Câinii cu picioare lungi: sunt aceștia mai predispuși la probleme ale membrelor inferioare?

Acest pui de Beagle șchiopătează cu unul din picioarele din spate

Puține momente artistice din lumea canină sunt mai uimitoare decât un pas lung și maiestuos al unui câine cu picioare lungi. Desigur, slăbirea treptată a picioarelor ar putea întuneca această priveliște frumoasă. Dacă deții un astfel de câine, ar trebui să fii mai preocupat de această problemă în comparație cu proprietarii de câini cu picioare scurte?

Problemele picioarelor pot lovi în egală măsură

Mărimea picioarelor câinelui tău influențează prea puțin dezvoltarea unei probleme a membrelor posterioare. Aceasta se explică prin faptul că există o listă lungă a leziunilor și afecțiunilor care pot cauza diverse tipuri de probleme ale picioarelor. În timp ce unele rase prezintă unele problemele legate de slăbiciunea membrelor posterioare, per ansamblu, slăbiciunea membrelor posterioare și problemele care sunt asociate cu afecțiunea sunt suficient de răspândite pentru a constitui o îngrijorare obiectivă, universală printre proprietarii de câini.

Șchiopătatul – cea mai răspândită afecțiune din categoria leziunilor picioarelor

Șchiopătatul  este cea mai mare clasificare pe care o putem face atunci când ne referim la mersul unui câine. Pe scurt, această afecțiune provoacă o perturbare a capacității unui câine de a se deplasa normal. Există mai multe cauze principale ale șchiopătatului, de la o reacție firească la durere în urma unei vătămări, la o problemă de dezvoltare care se agravează treptat, în timp, cum ar fi displazia.

Intensitatea durerii pe care o poate resimți câinele tău drept motiv al șchiopătatului diferă de la caz la caz. Nivelul de disconfort poate varia. Un câine fie poate susține o plimbare ușoară în regim de siguranță, fie acesta nu-și poate nici măcar lăsa greutatea pe piciorul/picioarele afectate.

Unele dureri pot fi cauzate de starea propriu-zisă, în timp ce altele pot ajunge să fie caracteristici secundare rezultate indirect din încercarea câinelui tău de a învinge afecțiunea prin ambiția de a se deplasa.

Cum pot să recunosc problemele membrelor câinelui meu?

Multe dintre simptomele legate de problemele membrelor unui câine nu sunt chiar subtile și pot fi relativ ușor de detectat.

Vei observa o mobilitate redusă a câinelui tău, reticența de a urca scările sau dezvoltarea unei temeri de a se deplasa, pe măsură ce boala avansează. Dacă asculți suficient de aproape, este posibil să auzi chiar un sunet asemenea unei frecări în timpul mișcării articulațiilor câinelui.

Alte simptome pe care câinele tău le-ar putea manifesta nu sunt atât de evidente. De exemplu, ar putea resimți o atrofie musculară (adică o pierdere a tonsului muscular) la nivelul membrelor afectate, care poate nu este atât de ușor de sesizat pe cât ai crede. Un câine poate semnala, de asemenea, că ceva este în neregulă, prin intermediul sistemului său nervos, sub formă de tremur sau agitație.

Tratamentele diferă în funcție de lungimea membrelor câinelui meu?

Mărimea picioarelor câinelui tău nu va dicta tipul de tratament pe care îl acesta va urma pentru a se vindeca. Cu toate acestea, opțiunile de tratament vor varia în funcție de cauza afecțiunii. Veterinarul va colabora cu tine și cu animalul tău pentru a determina cauzele problemei și pentru a crea ulterior un plan adecvat de tratament.

Regimul medicamentos ar putea include unele componente destul de evidente care vor ajuta câinele, cum ar fi calmante sau steroizi pentru a reduce inflamația musculară și nervoasă.

În unele cazuri, medicul veterinar ar putea recomanda o modificare a alimentației câinelui tău pentru a-l ajuta să piardă o anumită greutate, ceea ce în mod natural ar atenua o parte din presiunea pe care o suportă membrele sale.

Pe măsură ce câinele își recapătă sănătatea picioarelor, depinde doar de tine ca acesta să-și continue tratamentul prin creșterea treptată a activității și mișcării acestuia, fără însă a exagera.

Nu neglija picioarele câinelui tău

Câinii sunt creaturi sincere și ar prefera să vină cu soluții la problema durerii lor, în loc să te anunțe că ceva este în neregulă. Din acest motiv, este important să acționezi pentru a-ți ajuta câinele în momentul în care acesta începe să prezinte probleme ale picioarelor. Aceasta nu numai că va ajuta la ameliorarea durerii micului tău amic, dar va restabili și relația dintre tine și acesta.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top