Acordă atenție problemelor ochilor unui Pudel!

Blana din jurul ochilor acestui pudel este pătată de lacrimile acestuia

Pudelii sunt una dintre cele mai populare rase de câini. Mărimea, blana și personalitatea acestora i-a făcut să fie un simbol prin statutul lor social – ca să nu mai spunem cât sunt de adorabili. 

Totuși, se știe că dezvoltă diverse probleme ale ochilor. Toate aceste probleme necesită atenție, însă în moduri diferite.

De ce sunt pudelii atât de sensibili la problemele oculare?

Ereditatea este unul dintre cele mai importante motive pentru care pudelii tind să devină victime ale bolilor oculare. La fel ca la alți căței de rasă, predispoziția rasei este transmisă, colectiv, din generație în generație, astfel încât aceste probleme sunt legate intrinsec de ADN-ul lor. În timp ce unii crescători s-au folosit linia canină pentru a încerca să diminueze problemele, totuși acestea rămân răspândite pe scară largă.

Aspectul fizic al pudelului joacă, de asemenea, un rol esențial în apariția anumitor afecțiuni oculare. Blana lungă, creață, pe care o au unii pudeli în jurul ochilor are tendința de a reține impuritățile adunate pe parcursul activităților de zi cu zi. 

Aceste particule sau substanțe pot crea o iritație ce conduce la probleme oculare. De asemenea, pudelii sunt mai predispuși la blocarea canalului lacrimar, față de alte rase, acest blocaj cauzând, de asemenea, tulburări oculare.

Colorarea lacrimii – afecțiunea ochilor care poate fi depistată cel mai ușor

Ușor de depistat, cea mai frecventă problemă a ochilor la pudeli este colorarea lacrimilor. Această afecțiune este caracterizată de faimoasele dungi colorate care apar sub ochii cățelului, nuanța acestora variind de la roșu până la maro ruginiu. Această colorare este mult mai vizibilă dacă pudelul tău are blană albă sau deschisă la culoare.

Principalul motiv al acestei boli obișnuite la pudeli este o afecțiune cunoscută sub numele de epiforă sau flux excesiv de lacrimi. Acest lucru este cauzat de blocarea căilor lacrimale sau pătrunderea unor resturi, întrucât ochii vor produce o cantitate foarte mare de lacrimi, pentru a încerca să rezolve problema. 

În timp ce lacrimile unui câine sunt clare, ele conțin un pigment cunoscut sub numele de porfirină; acest pigment, atunci când se află în exces în blana unui câine, poate colora blana.

Cum să rezolvi colorarea lacrimilor având grijă de ochii câinelui tău

Tratarea striațiilor lacrimale poate fi rezolvată direct, asigurându-te că îngrijirea ochilor face parte din toaletarea regulată a câinelui tău. Deoarece ochii sunt o parte sensibilă a corpului, îngrijirea acesta devine o sarcină delicată. 

Este, de asemenea, o activitate care ar produce rezultate pozitive pe care le poți vedea – sau, mai degrabă, anumite aspecte vor dispărea.

Afecțiuni medicale grave care determină problemele ochilor pudelului

În timp ce problemele estetice sunt cel mai ușor de observat la ochii unui pudel, aceasta este o afecțiune simplă, comparativ cu altele mult mai grave care s-ar putea dezvolta la nivelul ochilor. Aceste probleme se vor răsfrânge asupra pudelilor de anumite dimensiuni mult mai ușor. Alte afecțiuni, cum ar fi cataracta sau glaucomul, provoacă același tip de probleme precum în cazul oamenilor.

Cea mai cunoscută dintre aceste afecțiuni oculare este atrofia retiniană progresivă; o afecțiune în care retinele pudelului se atrofiază și provoacă orbire. Este o boală care nu are niciun remediu și poate începe să se manifeste la vârsta de doi ani și jumătate. 

S-a stabilit că este rezultatul unei gene recesive, ceea ce înseamnă că, înainte să apară, ar putea rămâne complet latentă în arborele genealogic al unui câine pentru câteva generații.

O afecțiune oarecum legată de atrofia retiniană progresivă este o boală numită atrofie de iris; este o boală incurabilă, care determină atrofierea și apoi moartea irisului din ochiul unui câine. Pudelii de tip toy și cei de talie mică pot suferi de o afecțiune cunoscută sub numele de hemeralopie, care se manifestă prin episoade bruște de orbire în timpul zilei. 

În schimb, pudelii obișnuiți pot fi supuși unei afecțiuni cunoscute sub numele de microphthalmos, în care ochii rămân mai mici decât dimensiunea lor normală.

Mergi cu pudelul tău la veterinar imediat ce suspectezi apariția anumitor probleme

Deși poți avea grijă de unul singur de petele provocate de lacrimile pudelului tău, este important să duci câinele la veterinar în momentul în care suspectezi că ceva mai grav ar putea să apară.

Chiar dacă în cazul unor anumite boli grave se cunoaște că acestea nu pot fi vindecate, depistarea din timp a acestora te poate pregăti pe tine, dar și pe câine, să faceți față bolii, atunci când se instalează. 

Poate fi un drum anevoios dar, dacă îți iubești câinele, este unul esențial.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top