Clănțănitul dinților la câini: 3 cauze surprinzătoare

Acest câine își arată dantura în fața camerei de fotografiat

Când ne clănțăne dinții, înseamnă că ne este frig și că trebuie să ne înfofolim sau să pornim termostatul. Pentru amicul nostru patruped, totuși, există mai multe motive ale apariției acestor mișcări rapide ale dinților. Este important să aflăm cauza acestui comportament.

Cum sună dinții unui câine când clănțănesc?

Dacă ești un proprietar de câine novice, ar trebui să știi că sunetul emis de clănțănitul dinților unui câine nu este atât de pronunțat ca în cazul oamenilor. Pare mai mult sau mai puțin un zumzet scăzut provenind din gura acestuia. Acest clănțănit al dinților ar putea fi însoțit de un maxilar tremurând.

Motivele comportamentele din spatele clănțănitului dinților unui câine

Clănțănitul dinților unui câine poate avea la bază mai multe motive, dintre care unul este entuziasmul. Sursa acestei emoții ar putea fi sosirea ta acasă sau faptul că este depășit de exuberanță în mijlocul timpului de joacă sau timpului de calitate. În cazul în care cățelul tău începe să-și clănțăne dinții involuntar în timp ce îi oferi afecțiune sau în timpul jocului „Aport!”, nu-ți face griji – se bucură de compania ta!

Pe de altă parte, clănțănitul dinților unui câine poate fi un semn că un semn că se pregătește pentru o situație amenințătoare. Acest lucru ar putea fi interpretat ca un mijloc de auto-protecție sau ar putea fi din cauza sentimentului că tu sau o altă persoană cu care are o relație puternică este în pericol. Acest comportament s-ar putea manifesta cel mai ușor atunci când există un alt câine sau o pisică în apropiere.

Și mirosul altor câini poate fi o cauză a clănțănitului dinților unui câine. Această reacție ar putea fi deosebit de predominantă în rândul masculilor care se află în apropierea unei femele în călduri. Clănțănitul dinților se poate manifesta și atunci când un câine adulmecă urina altui câine, dar asta are mai mult de-a face cu mirosul înțepător de urină, decât altceva.

Poate amicului tău patruped îi este frig

Doar pentru că există mai multe motive comportamentale în spatele clănțănitului dinților unui câine, să nu pierdem automat din vedere aspectul evident. Un câine poate începe să-și clănțăne involuntar dinții deoarece îi este frig. Acest lucru se poate întâmpla în special dacă trăiești într-un climat rece și deții un câine care nu a fost crescut pentru atâta robustețe, cum ar fi o rasă cu blana scurtă.

Evident, dacă suspectezi că puiului tău îi este frig, du-l într-un loc mai cald. Dacă acest comportament se repetă și ai identificat cauza ca fiind legată de temperatură, ai în vedere să achiziționezi un pulover pentru câini pentru a-ți feri micuțul de frig. Dacă îi place să stea mai mult în natură, asigură-te că există un loc în casă unde și-ar putea petrece timpul când vremea se înrăutățește prea tare.

Ar putea fi un semn al unei grave probleme medicale

În unele cazuri, clănțănitul dinților unui câine poate fi un indicator al uneia dintre multe afecțiuni diferite care îți solicită atenția. Unele dintre aceste afecțiuni ar putea fi direct legate de probleme dentare, cum ar fi bolile parodontale. Ar trebui să verifici dacă există semne ale acestor afecțiuni ori de câte ori îi cureți dinții ca parte a procesului său general de îngrijire.

Una dintre afecțiunile medicale care cauzează clănțănitul dinților unui câine ar putea avea legătură cu ereditatea și rasa. Spre exemplu, se presupune că rasele Cocker Spaniel, Bichon Frise și Maltez suferă o degenerare multisistemică. Clănțănitul dinților poate fi un simptom al acestei afecțiuni, împreună cu contracțiile musculare si problemele de echilibru.

Clănțănitul dinților câinelui tău ar putea fi și un simptom al epilepsiei. Această boală este mai frecventă la câini decât la oameni și ar putea fi cauzată de unul din mai multe motive diverse, de la alergii alimentare la tumori. Este foarte important să fii atent la alimentația câinelui tău. De asemenea, este înțelept să îți duci câinele la veterinar dacă prezintă crize de epilepsie, pentru a te asigura că nu este vorba de o cauză simptomatică a unei probleme care îi pune viața în pericol.

Fii foarte atent la acest comportament!

Clănțănitul dinților unui câine este un comportament care ar putea fi ceva mai subtil comparativ cu alte lucruri pe care câinele le-ar putea face. Cu toate acestea, deoarece este oarecum un comportament stratificat care ar putea avea mai multe implicații diferite, este important să fii atent la câinele tău când dinții încep dintr-o dată să producă un zgomot, în special dacă aceasta se produce în situații obișnuite. În acest fel îți poți ajuta câinele pe termen lung, mai mult decât îți poți da seama.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top