Cât costă o radiografie canină?

Radiografie craniului unui câine

Câinii sunt precum copiii noștri cu blană, iar cei mai mulți părinți de animale de companie ar merge oricât de departe pentru a face ca puiul lor să se simtă mai bine. Poate fi deosebit de dificil, deoarece câinii nu pot exprima exact ceea ce nu este în regulă cu ei.

Este și așa destul de greu să te ocupi de un pui bolnav, dar poate fi extrem de dificil să vezi nota de plată a veterinarului după aceea. Deși cățelul tău merită să se simtă cel mai bine, costurile tratamentului ar putea aduce pe cineva în sapă de lemn.

Se pare că proprietarii de câini sunt dispuși să plătească mult pentru animalele de companie și  că medicii veterinari încasează mult pentru vizitele lor. Cu toate acestea, există situații în care se plătesc bani grei când puiul se îmbolnăvește.

Care este costul mediu al unei radiografii pentru câini?

Radiografii pentru câini pot varia între 120 și 300 lei. Există mulți factori diferiți care pot afecta prețul. De exemplu, dacă cățelul tău trebuie să fie sedat pentru radiografie, vei plăti în plus față de prețul radiografiei.

Locul de pe corp care are nevoie de radiografie va modifica de asemenea prețul. De exemplu, câinii din rasa Ciobănesc German (German Shepherd) sunt mai predispuși să aibă probleme la șold. O radiografie pentru șold poate costa până la 300 lei. Uneori este nevoie de mai mult de o radiografie și prețurile sunt separate pentru vizita la medic, sedare și radiografie.

Locația unde faci radiografia câinelui de asemenea determină costurile. De regulă, o radiografie care se efectuează în cadrul unei clinici de urgență pentru animale va costa de două ori mai mult decât aceeași procedură făcută în cabinetul unui veterinar local.

Costul vieții într-un oraș va juca, și el un rol în mărimea prețului, căci orașele cu prețuri mai mari tind să aibă rate de radiografii mai mici. Costul unei radiografii este de asemenea determinat de dimensiunea câinelui, dacă este implicată sedarea sau anestezia.

Pentru un câine mare, vă puteți aștepta ca prețul anesteziei să fie de la 100 la 400 lei, în timp ce pentru un câine mic poate fi de la 50 până la 250 lei. Poate e bine să mergi la medicul veterinar local pentru a obține o mai bună abordare a costului.

În general, însă, nu este o procedură foarte complicată. Cele mai multe radiografii de câine se pot face fără a pune câinele într-o aparat.

Experiență personală cu Radiografiile de câine

Am avut câini toată viața mea, așa că pot empatiza foarte mult cu proprietarii de animale care spun că cheltuiesc foarte mult cu facturile veterinare. Cu cât câinele este mai în vârstă, cu atât mai multe vizite trebuie să faci la medicul veterinar. Este înțelept să mergeți cu ei la controale de sănătate cel puțin o dată pe an.

Totuși, neprevăzutul se întâmplă. Într-o zi poți să-ți găsești cățelul de 4 kg, cu un știulete de porumb în gură. Și asta este periculos!

Așa că, cu o taxă de urgență de aproximativ 300 lei deja trecută pe factură, am alergat la veterinar cu câinele meu lethargic în brațe și cu toată starea mea de disperare.

Mai întâi cățeii au nevoie de teste de sânge. Apoi li se face o radiografie, dar care se poate întâmpla să nu se vadă suficient de bine. Apoi câinelui îi sunt administrate lichide, pentru a reveni la normal. Eu am așteptat aparent ore pentru ca medicul veterinar să revină la mine cu vești foarte sumare despre cățelul meu.

Apoi i s-a făcut o ecografie pentru a vedea resturile ingerate, apoi mi s-a spus să aștept afară. Și, desigur, să revin în dimineața următoare pentru o altă radiografie pentru a ne asigura că totul merge bine.

Aproape că mi s-a făcut rău și am fost gata să am propria mea problemă medicală când am văzut factura de mai mult de 1000 lei și am aflat că asigurarea câinelui plătită lunar nu acoperea situații de urgență de genul acesta. M-am simțit jefuit și, mai rău, nu i s-a făcut nimic palpabil câinelui meu.

Radiografiile canine comparativ cu radiografiile umane

Când iei în considerare costul efectiv al unei radiografii, nu vei realiza nici pe departe toată anxietatea pe care o implică această procedură. Acest lucru este valabil mai ales dacă ești pentru prima oară proprietar de câine și nu ai avut niciodată de a face cu conceptul radiografie canină înainte. La urma urmei, îți iubești câinele, așa că este firesc să fii preocupat de bunăstarea lui, atunci când îi este fotografiat interiorul.

Din punct de vedere pur tehnologic, radiografiile pentru câini și oameni sunt la fel. Cu toate acestea, trebuie menționat că există câteva diferențe în modul în care se aplică tehnologia. Există, de asemenea, o oarecare diferență în felul în care sunt descifrate rezultatele derivate din tehnologie.

Un aparat cu raze X are setări diferite; aceste setări dictează numărul de fascicule pe care le transmite dispozitivul pentru a pătrunde în ținta sa, creând astfel cea mai clară imagine posibilă.

Deoarece câinii sunt mai groși decât oamenii, din cauza unor factori care variază de la blană până la densitatea țesuturilor, medicii veterinari pot fi nevoiți să utilizeze setări de fascicule mai ridicate pentru a pătrunde corect câinele și pentru a obține o imagine exactă. Această ajustare va varia în funcție de partea care este examinată.

Motivul pentru care razele X sunt interpretate diferit pentru câini și pentru oameni nu este neapărat un rezultat al tehnologiei, ci este o reflectare a antrenamentului medicului veterinar. Spre deosebire de medicul uman, medicul veterinar este instruit să fie familiarizat cu complexitățile și problemele unei game largi de animale dincolo de tărâmul canin. Prin urmare, medicii veterinari pot fi un pic mai atenți, mai calculați în felul în care se raportează la interpretarea radiografiilor.

Există și alte tipuri de imagistică medicală pentru câinele meu?

În timp ce radiografia poate fi primul tip de imagistică medicală care ne vine în minte atunci când conceptul este inițial adus în discuție de medicul veterinar, aceasta nu este singurul tip de imagistică medicală care există.

Aceste alte tipuri foarte specifice sunt importante, deoarece permit medicului veterinar să se concentreze asupra anumitor regiuni ale corpului, pentru a identifica mai bine problemele potențiale asociate cu regiunea respectivă. Deloc surprinzător, celelalte tipuri de imagistică se adresează și nouă, oamenilor deopotrivă.

Primul tip este ecografia și este de obicei utilizată pentru a detecta boli abdominale, inclusiv anumite afecțiuni pe care o radiografie nu le poate detecta. La fel ca în cazul oamenilor, ultrasunetele funcționează proiectând un fascicul de sunet inofensiv, de înaltă frecvență, în corpul câinelui tău. Chiar dacă un câine are o rază de auz mai acută decât noi, emisiile de ultrasunete nu pot fi detectate de urechile câinelui.

Un alt tip de imagistică medicală care poate fi făcută câinelui tău este scanarea CT (Computer Tomograf), cunoscută și sub numele de „CAT scan” în limba engleză. Această formă de imagistică medicală, cunoscută din punct de vedere tehnic sub denumirea de tomografie computerizată, efectuează în esență o serie rapidă de imagini cu raze X și prezintă o secțiune transversală „tăiată” a părții corpului asupra căreia ne focalizăm.

De obicei, metoda de scanare computerizată este deosebit de utilă atunci când examinăm unele dintre părțile mai complexe ale unui câine, cum ar fi pieptul, capul și anumite articulații.

Un al treilea tip de scanare este un RMN. Această metodă utilizează unde radio și un câmp magnetic în loc de raze X pentru a genera imagini. Capacitatea sa de a identifica modificările țesutului corpului poate fi esențială pentru a determina dacă câinele dvs. suferă de afecțiuni ale creierului sau măduvei spinării.

Situații de urgență versus programări atunci când discutăm despre costurile radiografiei

Unele programări pot fi făcute dacă câinele dvs. nu se simte bine, dar nu este o problemă urgentă. Acest lucru va economisi taxa de urgență de pe factura dvs. și câinele este văzut de medicul său veterinar curant.

Cu toate acestea, dacă cățelul tău are o urgență, nu te gândi la taxă și mergi cu cățelul la doctor. Unele situații medicale necesită doar câteva ore pentru a se agrava. În caz de urgență este importantă precauția și este crucial să acționezi imediat pentru a câștiga timp suplimentar.

Întreabă medicul veterinar care sunt taxele de urgență. Dacă medicul veterinar curant are activitate doar la cabinet și nu lucrează cu urgențe, încearcă un spital veterinar. Acestea sunt deschise 24 de ore și fac față mai des situațiilor de urgență.

Care este costul acestor tehnici speciale de imagistică?

Costul imagisticii medicale, pe lângă radiografii, tinde să fluctueze în funcție de procedura care este utilizată și de persoana care efectuează procedura. În cazul ecografiei, prețul poate varia de la 200 la 300 lei.

Unul dintre factorii care dictează prețul include și persoana care efectuează procedura, deoarece unii medici veterinari pot trimite pacienții lor canini la o clinică de specialitate pentru a se ocupa de procedură. Motivul trimiterii la o anumită clinică este faptul că echipamentul necesar pentru ecografie poate fi scump, iar utilizarea acestuia poate necesita o pregătire suplimentară, pe care medicul tău veterinar s-ar putea să nu o aibă.

Deși saltul de preț de la o radiografie la o ecografie poate să nu fie prea dramatic, acest lucru nu poate fi spus neapărat despre un computer tomograf (CT) sau un RMN. Aceste proceduri pot costa până la 2.500 lei, iar acest cost nu este neapărat o taxă unică. Dacă cățelul tău trebuie să revină pentru o a doua scanare, prețul este plătit din nou.

Motivul principal al costurilor acestor servicii este raritatea dispozitivelor. Aparatele care produc imagini medicale se găsesc de obicei doar în centre de diagnostic avansate și de obicei se găsesc doar în orașe mai mari sau universități veterinare.

Acesta este și motivul pentru care nu poți să faci pur și simplu o programare specifică pentru un asemenea serviciu – ci trebuie să obții mai întâi o trimitere de la un medic veterinar.

Pacea minții

Deși să plătești o factură pentru medicul veterinar nu este o plimbare în parc pentru noi, oamenii, a ne duce cățeii la veterinar este o modalitate de a ne ușura mințile stresate.

Știind că puiul tău cu blană se aflăm pe mâini bune și se recuperează ai un sentiment bun și nu contează prețul pe care l-ai putea plăti.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top