Când își pierd cățelușii dinții de lapte? Un articol cu și despre ronțăit

Cățeluș arătându-și dinții de lapte către aparatul de fotografiat

Cățelușii sunt pui de câini. Așadar, corpul lor va suferi diferite schimbări asemănătoare cu cele ale unui bebeluș în drumul său spre maturitate. Una dintre aceste schimbări este pierderea dinților de lapte. Dar când trebuie să ne așteptăm ca dinții de lapte ai cățelușului să încapă să cadă?

O privire asupra dinților de lapte ai unui pui de câine

Precum oamenii, câinii au două seturi de dinți: cei de lapte și cei permanenți. Puii vor avea 28 de dinți de lapte, înlocuiți de nu mai puțin de 42 de dinți permanenți. Câinii dețin mai mulți dinți decât omologii lor, oamenii, ce au doar 20 de dinți de lapte înlocuiți de 32 de dinți permanenți.

Dinții de lapte vor străpunge gingia puiului atunci când acesta împlinește două-trei săptămâni. Primii dinți care vor apărea vor fi incisivii săi, urmați de canini și premolari. Nu există molari care să apară în această etapă de dezvoltare incipientă.

Dinții de lapte ai puiului de câine sunt mai lungi și mai subțiri față de cei permanenți ce urmează să umple toate spațiile cavității bucale. După cum vă poate spune oricine stăpân care a deținut vreodată un pui de câine, acești dinți de lapte sunt extrem de ascuțiți. Fiți foarte blânzi atunci când vă jucați cu puiul în această etapă a vieții sale.

Când încep să cadă dinții de lapte ai unui pui de câine?

Dinții de lapte ai unui pui de câine vor începe să cadă între primele 14-30 de săptămâni din viața acestuia. S-ar putea să nu aveți ocazia să vedeți vreun dinte de lapte căzut deoarece cățelușii fie îi ronțăie, fie îi înghit atunci când dinții de lapte se dislocă. Dacă puiul de câine a înghițit dinți, nu vă faceți niciun fel de probleme – dinții de lapte înghițiți nu vor provoca niciun fel de rău cățelușului.

Acesta va suferi doar o sângerare minoră atunci când un dinte de lapte cade. Însă pierderea de sânge este atât de infimă încât nici nu poate fi sesizată. Rareori veți putea observa dâre mici de sânge pe jucăria sa preferată.

Cum arată momentul în care un pui de câine își pierde un dinte de lapte?

Este posibil să nu vedeți niciodată dinții de lapte pierduți ai cățelușului vostru deoarece procesul poate este foarte „mascat”. De exemplu, există șanse mari ca dintele de lapte să pice atunci când micuțul mănâncă. Cu toate acestea, dacă veți vedea că puiul de câine începe să-și scuture capul ca și cum ar avea ceva în gură, s-ar putea să vedeți dintele de lapte picând.

De ce sunt dinții unui pui de câine atât de ascuțiți?

Dinții unui pui sunt foarte ascuțiți și, dacă vă așteptați la altceva doar pentru că acesta este un cățeluș adorabil, s-ar putea să simțiți o durere neașteptat de puternică atunci când micuțul vă va ciupi de gleznă. Dar de ce oare dinții unui pui de câine sunt atât de ascuțiți precum niște săbii în miniatură?

Există mai multe motive pentru care dinții de lapte au această formă. Întâi de toate, să discutăm despre moștenirea de la strămoșii sălbatici ai câinilor. Când ei nu mai consumau laptele mamei, puii acelor vremuri nu primeau într-un castron hrană de dimensiuni speciale pentru pui. Dinții acestora erau ascuțiți pentru a putea jupui și mărunți carnea pe care puii urmau să o mănânce.

Un alt motiv pentru care, teoretic, dinții unui pui sunt atât de ascuțiți este că puiul și mama trec mai ușor prin procesul de înțărcare. Dacă ați simțit durere atunci când puiul v-a ciupit de gleznă, imaginați-vă cât de dureros va fi pentru mamă să fie ciupită de mamelon cu acei colți. Din cauza eventualelor dureri, este normal ca mama să inițieze procesul de înțărcare.

Când acest lucru se va întâmpla, pupa va învăța destul de repede că trebuie să înceapă să caute mai multe surse de hrană. Această lecție apare în mod firesc pe parcursul procesului de înțărcare. Din fericire pentru cățelușii zilelor noastre, etapa de procurare a hranei s-a transformat în descoperirea unui castron plin cu hrană specială pentru pui.

Durerea pe care o provoca dinții ascuțiți ai unui pui de câine joacă un rol imens pentru ca acesta să învețe cum să-și controleze mușcătura. Cățelușul nu-și poate da seama cât de dureroase pot fi mușcăturile sale pe parcursul orelor de joacă. Va realiza asta când stăpânul său frățiorii să vor începe să îl evite atunci când începe să „ciupească”.

În timp, puiul va învăța cum să-și controleze mușcătura deoarece va începe să asocieze excesul de zel cu oprirea bruscă a jocului. Însă puiul va realiza cât de dureroase pot fi mușcăturile sale după o perioadă de timp. Așadar, trebuie să fiți răbdători cu acesta. Din fericire, maxilarul cățelușului nu este suficient de puternic pentru a susține mușcături grave, așadar sunteți în afara oricărui pericol.

Puii de câine și dantura acestora

Cățeluș ronțăind o jucărie KONG pentru puii de câine

Doar pentru că procesul pierderii dinților de lapte este relativ ușor, asta nu înseamnă neapărat că este un și simplu pentru cățelușul dumneavoastră. La fel ca bebelușii, cățelușii vor resimți schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți, iar acest proces nu este neapărat un lucru plăcut pentru micuți.

Când puiul de câine trece prin această etapă evolutivă, acesta va mânca mai puțin și va ronțăi mai mult. Acest modificări se petrec din cauza faptului că schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți este un proces dureros. Ronțăitul obiectelor le va alina durerea.

Pe măsură ce dinții încep să crească, el poate continua să roadă deoarece puiul se va bucura de o oportunitate unică de a descoperi texturile din jurul său. Oferindu-i puiului de câine o jucărie numai bună de ros îi vei dezvolta acestuia experiența senzorială, iar asta îl va face pe cățeluș să se orienteze mult mai bine în mediul înconjurător.

Este extrem de important să fiți cât se poate de pregătiți pentru această etapă a evoluției, mai exact schimbarea dinților de lapte ai puiului cu cei permanenți. Categoric, nu vă doriți ca micuțul să sufere pe durata procesului și nici ca acesta să roadă obiecte ce nu sunt dedicate ronțăitului (papucul sau mobila).

Așadar, alegeți una dintre cele mai bune jucării de ros pentru puii de câine pentru ca acesta să roadă constructiv, alinându-și durerile și trecând cu vederea bunurile casnice.

Jucăriile pentru puii de câine recomandate sunt de cea mai bună calitate, iar dimensiunile reduse ale acestora și materialele din care sunt confecționate se potrivesc de minune cu dimensiunile maxilarului unui pui, dar și cu textura dinților acestuia. Aceste jucării pentru puii de câine vor construi instincte ce vor încuraja puiul să ronțăie, fără ca acesta să provoace pagube sub acoperișul stăpânului.

Eventual, pe parcursul procesului de schimbare a dinților veți dori să treceți la jucării create dintr-un material mai dur deoarece forța maxilarului puiului va crește. În caz contrar, atunci când va fi mare, câinele va jumuli jucăriile copilăriei, însă după ce acestea și-au dus sarcina la bun sfârșit. Câinele este acum mare, iar mobila dumneavoastră a rămas intactă.

Cele mai bune 5 jucării de ronțăit pentru puii de câine

Asigurați-vă că procesul de schimbare al dinților puiului decurge normal

Când puiul de câine începe să-și piardă dinții de lapte, puteți trata asta drept un motiv de sărbătoare. La urma urmei, mușcătura acestuia nu va mai fi așa dureroasă deoarece dinții permanenți nu vor avea o formă la fel de ascuțită. Cu toate acestea, atunci când dinții permanenți încep să-și facă apariția, trebuie să vă asigurați că aceștia se dezvoltă corect.

Trebuie să fiți atenți la dinții de lapte care întârzie să cadă. Din nefericire, atunci când un dinte de lapte refuză să pice, pot apărea anumite probleme.

De exemplu, dintele permanent care încearcă să ia locul celui de lapte nu va putea ieși la locul său și, fie își va face loc singur crescând într-o zonă nepotrivită, fie nu va ieși deloc. Dacă se va ajunge în acest punct, dintele permanent poate cauza dureri insuportabile, abcese sau chiar paradontoză.

Regula de aur aplicată aici este că toți dinții de lapte trebuie să dispară până când puiul va împlini 4-6 luni. Tot în această perioadă, femele vor fi sterilizate, iar masculii castrați. Dacă încă veți descoperi dinți de lapte în gura puiului, atunci programați urgent o vizită la doctorul veterinar.

Doctorul veterinar poate avea grijă de dantura cățelușului dumneavoastră

Este important să vă întâlniți cu doctorul veterinar atunci când dinții de lapte ai câinelui încep să crească. Împreună cu acesta veți stabili un program de igienă orală pentru a spori sănătatea dinților puiului. Veterinarul vă poate recomanda diferite jucării de ros sau bețe de ronțăit.

De asemenea, acesta vă va îndruma către diferite accesorii potrivite procesului de îngrijire al dinților cățelușului. Nu uitați, curățarea dinților câinelui este un proces constant, la fel de important ca tăierea unghiilor sau perierea blănii.

Dacă există dinți de lapte „încăpățânați” ce refuză să pice, doctorul veterinar îi va elimina prin extracție. Dacă extracția va avea loc mai devreme și nu mai târziu, șansele ca micuțul să beneficieze de o dantură permanentă sănătoasă vor crește. Și, în ultimul rând, o dantură ce s-a dezvoltat sănătos și beneficiază de igiena orală corespunzătoare va rezista mult mai bine în timp.

Nu uitați! Schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți este doar o etapă a dezvoltării câinelui

Când aveți de a face cu dinții de lapte ai unui pui, poate fi o etapă dureroasă atât pentru cățeluș cât și pentru stăpân. În orice caz, atunci când puiul va trece prin acest proces esențial al dezvoltării, există numeroase metode prin care schimbarea dinților de lapte cu cei permanenți va deveni o experiență ușoară.

Și, precum toate schimbările comportamentale la care un pui de câine este supus în drumul său spre maturitate, nu uitați că dinții ascuțiți de lapte vor modela, la rândul lor, comportamentul cățelușului. Aceștia vor cădea, lăsând în urmă un pui de câine manierat. Așadar, dacă „ciupiturile” micuțului vă vor crea disconfort, nu vă faceți griji. Gândiți-vă cum un câine adult nedisciplinat și-ar putea folosi mușcătura.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top