Câți dinți are un câine? O discuție elementară despre dentiția canină

Câine etalându-și dentiția sănătoasă

Există șanse să te gândești la dinții câinelui tău doar atunci când acesta și-i etalează sau atunci când vrei să le oferi îngrijire. Însă este important să cunoști câteva lucruri de bază despre dinții câinelui tău. De exemplu, știi câți dinți are?

Astăzi vei rezolva misterul.

Numărul de dinți al unui câine

Un câine adult va avea maximum 42 de dinți. Unele exemplare pot avea mai puțini dinți din cauza unei game largi de motive, de la forma botului lor până la dinți pierduți întâmplător. Este important să aveți grijă de dentiția câinelui ca parte a procesului de îngrijire, ca nu aceasta să se altereze, iar respirația câinelui să devină insuportabilă.

Există trăsături comune între dentiția canină și cea umană?

Chiar dacă un câine va avea cu șase-zece dinți dinți mai mulți decât un om(asta dacă luați sau nu în calcul măselele de minte), există unele asemănări prin care dentiția canină o oglindește pe cea umană.

De exemplu, puii au, de asemenea, dinți de lapte – 28 mai exact, ceea ce înseamnă cu 8 mai mult decât dentiția de lapte a unui bebeluș. În cazul câinilor, dinții de lapte vor începe să fie înlocuiți cu dinți permanenți după patru luni.

La fel ca ai noștri, dinții unui câine sunt împărțiți în patru categorii: canini, incisivi, premolari și molari. Fiecare dintre aceste seturi are o sarcină specifică, de la apucare la sfâșierea cărnii de pe os. Spre deosebire oamenii vremurilor noastre, dinții au și rolul unui mecanism principal de apărare al câinelui.

O altă asemănare pe care o împărtășim cu dentiția câinelui este nostru este că dinții acestuia din perioada maturității nu se regenerează. Deși s-ar creat anumite mituri în jurul regenerării dentiției canine, odată ce animalul a pierdut un dinte, acesta a fost pierdut pe vecie.

De aceea, sănătatea dentară a câinelui este o componentă importantă a îngrijirii pe care un stăpân responsabil este obligat să i-o ofere câinelui său.

Îngrijirea dentiției canine

Dentiția acestui Ciobănesc german este impresionantă

Dinții câinelui tău ar trebui sa reziste pe tot parcursul vieții, la fel și ai tăi. Pentru o dentiție sănătoasă este important să acordați atenție igienei dentare și urmăriți evoluția dentiției câinelui. În caz contrar, câinele poate întâmpina diferite probleme, de la pierdea dinților la afecțiuni dentare severe.

Fiți constanți în verificare dinților prietenului vostru patruped deoarece acesta va etala rar semne de durere dentară. Câinii, în general, au evoluat pentru a ascunde durerea dentară cronică deoarece instinctul primar ar traduce expunerea unui astfel de disconfort ca un semn de slăbiciune.

Dacă nu verificați constant cavitatea bucală a câinelui nu veți afla niciodată dacă acesta și-a crăpat vreun dinte sau a dezvoltat o afecțiune cronică la nivelul cavității bucale.

Desigur, asta nu înseamnă că nu veți primi câteva indicii semnificative ce pot conduce la descoperirea unei astfel de probleme. Dacă observați comportamente fizice neobișnuite, cum ar fi dificultatea de a apuca hrana sau de mestecarea acesteia doar într-o parte, ar putea exista o problemă legată de sănătatea dentară a câinelui.

De asemenea, dacă prospețimea respirației câinelui tău lasă de dorit, s-ar putea să fie nevoie de mai mult decât o simplă curățare a dinților.

Cel mai bun mod de a proteja dinții câinelui de afecțiuni grave este să-i oferiți acestuia același tip de îngrijire pe care o acordați propriilor dinți. Aceasta include spălarea zilnică a dinților și un control stomatologic anual. Poate vi se pare că igiena orală a câinelui solicită multă muncă, dar, pe termen lung, vă va scăpa amicul de multă durere și disconfort.

Mai există și câteva necesități specifice câinilor pentru ca aceștia să se bucure de o dantură sănătoasă și rezistentă. Jucăriile dure, de cauciuc, oasele învelite în piele, sticks-urile de ronțăit vor menține în cea mai bună formă dinții câinelui tău. De asemenea, piața alimentației canine oferă diferite tipuri de hrană special orientate spre igiena orală și sănătatea dentară a câinelui.

Igiena dentară a câinelui? Solicitant, dar obligatoriu!

Sănătatea fiecăruia din cei 42 de dinți ai câinelui tău este responsabilitatea ta! S-ar putea ca un periaj dentar oferit câinelui să nu fie cea mai plăcută activitate, mai ales dacă deții un exemplar neastâmpărat. Dar pune problema diferit: ai nevoie de igienă dentară? La fel de esențială este și pentru câinele tău.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top