Un Labrador îngrijit de stăpâna sa

Câinii care nu năpârlesc (o casă fără fire de păr pretutindeni)

Este destul de dificil să menții curățenia cu un câine în casă. Dacă aveți un cățeluș care are tendința de a răvăși lucrurile și de a lăsa par peste tot, ar putea constitui o provocare dură. Din fericire, există mai multe rase despre care se știe că nu lasă par.

Există câini care nu lasă păr?

Dacă sunteți în căutarea unui câine care să nu năpârlească niciodată, nu veți găsi unul. Adevărul este că toți câinii lasă niște păr deoarece este un proces natural prin care își înlocuiesc părul mort cu unul nou – un proces fără similitudini în cazul oamenilor.

Cu toate acestea, unele rase sunt considerate rase care nu năpârlesc deoarece ele au o blană formată din fire foarte mici.

Înțelegerea fenomenului de cădere a parului la câini și alergiile

Câinii care nu lasă păr sunt o varianta atrăgătoare nu doar pentru că necesita un efort mai mic de întreținere, dar ei tind să fie alegerea principală a persoanelor care suferă de alergii. Studiile arată că din ce în ce mai multe persoane din România sunt alergice la câini. Dacă faci parte din aceste persoane, vei fi interesat de ceea ce este cunoscut sub numele de rasă hipoalergenică.

Cu toate acestea, veți dori să fiți cât mai puțin solicitat. La fel cum nu există un câine care nu va lăsa păr, nu există nici un câine complet hipoalergenic. Ba mai mult, motivul alergiilor nu are de-a face cu părul câinelui.

Sursa majorității alergiilor la câine provine de la pielea moartă care cade de pe câine. După cum ne-am putea aștepta, rasele cu o tendință mai mare de a lăsa păr produc mai multă piele moartă, ceea ce înseamnă că se creează un mediu mai propice pentru declanșarea alergiilor.

Cu toate acestea, s-a arătat că saliva și urina unui câine au caracteristici care pot declanșa reacții alergice. Evident, fiecare câine face pipi și este un pic mai dificil pentru stăpâni să limiteze interacțiunea cu urina câinelui, în special în etapa de creștere și educare a cățelușului. Cu toate acestea, s-au descoperit diferite manifestări alergie chiar din cauza unor câini ce nu salivează excesiv.

Lungimea firelor de păr contează?

Dacă doriți să reduceți alergiile sau cantitatea de păr care trebuie măturată, o soluție evidentă ar fi să alegeți o rasă cu părul scurt. Până la urmă, dacă un câine nu are o blana bogată, nu va fi la fel de supus la a lăsa o mulțime de păr în urmă, nu-i așa?

Deși pare foarte corect, varianta de mai sus nu este precisă în totalitate. Rasele păr lung, cu blană dublă, precum Ciobăneștii de Shetland sau Chow Chow, vor lăsa o mulțime de păr. Însă alte rase din lumea canină, deși au blană scurtă, sunt renumite pentru cantitățile de păr lăsate în urmă Pugii și Rat Terrierii fac parte din această categorie.

Care sunt rasele care lasă cel mai puțin păr?

Ogar italian alături de un peisaj

Dacă sunteți un iubitor de câini și doriți cu adevărat să primiți un câine în casa dumneavoastră, probabil că un cățeluș adulmecând de colo colo nu te va deranja. Alergiile sau nevoia de a păstra o casă curată te vor îndepărta de unele rase, însă există o mulțime de alte rase din care poți alege.

Cea mai populară dintre rasele care ar lăsa cel mai puțin păr este rasa Pudel. În timp ce faptul că nu lasă o mulțime de păr în urmă este doar un avantaj al acestei rase, inteligența lor deosebită și dispoziția jucăușă îi fac o rasa din ce în ce mai atractivă. Gama variată de dimensiuni este un alt bonus oferit de Pudeli: aceștia pot fi standard, de talie mică sau toy.

O altă rasă ce oferă diferite dimensiuni este Schnauzerul. Cu sprâncene stufoase și mustață pronunțată, această rasă specială este disponibilă în trei dimensiuni: standard, în miniatură și gigant. Indiferent de dimensiuni, inteligența debordată a acestei rase o recomandă oricărui stăpân ce-și dorește un câine cu o minte ageră.

Dacă doriți un câine mai mare, Ogarul italian poate fi câinele viselor voastre. Lungă, elegantă și grațioasă, această rasă cu blană scurtă ar putea dovedi percepția (inexactă) de câini cu părul scurt care nu năpârlesc.

Desigur, acea blană scurtă înseamnă, de asemenea, un strat subțire de protecție pentru câine, așa că ar fi înțelept să investești în haine de iarnă pentru ogarul tău.

Un exemplu grozav de câine cu păr lung care nu va năpârli excesiv este Bichonul maltez. Periați blana albă lungă a acestui câine ce adoră să-și petreacă ore întregi în poala stăpânului pentru a-i oferi un aspect mătăsos și luxos. În orice caz, în urma unui periaj, Bichonul maltez nu va pierde prea mult păr.

Terrierul Yorkshire este o altă rasă cu păr lung, ideală pentru proprietarii care nu doresc un câine care năpârlește excesiv. Precum Bichonul maltez, această rasă mică necesită îngrijire de rutină pentru a-și menține aspectul distinctiv.

Cu toate acestea, dacă vei aduce un Yorkie în casa ta, trebuie să ai grijă de blănița lui este cea mai frumoasă haină pe care o poate purta acesta.

La rândul lui, Yorkie face parte din topul raselor care lasă cel mai puțin păr. Există o mulțime de câini din familia Terrierilor care năpârlesc foarte puțin. Fox Terrierul sârmos, Wheaten Terrier cu blană moale, Terrierul Bedlington și Terrierul Blue Kerry sunt doar câteva dintre rasele terrier cunoscute pentru că își păstrează firele de păr la locul lor.

Iar dacă vă doriți cu adevărat un câine cu un aspect inedit care nu lasă păr, nu puteți da greș cu un Câine chinezesc cu creastă – în mod special, cel fără păr. Această versiune specială a rasei are un aspect „punk”, cu smocurile sale de păr de la baza picioarelor, coama unică și coada ca un pămătuf. Referitor la năpârlit, nici Câinele chinezesc cu creastă cu păr lung nu reprezintă „o amenințare”.

Ce spui despre rasele mixte?

Trebuie să dai dovadă de noblețe pentru a alege o corcitură. Până la urmă, drumul spre adăpostul de animale și salvarea unui suflet pierdut sunt semne clare că avem de a face cu un stăpân corect, cu o inimă mare.

Având în vedere că unii dintre acești câini și-au petrecut deja o bună parte a vieții în adăpost, îi puteți oferi acestuia o existență mai bună până la ultima suflare a câinelui.

Tendințele de năpârlire ale unei rase mixte sunt variate și pot avea loc multe dezbateri pe această temă. Unii oameni susțin că rasele mixte tind să nu piardă foarte mult par. Pe de altă parte, unii sunt de părere că multe rase mixte nu năpârlesc deloc.

Ca întotdeauna, adevărul este undeva la mijloc. În majoritatea cazurilor, genetica este principalul factor ce determină cantitatea de păr lăsată. Câinii ale căror rădăcini provin din rase care nu năpârlesc, rase hipoalergenice, vor fi probabil cei care lasă puțin păr, în timp ce rasele mixte care provin din familii care năpârlesc mult vor duce tradiția mai departe.

Dacă sunteți interesat de unicitatea unei rase mixte, dar sunteți curioși cu privire la tendințele lor de năpârlire, linia genetică a câinelui atât cât vă permite istoricul acestuia. Astfel vă puteți lua un set de măsuri de precauție cu privire la cât va năpârli noul membru al familiei.

Nu înseamnă că blana unui câine care năpârlește puțin nu necesită îngrijire!

În jurul câinilor ce năpârlesc puțin s-a creat o percepție greșită. Este posibil să nu lase o mulțime de păr, dar cei mai mulți dintre ei necesită o întreținere susținută când vine vorba de nevoile lor de îngrijire.

Deși blana acestor câini nu năpârlește foarte mult, sunt totuși o mulțime de probleme care pot face afecta blana acestor câini, făcând ca aceasta să capete un look neglijent și plin de fire încurcate. În cele din urmă, acest lucru conduce la o blană cu aspect nesănătos, fapt ce poate afecta starea de spirit a patrupedului.

Evident, această problemă este mult mai răspândită la unele rase decât la altele. Dacă dețineți un Bichon maltez sau un câine Puli, atunci îngrijirea, curățarea, tunderea și alte astfel de proceduri vor face parte din rutina de zi cu zi. În schimb, pentru versiunea fără păr a unui Caine chinezesc cu creastă, lucrurile se vor simplifica.

Dacă sunteți alergici, este important să mențineți îngrijirea câinelui la cele mai ridicate standarde, nu numai de dragul lui, ci și pentru voi. Blana unui câine atrage și reține polenul, praful și alte lucruri care pot declanșa alergii non-canine. Practicile obișnuite de îngrijire vor ajuta la menținerea acestor probleme sub control.

Nu luați în considerare doar cantitatea de păr lăsată atunci când alegeți un câine!

La fel ca în multe alte situații când vine vorba de deținerea unui câine, nu ar trebui să vă concentrați doar dacă potențialul de năpârlire al viitorului prieten cu patru picioare. Este important să priviți rasa în ansamblu pentru a va asigura că acesta este potrivită pentru stilul dumneavoastră de viață.

De exemplu, un Ogar italian nu lăsa mult păr, dar va avea nevoie de o mulțime de exerciții fizice pentru a fi în forma. Un Bichon maltez nu năpârlește, dar este o rasă deosebit de încăpățânată și dificil de dresat.

Cu alte cuvinte, există mulți mai mulți alți factori decizionali atunci când vă veți hotărî ce câine vă doriți mai presus de cantitatea de păr pe care acesta o va lăsa în spate.

Merită să-ți faci timp pentru a cerceta fiecare aspect al rasei astfel încât viitorul tău câine să primească viața pe care și-a dorit-o alături de tine, iar tu ca stăpân, să te bucuri de fiecare clipă petrecută aproape de câinele tău!

Scroll to Top