Pui de Golden Retriever în casa noului stăpân

Îngrijirea cățelușilor de 6 săptămâni: dresaj de bază și accesorii

Ziua în care cățelul tău vine acasă este extrem de importantă. În mare măsură, succesul relației voastre depinde de cât de bine îl înveți regulile vieții domestice. Ajutorul și îndrumarea pe care le oferi în următoarele săptămâni îți pot oferi drumul către succes și pot crea acea legătură uimitoare între proprietar și câine, pe care o căutăm cu toții atunci când decidem să adoptăm un cățeluș.

Cercetează rasele înainte de a cumpăra

Chiar dacă aducerea unui cățel în casă nu este chiar o știință atât de complicată, ea nu este nici foarte simplă. Dacă presupui că este simplă, ai putea ajunge să ai remușcări. Una dintre cele mai ușoare metode prin care te poți amăgi este să presupui că „un câine este doar un câine”.

Este esențial să studiezi eventualele rase care te pot interesa, pentru a vedea cât de compatibile sunt acestea cu mediul și stilul tău de viață. În timp ce unele dintre aceste aspecte sunt evidente – un mastiff nu ar trăi într-un apartament minuscul – altele pot să nu fie așa.

De exemplu, câinii care au fost crescuți în curte sunt, de obicei, câini cu multă energie și vor avea nevoie de multă mișcare, pentru a fi fericiți. Dacă nu ești dispus să răspunzi nevoilor lor, ei își pot exercita energia prin stricarea mobilierului sau a grădinii.

De asemenea, doar pentru că un câine este mic nu înseamnă că va fi cățelușul pe care ți-l dorești. Unele rase aspiră la independență, ceea ce înseamnă că ar putea prefera să stea mai mult timp „singur”, față de ceea ce ți-ai fi putut dori, atunci când erai în căutarea unui însoțitor permanent.

Poate cel mai important: unele rase sunt pur și simplu mai greu de antrenat decât altele. În timp ce acești câini se pot transforma, fără îndoială, în animale de companie calde și iubitoare, dacă depui eforturi corespunzătoare, pentru a face acest lucru va fi nevoie de mult mai multă răbdare decât cea de care dispui. Dacă nu poți să depui acest efort, atunci viața lângă cățeluș poate deveni groaznică.

Cumpără lucrurile necesare pentru un cățel în vârstă de 6 săptămâni

Înainte de a-ți aduce cățelul acasă, vei avea nevoie de câteva lucruri. Iată o listă scurtă: o ladă, boluri pentru mâncare și apă, consumabile de curățare, mâncare de înaltă calitate, lesă, guler, șampon pentru căței, câteva jucării haioase și câteva pungi pentru nevoile cățelului.

Creează un mediu plăcut pentru cățelul  tău

Noul tău cățeluș va avea nevoie de ceva timp pentru a se acomoda în noul mediu, mai ales că încă încearcă să se adapteze la acest nou „stil de viață”. Din acest motiv, ar trebui să creezi un mediu în care să se poată simți confortabil și în siguranță, în timp ce se acomodează cu noul rol.

Pentru a realiza acest lucru, asigură-te că pregătești un loc sigur într-o zonă delimitată din casa ta. Odată ce a ajuns acasă, lucrează cu el pentru a înțelege că acolo este locul lui, adică locul unde poate să se retragă atunci când simte nevoia. Pe măsură ce se acomodează, poți extinde acest spațiu.

La început, este bine să nu-i lași posibilitatea de a ajunge la lucruri care i-ar putea face rău, cum ar fi accesul la scări sau statul pe scaune. Dacă ai avut animale de companie adulte, s-ar putea să nu-ți dai seama de importanța acestor lucruri. Totuși, trebuie să știi că acești cățeluși au oasele foarte fragile; dacă încearcă să facă ceva ce corpul lor nu este pregătit să facă, pot apărea accidente grave.

În mod ideal, vei dori să te asiguri că spațiul creat conține acces ușor la o grădină, curte, terasă sau orice alt loc din exterior pe care l-ai desemnat drept zona sa din exterior. Când antrenezi cățelușul, este bine să-l aduci la locul lui, când își face treaba. În acest fel, el va înțelege că este bine și sigur să stea acolo, atunci când trebuie să iasă afară.

Este nevoie de toți membrii familiei pentru a crește un cățeluș – doar dacă se poate

Dacă ai o familie în care apare un cățeluș, este important ca toți membrii familiei să lucrați ca o echipă pentru a-l educa pe puiuț. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți copii mici. La urma urmei, s-ar putea să fie atât de entuziasmați de prezența puiului încât nu-l vor lăsa nicio clipă singur.

Dacă nu acționați ca o echipă, riscați să confundați câinele, deoarece acesta nu va avea o imagine clară asupra a ceea ce ar trebui să facă. Această lipsă de consecvență ar putea impieta asupra comportamentului pe care antrenamentul tău trebuie să-l realizeze. Și, hai să recunoaștem: copiii tăi nu vor fi cei care vor curăța dacă se produc accidente în interiorul casei.

Dar mâncarea? Cât de des ar trebui să hrănești un cățel de 6 săptămâni?

Fiecare cățeluș și fiecare rasă sunt diferite, așa că este bine să discuți cu medicul veterinar despre alimentația cățelușului tău înainte de a stabili o mâncare adecvată și o rutină de hrănire a acestuia.

În general, însă, cățeii de 6 săptămâni tocmai au fost înțărcați de la laptele matern și pot să înceapă să mănânce alimente solide. Este recomandat să alegi alimente de calitate superioară, concepute special pentru cățeluși. Deoarece puii au, de obicei, nevoie de mai multe calorii per kilogram decât adulții (fiind în creștere), acest aspect devine foarte important. Principalul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere pentru a alege o hrană pentru câini de calitate este ca ingredientul principal să fie carnea (nu porumbul). De asemenea, pe lista ingredientelor este bine să descoperiți cât mai multe legume sănătoase.

Reamintim: este ideal să discuți cu doctorul veterinar, însă îți punem la dispoziție acest scurt ghid pentru a te familiariza cu tipurile de hrană pentru pui:

Începe să pui bazele educației unui pui de câine

Este important să-ți supraveghezi cățelul, mai ales în primele zile de la sosirea lui. Este bine să-l primești într-o zi în care programul tău nu este prea încărcat pentru a petrece mai mult timp alături de acesta. Dacă lucrezi full-time, atunci weekendul este, de obicei, cel mai bun moment pentru a-l aduce acasă. În felul acesta, ai destul timp să petreci cu el și îl poți ajuta să învețe câteva dintre regulile de bază ale casei.

În general, cele mai importante abilități pentru învățarea cățelușului tău sunt (1) acomodarea cu folosirea toaletei și (2) cunoașterea spațiului său în casă. Când începi să lucrezi la abilitățile de bază ale câinilor, este bine să știi că cei mai mulți pui răspund cel mai bine la dresajul prin intermediul jocurilor. Chiar și atunci, cel mai bine este să faci o trecere graduală, cu răbdare și, cu siguranță, nu strică să participi la niște cursuri de dresaj specializate.

Principalul motiv pentru care răbdarea devine atât de importantă este că puiul de câine va învăța asemenea unui copil. Atenția sa este de scurtă durată și trebuie captată în acele momente. Este recomandat să optezi pentru ședințe scurte.

Mai jos, vei putea urmări un videoclip în care o dresoare profesionistă va învăța puiul de câine să pătrundă în cușca sa:

Locul în care puiul își va face nevoile – mod corect de dresaj

Nu dorești să ai un cățel care să facă oriunde. După o oră pe covoraș sau în ladă, ia-l și alergați în zona unde-și face nevoile. Spune-i să facă și lasă-l câteva minute pentru a face acest lucru. Dacă reușește, laudă-l cu entuziasm și dă-i o recompensă, apoi mai joacă-te cu el. Puii sunt ușor de dresat dacă vei menține o rutină și utilizezi un sistem bun de recompense.

Învață din timp puiul de câine să se comporte în societate

Alături de însușirea comportamentului potrivit acasă, cățelul trebuie să învețe să socializeze cu o varietate de oameni și animale. În primele șase săptămâni ale vieții, el încă învață să supraviețuiască, astfel că îi este foarte greu.

Este, de asemenea, un pic traumatizant. Amintește-ți, în timp ce îl întâmpini pe micuț cu brațele deschise, că aceasta tocmai a plecat de lângă mama și frații săi. Practic, devine un străin pe un tărâm nou și ciudat.

De regulă, ar trebui să se vadă cu o mulțime de oameni înainte de a împlini vârsta de 3 luni. Invită-ți prietenii la tine acasă. Organizează petreceri cu cățeluși în care alți oameni pot să-l hrănească și să socializeze cu micuțul. Expunându-l la diferite tipuri de oameni. El poate învăța tot felul de abilități utile, inclusiv modul în care câinii bine crescuți interacționează între ei și își înving inhibițiile.

Totuși, socializarea lui nu ar trebui să se limiteze la fețele cunoscute. Ia-l în plimbări regulate, pentru a-l obișnui cu străini. Câinii bine crescuți vor fi niște însoțitori minunați, în timp ce exemplarele cu probleme de adaptare în societate nu numai că pot să creeze probleme proprietarilor, dar pot fi chiar periculoși.

Reține că există unele rase ale căror idee de socializare implică în principal să fii loial și protector pentru tine și familia ta. De exemplu, dacă aduci un Cane Corso la tine, poți să te aștepți să fie drăguț față de voi și distant față de străini, chiar și după dresaj. Acest comportament este perfect normal în aceste cazuri, deoarece natura acestei rase dezvoltă genetic un astfel de comportament.

Ajută-ți cățelul să poată sta și singur acasă

Pui de câine în curtea stăpânuluiInevitabil, Rex va trebui să fie lăsat acasă singur uneori. Vrei să învețe să își facă nevoile la locul stabilit, să nu mănânce orice și să se distreze, în timp ce ești plecat.

Pentru a-l învăța acest comportament, amenajează o zonă de dedicată puiului și echipeaz-o cu un pat confortabil, un bol cu apă, un covoraș absorbant pentru câini și o mulțime de jucării. Pune-l acolo când pleci pentru perioade mai mari de timp. Puii nesupravegheați și neinstruiți cărora li se da frâu liber vor anxioși și stresați. Un spațiu limitat îl învăța să-și descarce energia pe jucăriile sale de ronțăit.

Dacă îți ții cățelul în interior pentru o perioadă îndelungată de timp, este important să-l instruiești să-și facă nevoile fie pe un covoraș absorbant pentru câini, fie într-o litieră cât timp ce ești plecat. Acest lucru este esențial deoarece, atunci când baia (locul obișnuit al litierei) este ocupată, câinele va deveni dezorientat și nu va ști care este locul potrivit unde acesta trebuie să-și facă nevoile. Este un pas mare în educația cățelușului, dar și foarte important.

Iar dacă puiul are acces în curte atunci când ești acasă, asta nu înseamnă neapărat că acolo trebuie să-și facă nevoile atunci când ești plecat. Un cățel rămas singur în curte poate deveni neliniștit și hiperactiv deoarece spațiul este mult mai mare decât zona sa de confort. O astfel de libertate se poate concretiza prin săparea unor gropi, îngroparea jucăriilor și provocarea unui haos general.

Dacă deja câinele tău prezintă semne de anxietate din cauza separării, atunci când nu ești în preajmă, el poate reacționa scâncind, lătrând și urlând. Acest zgomot ar putea deveni ceva deranjant în ochii vecinilor, care, la rândul lor, ar putea să-ți atragă atenția. Cu siguranță că niciunul dintre noi nu vrem să fim „vecinul cu acel câine enervant”.

Dacă puiul de câine suferă de anxietate cronică (de obicei în cazul cățeilor din adăposturi sau al celor salvați din stradă), acest clip îți va fi de folos:

Ajută puiul să-și descopere personalitatea și să o îmbrățișeze

Câinii sunt animale extrem de sociabile. Înainte de a încerca să părăsești cățelul pentru perioade lungi de timp, învață-l să se bucure de propria companie, fără a fi stresat sau neliniștit.

Începe prin a-l învăța să se mulțumească cu o jucărie de ros atunci când ești în cameră. Fă-l să se simtă bine în liniște. De exemplu, în timp ce te uiți la televizor, pune-l în lesă sau în cușcă și încurajează-l să se stea lângă tine pentru mai mult timp. Apoi, eliberează-l în perioade scurte, de exemplu în timpul reclamei. Apoi învață-l că lesa nu este un obiect de tortură sau încurajează-l să intre înapoi în cușcă.

Primele săptămâni de la sosirea cățelușului tău pot fi agitate, dar și adevărate provocări. A fi pregătit este foarte important. Fără îngrijire și dresaj cățelul tău poate dezvolta obiceiuri distructive, care sunt mult mai dificile de corectat ulterior.

Scroll to Top