Sardine în alimentația canină? Absolut! Sunt bogate în Omega-3!

Sardine în gheață, comestibile pentru câini

Uleiul de pește este frecvent utilizat ca supliment sănătos pentru câinii care au nevoie de un plus în meniul lor zilnic. Știind acest lucru, te-ai putea întreba: „câinii pot mânca sardine?” Răspunsul este da! În loc de ulei de pește, sardinele reprezintă un alt mod de administrare al unui avantaj pe care îl poți adăuga în meniul câinelui tău.

Sardinele, deși nu reprezintă prima opțiune de carne de pește pe care oamenii ar oferi-o câinilor lor, reprezintă un pește cu adevărat hrănitor! Riscurile de a include orice pește în hrana câinilor au o mare legătură cu locul din care provin și cu modul în care sunt depozitați, dar sardinele sunt la fel de sănătoase ca orice alt pește.

Să analizăm de ce sardinele sunt atât de grozave, de unde le poți cumpăra și cum le poți include eficient în alimentația câinelui tău.

Sunt sardinele benefice pentru câini?

Da! Sardinele, precum alte tipuri de carne de pește, sunt bune pentru alimentația câinilor. Este ușor să îi oferi câinelui tău câteva sardine pe săptămână și acestuia îi va plăcea probabil gustul acestora.

Care sunt avantajele includerii sardinelor în alimentația câinelui tău?

Există atât de multe beneficii ale substanțelor nutritive din sardine încât nu sunt sigur cu ce să încep. Mai întâi, hai să enumerăm câteva dintre cele mai bune substanțe nutritive pe care le vei oferi câinelui tău odată ce îl hrănești cu acest pește cu oase moi:

 • Omega-3
 • Vitamina D
 • Vitamina B12
 • Aminoacizi
 • Coenzima Q10

Deși este grozav să știi că sardinele conțin toate acele substanțe hrănitoare, probabil că te interesează mai mult ce beneficii au pentru câinele tău. Împreună, aceste substanțe hrănitoare aduc câteva beneficii importante, după cum urmează:

 • Sunt o sursă de proteină ​​foarte sănătoasă.
 • Ajută la dezvoltarea mușchilor și a țesutului conjunctiv.
 • Ajută la menținerea sistemului imunitar puternic prin formarea de anticorpi.
 • Pot ajuta la protejarea rinichilor prin prevenirea bolilor renale.

Afecțiunile dentare pot fi, de asemenea, încetinite sau prevenite datorită echilibrului de substanțe nutritive din sardine. Grozav, nu? Există atât de multe beneficii bune ale sardinelor.

Există riscuri în introducerea sardinelor în hrana câinelui?

Acum, că știi despre beneficii, probabil că vrei să cunoști riscurile hrănirii cu sardine.

Trei riscuri principale apar atunci când vine vorba de carnea de pește:

 • Peștele conține adesea mercur.
 • Peștele are oase periculoase în el.
 • Peștele nepotrivit poate cauza probleme de sănătate.

Din cauza acestor riscuri, unii oameni aleg să evite carnea de pește pentru câinii lor, ceea ce are sens, atâta timp cât nu ești dispus să te asiguri că vei evita aceste riscuri.

În cazul sardinelor, însă, este mai ușor să eviți aceste riscuri decât în ​​cazul altor pești.

În primul rând, sardinele sunt relativ mici în lumea peștilor, iar ciclul lor de viață și alimentația fac puțin probabil ca acestea să conțină mai mult decât resturi de mercur.

Mai mult, sardinele reprezintă un pește cu oase moi, iar câinii pot digera oasele. Recomand îndepărtarea  coloanei vertebrale mai groase înainte de hrănire dacă alegi sardine congelate sau proaspete, dar, în general, sunt mult mai ușor de oferit decât alt tip de carne de pește.

Sardinele nu reprezintă o varietate nepotrivită de pește, deci nu ar trebui să provoace probleme de sănătate. Dacă îi oferi prea mult din orice carne de pește, te poți confrunta cu probleme de deficiență de tiamină, dar ar trebui să oferi o cantitate enormă de pește crud pentru ca acest lucru să se întâmple. Nu oferi niciodată o alimentație bazată numai pe carne de pește.

Câinii pot mânca sardine la conservă?

Da, dar trebuie să alegi tipul potrivit de sardine conservate! Există o mulțime de soiuri și nu orice tip de sardine conservate sunt potrivite pentru consumul celui mai bun prieten blănos al tău.

Alege sardine conservate:

 • Fără sare
 • Ambalate în apă
 • Capturate în mediul sălbatic

Evită sardinele ambalate în:

 • Ulei de soia
 • Ulei de floarea soarelui
 • Ulei de porumb
 • Ulei de șofran
 • Alte uleiuri bogate în Omega-6
 • Sos de roșii

Sardinele conservate pot fi în regulă, dar nu toate alimentele conservate sunt create la fel. Fii atent la ceea ce cumperi. În special, verifică nivelul de sodiu și prezența unui ulei bogat în Omega-6. Nu îți dorești niciuna din aceste substanțe și ar trebui să alegi altceva dacă vreuna este prezentă în conservele pe care te-ai gândit să le incluzi în alimentația câinelui tău.

Ce alt tip de pește conservat ar trebui să iau în considerare?

Peștele la conservă pentru câini este prezent în diverse varietăți, iar multe dintre ele sunt foarte bune pentru câinele tău. Haideți să parcurgem câteva opțiuni pe care poate dorești să le iei în considerare în loc de sau în rotație cu sardinele:

 • Somon sălbatic de Alaska – are oase comestibile!
 • Stavrid
 • Stridiile – bogate în zinc, care este bun pentru femelele gestante sau care alăptează
 • Pește oceanic sălbatic

Evită întotdeauna somonul sau păstrăvul crud și alege stridii din Pacific în locul celor din China sau din Golful Mexic.

Cum să hrănesc câinele cu sardine?

Este destul de simplu să îți hrănești câinele cu sardine. Poți opta pentru sardine la conservă atât timp cât te asiguri că le alegi pe cele de calitate, fără uleiuri sau sare în exces.

De asemenea, poți cumpăra sardine proaspete și le poți pregăti singur, îndepărtând coloana vertebrală. Celelalte oase sunt în regulă pentru câinele tău, dar în cazul în care cumperi sardine mari, poate dorești să le elimini și pe unele dintre acelea.

Poți cumpăra și sardine congelate din care va trebui să elimini cel puțin coloana vertebrală.

Indiferent de modul în care oferi sardinele, amintește-ți doar că acestea nu alcătuiesc o alimentație completă și nu vor fi suficiente pentru a menține sănătatea câinelui tău, fără a fi combinate în dietă cu alte alimente. Poți utiliza sardine în loc să adăugi ulei de pește în meniul lor, dar aceasta nu este o dietă completă.

Cat de des ar trebui să ofer sardine câinelui meu?

Orice aliment poate dăuna câinilor, așa că ar trebui să începi prin oferirea unei cantități mici. Nu ar trebui să provoace tulburări digestive, dar este mai bine să fii precaut decât să ai un animal de companie bolnav.

Recomand hrănirea cu sardine de 1-2 ori pe săptămână. Nu trebuie să-i oferi sardine în fiecare zi pentru a vedea efectele benefice. Din moment ce adaugi calorii, scade cantitatea celorlalte alimente pe care i le dai în acea zi pentru a echilibra aportul caloric total.

Poți adăuga următoarele cantități, în funcție de dimensiunea câinelui tău:

Greutate115 gr sardine la conservă
​2 kg¼ conservă/săptămână
7 kg½ conservă/săptămână
11 kg5/8 conservă/săptămână
22 kg1 conservă/săptămână
45 kg1 ¾ conservă/săptămână

Indiferent sub ce formă i le oferi, câinelui îi vor plăcea sardinele!

Sunt sardinele bune pentru toți câinii, fără risc de îmbolnăvire?

Sunt sardinele potrivite pentru toți câinii? Nu. Aceștia pot manifesta o alergie sau o reacție adversă la sardine. Aceasta se întâmplă rar. Altfel, sardinele ar trebui să fie bune pentru câini. De fapt, chiar recomand să se găsească o modalitate de a se include carnea de pește în dieta câinelui, datorită numeroaselor efecte benefice vizibile.

Trebuie ținut cont de faptul că sardinele nu reprezintă o dietă completă. Pentru a completa dieta câinelui, asigură-te că îi oferi zilnic hrană echilibrată de la unul dintre brandurile de top producătoare de hrană pentru câini. Astfel, câinele tău va duce un ritm de viață sănătos și se va bucura de mulți ani în compania ta!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top