă. Este doar încăpățânat sau este vorba de altceva?

Câini, comportament și mofturi

Uneori, pofta de mâncare a unui câine este echivalentă cu comportamentul său înnăscut. De exemplu, dacă un câine nu este confortabil în împrejurimile sale, s-ar putea să nu se simtă confortabil să mănânce. Acest lucru ar putea fi cauzat de prezența unui câine agresiv sau chiar a unei farfurii cu mâncare pentru câini așezată la o înălțime inconfortabilă.

Acest sentiment de neliniște ar putea fi generat și de o schimbare de viață pe termen scurt sau pe termen lung. Dacă te muți într-un loc nou pentru a trăi, s-ar putea să dureze puțin până se acomodează și în acest fel să-și recapete și pofta de mâncare. Dacă îți iei câinele într-o călătorie – să zicem, te duci la casa unei rude de sărbători – lipsa poftei de mâncare poate fi un semn al răului de mișcare.

Desigur, este posibil ca pur și simplu să nu-i placă hrana pentru câini pe care i-ai cumpărat-o. doar pentru că sunt animale, asta nu înseamnă că nu vor dezvolta diverse preferințe și antipatii când vine vorba de mâncare. Uneori este nevoie doar de o schimbare a alimentației ca acesta să-și recapete apetitul.

Trebuie remarcat faptul că dimensiunea și rasa unui câine poate juca un rol în obiceiurile sale de hrănire. Rasele mai mari, precum Labradorii, sunt mâncători lacomi care vor devora aproape orice chiblă pe care o are în față. Rasele mici precum Yorkie și Maltese, pe de altă parte, tind să fie în mod decisiv mai pretențioase și necesită mai multă răbdare.

Importanța rutinei

Întrucât obiceiurile alimentare ale unui câine pot fi strâns legate de nevoia lor de a avea un mediu confortabil, este foarte vital să-l obișnuim cu un program de luat masa. Crearea unei rutine solide și ferme în momentul în care câinele tău va fi hrănit favorizează predictibilitatea, ceea ce în cele din urmă va conduce la obiceiuri pozitive. Nu uita: câinilor le priește predictibilitatea.

Cu toate acestea, elaborarea unei rutine eficiente nu se oprește doar la a-l hrăni la o anumită oră în fiecare zi. Există și alte lucruri pe care trebuie să le faci pentru a modela în mod corespunzător experiența culinară a câinelui tău. Aceste elemente îl vor ajuta să se pregătească în mod corespunzător și să profite de ora de masă pe care ai stabilit-o. Economisește munca.

De exemplu, ar trebui să eviți cu orice preț să-i oferi câinelui  resturile de la masă înainte sau chiar după ora sa de masă. Dacă faci asta, este posibil să cultivi în mod involuntar un comportament în care câinele tău se simte complet confortabil să-și lase mâncarea pentru un premiu mai bun. Și anume, porția suplimentară de pui pe care nu o vei termina.

De asemenea, ar trebui să reduci și deliciile pentru câinele tău. Mai precis, nu ar trebui să faci un obicei din a-l îndopa cu gustări delicioase fără un motiv întemeiat. Se numesc delicii cu un motiv – dacă îi oferi din abundență în timpul zilei, ar putea decide că ar putea să scape fără hrana lui uscată.

O idee grozavă ar fi să-ți scoți câinele la o plimbare înainte de ora de masă din două mari motive. În primul rând, va servi ca un semn primordial că va mânca în curând. În al doilea rând, exercițiile fizice îi vor stimula în mod natural pofta de mâncare, ceea ce înseamnă că va fi gata să mănânce când va sosi momentul.

Chiar dacă o schimbare în alimentație fi tot ceea ce este necesar pentru a stimula apetitul câinelui, ar trebui să analizezi cu atenție acest tip de schimbare. Tipul de hrană pentru câini este, de asemenea, condus de rutină. Prea multă întrerupere poate cauza câinelui tău dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase bazate pe comportament.

Când ar trebui să te îngrijoreze pierderea poftei de mâncare?

În cazul în care câinele tău încetează brusc să mai mănânce, în ciuda prezenței unei rutine solide, atunci poate fi altceva care îți solicită atenția. Mai mult decât atât, necesită atenția medicului veterinar.

Lipsa poftei de mâncare este un simptom comun pentru mai multe boli grave care îți pot afecta câinele. Unele dintre aceste probleme conduc la o varietate de probleme digestive și diverse infecții sistemice până la insuficiență renală sau cancer.

În unele cazuri, vârsta câinelui poate juca un rol în reducerea obiceiurilor sale de masă. Câinii vârstnici pot fi mai susceptibili la problemele dentare, de aceea va fi puțin mai dificil pentru ei să mănânce hrana uscată specifică lor.  De asemenea, simțul gustului și mirosului unui câine poate scădea în timp – lucruri care pur și simplu pot face ca hrana să fie mai puțin atrăgătoare pentru el.

Dacă nu ai de-a face cu un câine în vârstă, există câteva semne pe care le poți căuta și care duc la pierderea apetitului. Unele dintre aceste semne pot părea subtile, cum ar fi o creștere a stării de rău sau a apatiei. Altele pot fi considerabil mai ușor de observat, cum ar fi diaree sau vărsături.

Dacă se manifestă oricare dintre aceste semne însoțite de tendința de a nu mânca, trebuie să-ți duci câinele la veterinar imediat. Tipul de tratament pe care i-l va poate varia în funcție de diagnostic. Doar asigură-te că urmezi cu sfințenie tratamentul pe care îl recomandă medicul veterinar.

Mâncarea este un semn important al sănătății în mai multe privințe

Este întotdeauna important să acorzi o atenție deosebită obiceiurilor alimentare ale câinelui tău. Deși nu poate vorbi, faptul că mănâncă neregulat îți poate spune că ceva nu este în regulă, fie din punct de vedere fizic, fie comportamental. Notează aceste semnale și acționează în consecință.

Și dacă se dovedește că problema câinelui tău este doar încăpățânarea, fii dispus să lucrezi cu el la nivelul său. Din nou, s-ar putea foarte bine ca noua mâncare pe care ai ales-o să nu fie pe placul lui și să fie nevoie de o simplă schimbare. Atâta timp cât nu devine un obicei, este bine să lași de la tine aici.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top