Recomandări pentru un Pudel: 4 tipuri de hrană delicioase

Doi Pudeli standard de culori diferite

Acești cățeluși pufoși dar eleganți sunt probabil cei mai ușor de recunoscut în cadrul concursurilor canine.

Dar oare care este cea mai bună hrană pentru un Pudel?

Cu ce vei hrăni un câine nobil și totodată răsfățat? Despre asta vom discuta pe parcursul acestui articol.

Prezentare generală: Top 4 tipuri de hrană pentru un Pudel

Pudelul: scurtă prezentare a rasei

Multe persoane consideră pudelii niște câini sensibili și delicați – deși această preconcepție este una eronată. Contrar așteptărilor, ei au fost împerecheați inițial pentru a aduce prada din apă. Pudelii se împart in trei categorii în funcție de dimensiuni, dar toate trei aparțin aceleiași rase.

Cele trei categorii sunt: Pudelul toy (de buzunar), Pudelul pitic și Pudelul standard (de la cea mai mică la cea mai mare dimensiune). Pudelii sunt renumiți pentru performanțelor lor din cadrul showurilor canine, însă sunt și foarte inteligenți. Sunt foarte talentați la sport, ascultători pe parcursul dresajului și chiar niște câini excelenți de vânătoare!

Fiind una dintre cele mai vechi rase moderne, se presupune că Pudelii au fost împerecheați pentru vânătoarea de păsări acvatice în Germania – însă se mai susține că ei au suferit multe schimbări mai târziu, pe teritoriul Franței.

Cei mai cunoscuți strămoși ai Pudelilor sunt considerați a fi niște câini folosiți la stâne în Asia, deși este posibil să fi păstrat genele unor câini antici de apă.

Pudel senior

calorii
0

Pudel adult comun

calorii
0

Pudel activ/de lucru

calorii
0

Atât timp cât există Pudeli de trei dimensiuni diferite, trebuie să creăm anumite diferențe înainte să începem discuția despre masa corporală. Pudelii toy (de buzunar)cresc până la 25 de cm și cântăresc între 2.7 și 4 kilograme.

Pudelii pitici sunt ceva mai înalți (între 30 și 38 de cm), atingând între 6.8 și 7.7 kilograme la maturitate.

Pudelii standard sunt reprezentanții cei mai mari ai acestei rase. Ei ating o înălțime medie de 56 cm și cântăresc între 20 și 31 kilograme.

Deoarece sunt necesare estimări calorice, un Pudel toy (de buzunar), mai puțin activ solicită 240 de calorii în fiecare zi. Un exemplar ce susține un nivel mediu de activitate fizică are nevoie de 300 de calorii, iar unul foarte activ se va apropia de 465 consumate.

În cazul Pudelilor pitici, exemplarul mai puțin activ are nevoie de 400 de calorii pe zi, cel activ moderat de 490 de calorii, iar cel foarte activ de 775 calorii pentru a-și menține bagajele de energie necesare unei zile.

Pentru Pudelii standard vom discuta despre indici calorici ceva mai ridicați, direct proporționali cu gabaritul superior al acestora. Un Pudel standard mai puțin activ necesită 1000 de calorii pe zi, unul activ moderat 1,230, în timp ce un Pudel standard foarte activ sau de lucru are nevoie de aproape 2000 de calorii pentru a putea dezvolta energia necesară pentru 24 de ore.

Cu toate aceste estimări la îndemână, nu uita că fiecare câine este diferit și are nevoi nutriționale diferite!

Numărul de calorii alocate unei zile reies în urma greutății și al nivelului de energie – așadar fii atent la cât de mult mănâncă Pudelul tău și asigură-te că acesta nu primește nici prea multă, nici prea puțină hrană pentru a-și menține nivelul de energie pe tot parcursul zilei.

De altfel, este bine ca Pudelii (predispuși la dilatație/torsiune gastrică) să fie hrăniți de două-trei ori pe zi, fără a-i pune toată hrana dedicată unei zile la îndemână.

Vrei mai multe informații despre Pudel? Vizionează videoclipul!

Acest videoclip face parte din seria Dogs 101 și oferă niște informații foarte utile despre rasa Pudel, dezbătând originile acesteia, dar și principalele caracteristici.

Dacă te gândești serios la achiziționarea unui Pudel, ai deja unul sau doar vrei sa te informezi, acest videoclip îți va răspunde la multe întrebări!

Probleme comune de sănătate ale rasei

În general, Pudelul este o rasă destul de sănătoasă, deși există câteva predispoziții la care trebuie să fii atent. Nu înseamnă că orice Pudel se va lovi de aceste probleme, dar este bine să fii precaut.

Hipoadrenocorticism

Această afecțiune cunoscută și sub denumirea de Boala Addison se dezvoltă în urma unei probleme a glandelor suprarenale ce vor produce mai puțini hormoni decât numărul necesar.

Simptomele acestei boli sunt stările de vomă, apetitul scăzut și letargia. Dacă va fi lăsată netratată, poate fi foarte periculoasă, conducând chiar la moarte – asta dacă nu ești un stăpân îndeajuns de capabil încât să îți ajuți câinele în prevenirea și tratarea bolii!

Nu poți trata Boala Addison doar prin dietă, însă poți ameliora efectele acesteia printr-o dietă ce nu va conține cereale sau soia. De cealaltă parte, ingrediente de origine animală de cea mai bună calitate și apropie-te astfel de o dietă raw (crudă), cât mai mult cu putință.

Sindromul Cushings

Sindromul Cushings, numit și hiperadrenocorticism apare atunci când corpul câinelui produce prea mult cortisol. Este o afecțiune destul de severă care este cauza aproape mereu de o tumoare și necesită o vizită la veterinar cât mai repede cu putință. Printre simptome enumerăm setea excesivă, urinarea, gâfâit, apetit exagerat și posibila apariție a infecțiilor pielii sau a vezicii urinare.

Dacă vorbim despre alimentație și cum poate aceasta să influențeze Sindromul Cushings, o dietă săracă în grăsimi ar putea fi benefică deoarece câinii ce suferă de acest sindrom dezvoltă o anumită predispoziție la obezitate. De asemenea, antioxidanții precum cei obținuți din uleiul de pește ar putea susține organismul canin.

Alte afecțiuni

Printre alte probleme de sănătate ce ar putea afecta un Pudel enumerăm dilatația/torsiunea gastrică, crizele de epilepsie, displazia de șold, hipotiroidismul boala Legg-Perthes și luxația rotulei.

Pentru a oferi Pudelului tău o sănătate generală bună, asigură-i o dietă echilibrată și vizite regulate la veterinar pentru diferite analize și teste.

Cum să hrănești un pui de Pudel

Puii de Pudel încep procesul de înțărcare undeva între primele 3 și 5 săptămâni de viață. În acest punct, puii vor primi pe lângă laptele de mamă bobițe înmuiate în lapte.

Majoritatea stăpânilor înlocuiesc laptele de mamă cu hrană uscată atunci când puii ating vârsta de 4-6 săptămâni – schimbarea nu va afecta puiul în niciun fel dacă acesta este destul de dezvoltat pentru a se putea hrăni cu bobițe.

Deoarece Pudelii se împart în trei categorii diferite în funcție de gabarit, aportul caloric va fi stabilit prin prisma masei corporale. La 5 săptămâni, un pui ce cântărește 0.6 kilograme va solicita undeva la 60 de calorii pe zi, iar un pui aproape de 1.2 kilograme va avea nevoie de 100 de calorii pe zi pentru a-și menține energia.

Cea mai bună hrană pe care o poți oferi unui Pudel

Ambrosia Grain Free, Adult, Pui si Somon
 

Pentru a-ți hrăni Pudelul așa cum se cuvinte este nevoie de o hrană de calitate superioară, deasupra celor oferite de competitori. Noi recomandăm drept cea mai bună hrană pentru Pudelul tău Ambrosia Grain Free, Adult, Pui si Somon.

Ambrosia Grain Free, Adult, Pui si Somon conține un număr surprinzător de mic de ingrediente ce se apropie de necesitățile nutriționale primare ale câinelui tău. De asemenea, hrana nu conține cereale și este recomandată Pudelilor afectați de dilatație/torsiune gastrică sau predispuși la boala Addison.

Conține carne de somon, bogată în ulei de pește, fiind o sursă excelentă de acizi grași de tip Omega 3 ce susțin sănătatea pielii și a blănii.

În plus, grăsimea de pui (un alt ingredient al hranei Ambrosia Grain Free, Adult, Pui si Somon) este o sursă de acid linoleic – acid tip Omega 6,tot dedicat sănătății blănii. Deoarece blana unui Pudel nu va înceta să crească, acizii grași Omega îi vor asigura un aspect sănătos, de invidiat!

Principalele beneficii oferite de Ambrosia Grain Free, Adult, Pui si Somon:

Hrana nu conține cereale sau gluten
Conține o varietate de vitamine, minerale și proteine
Rețeta se bazează pe ingrediente de cea mai bună calitate, atent selecționate

 • somon proaspat (30%)
 • carne de pui deshidratata (24%)
 • cartofi (15%)
 • mazare (15%)
 • grasime de pui
 • fasole
 • seminte de în (2%)
 • pulpa de sfecla uscata
 • drojdie
 • faina de alge (0,3%)
 • fructo-oligo-zaharide FOS (0,2%)
 • produse de drojdie (MOS) (0,2%)
 • Mojave Yucca (0,03%)
 • armurariu (Silybum marianum L.) (0,02%)
 • rodie deshidratata (Punica granatum) (0,02%)
 • fructe de trandafir deshidratate 

Dacă ești în căutarea unei hrane uscate superpremium, recomandăm cu încredere Ambrosia Grain Free, Adult, Pui si Somon.

Bineînțeles, și celelalte produse recomandate de noi sunt de cea mai bună calitate și vor fi savurate de orice Pudel, mulându-se excelent pe nevoile nutriționale ale acestuia!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top