Femelă oferă lapte puilor săi nou-născuți

Cât durează gestația la câini? (Ce trebuie să știți)

Dacă aveți o femelă gestantă este important să înțelegeți cum funcționează corpul ei, astfel încât să îi puteți acorda îngrijirea pe care o merită în timp ce se pregătește să-și nască puii. Poate fi stresant atât pentru ea cât și pentru dvs., dar dacă sunteți bine pregătit, poate fi, de asemenea, un moment magic.

Iată câteva informații despre sarcina la câini și cum puteți contribui prin ajutorul dat câinelui la venirea pe lume a unor noi cățeluși.

Mai întâi, cum puteți observa dacă femela este deja gestantă:

Practic, cum se întâmplă sarcina?

În mare parte, este mai bine să așteptați până când femela are cel puțin doi ani înainte de a-i permite împerecherea. Vreți să vă asigurați că are un corp complet dezvoltat, astfel încât să poată face față efortului de a da naștere unei serii de cățeluși.

În mod normal, femelele intră în călduri de două ori pe an, fiecare ciclu durând aproximativ 21 de zile. O femelă adult poate intra în călduri la fiecare șase luni, deși este normal să sară câteva cicluri.

Perioada este caracterizată prin vulvă umflată, scurgere sângeroasă și schimbări de dispoziție. Este important de menționat aici că aceste modificări marchează doar începutul perioadei de călduri a unei femele; nu înseamnă că este pregătită să se împerecheze.

Este posibil să observați masculi atrași de ea, deși este posibil ca ea să nu manifeste interes până la finalizarea fazei (de obicei aproximativ 6-10 zile după aceea). Dacă își arată interesul, nu va fi subtilă în acest sens – s-ar putea să o vezi ridicând partea din spate și mișcându-și coada într-o parte când se apropie un mascul.

Dacă nu doriți ca femela dvs. să rămână gestantă, supravegheați-o în această perioadă, deoarece acum este cel mai probabil să rămână însărcinată!

Cât durează perioada de gestație la câini?

Perioada de gestație a unei femele câine durează de obicei între 58 și 68 de zile. Medicul veterinar vă poate spune de obicei dacă o femelă câine este însărcinată sau nu la aproximativ o lună de la reproducere prin palparea abdomenului, efectuarea unei ecografii sau a unor analize de sânge.

Desigur, chiar dacă nu o duceți la veterinar, abdomenul ei va începe să crească pe măsură ce sarcina avansează.

În mod caracteristic, mama poate purta între unul și doisprezece pui. Numărul de pui este oarecum în mod deloc surprinzător dependent de mărimea rasei. Un Mare Danez va avea capacitatea de a purta un număr mai mare de pui decât un Chihuahua, spre exemplu, sau o rasă de câine de buzunar.

Ce se întâmplă în timpul sarcinii la câini?

În timpul primei luni de sarcină probabil că nu veți observa prea multe. Acestea fiind spuse, unele dintre semnele timpurii pot include modificări de comportament, cum ar fi scăderea nivelului de activitate, apetitul redus și tendința de a se izola.

Este posibil să observați și câteva modificări fizice, cum ar fi mameloane mărite.

Cu toate acestea, pe măsură ce sarcina avansează, abdomenul femelei va începe să crească, la fel ca cel uman. Foarte aproape de data nașterii, probabil că femela va începe să producă și un pic de lapte.

Pe măsură ce încep să se pregătească pentru sosirea cățelușilor, majoritatea femelelor tind să prezinte unele schimbări de comportament destul de specifice. Acestea schimbări sunt predominante îndeosebi în ultimele două săptămâni dinaintea nașterii.

Cel mai frecvent comportament este construirea culcușului. Ar putea începe să rupă fâșii din covor (sau hârtie, sau orice alte lucruri întinse care pot fi rupte în fâșii) pentru a-și pregăti spațiul necesar nașterii. De asemenea, ar putea deveni agitată și irascibilă și ar putea dezvolta incontinență urinară.

Dar embrionii?

Embrionii încep să prindă formă după 32 de zile, timp în care pleoapele și fața încep să se formeze. În aproximativ a 35-a zi 35 puteți vedea degețele de cățeluși iar în jurul celei de-a 45-a zi oasele și blana încep să prindă contur.

În jurul celei de-a 50-a zi, scheletele sunt suficient de bine formate astfel încât un medic veterinar să poată afla numărului puilor printr-o radiografie.

În jurul celei de-a 60-a zi, majoritatea femelelor încep să caute un loc liniștit pentru a naște. Dacă sunteți stăpânul, de dvs. depinde să-i pregătiți un loc în care să-și aducă puii pe lume. Locul trebuie să fie curat, confortabil și sigur. Majoritatea femelelor preferă un loc retras pentru a naște.

Atunci când cățeaua dvs. intră în acea fază a sarcinii de căutare a unui culcuș, puteți fi un pic proactiv prin crearea unui așa-zis culcuș de fătare.

Aceasta este un loc bine delimitat pe care viitoarea mamă poate fi antrenată să îl utilizeze când se apropie momentul nașterii, cu condiția să îl așezați într-un loc retras și să vă asigurați că este cât se poate de confortabil.

În unele cazuri, puteți să folosiți în acest scop cușca ei de transport, doar să vă asigurați că avați o pătură prin apropiere pentru a le oferi mamei și puilor ei intimitate după naștere.

Care sunt necesitățile de nutriție și exerciții fizice au femelele în perioada sarcinii?

În prima jumătate a sarcinii, este bine să-i îmbogățiți dieta cu alimente bogate în proteine. Puiul, carnea de vită, ficatul și ouăle sunt surse bune de astfel de proteine. În ultimele 5 săptămâni, trebuie să o hrăniți cu ceva mai mult decât de obicei – până la de două ori cantitatea pe care o mănâncă în mod normal.

De asemenea, este important să facă efort fizic regulat (la fel cum ar fi normal); totuși, pe măsură ce se apropie data nașterii, aceasta va obosi mult mai ușor, așa că nu planificați plimbări exagerat de lungi. În schimb, puteți să-i permiteți joaca blândă și plimbări scurte.

Ce ar trebui să fac în cazul în care cățeaua mea naște?

Chiar dacă va dori să nască într-un loc retras, s-ar putea să vă simțiți obligat să-i fiți în preajmă, doar pentru a fi acolo pentru prietenul dvs. patruped. În mod obișnuit, acest lucru este inutil, întrucât nașterea de obicei decurge fără probleme. Dar dacă vă simțiți obligat să fiți lângă câinele dvs., există câteva lucruri pentru care ar trebui să vă pregătiți.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să fiți conștient că nașterea la câini este într-un fel radical diferită de nașterea umană. Veți vedea lucruri care, sincer, pot părea un pic ciudate din punctul de vedere al unei persoane.

Însă nu vă speriați când se vor întâmpla aceste lucruri – mama va trece prin multe de una singură și nu va avea nevoie de scenele dvs. teatrale.

Una dintre acele ciudățenii percepute este un sac verde de lichid care iese din vulva femelei. Acesta este similar lichidului amniotic care înconjoară un copil nou-născut înainte de naștere. Veți începe să vedeți puii ieșind din acest sac.

Când puii sunt născuți, îi veți vedea ieșind fie cu capul înainte, fie cu spatele. Din nou, nu vă alarmați și presupuneți că este un lucru rău doar pentru că acesta este un semnal de alarmă în lumea umană – este perfect normal ca puii să vină pe lume „cu spatele”.

De asemenea, este absolut normal să fie apatici și liniștiți în cele câteva clipe de după naștere.

Imediat după naștere, veți dori să vă retrageți de lângă proaspăta mămică pentru un timp. Lăsați-i momente de respiro astfel încât să se poată ridica și plimba, dacă simte nevoia. Într-un fel, ea va acționa din instinct în acest timp.

Aceste instincte o vor conduce să deschidă sacul, să-și lingă nou-născuții pentru a-i curăța și să taie cordonul ombilical. Cu toate acestea, puteți accelera acest proces dacă doriți, frecând ușor fiecare pui nou-născut cu o cârpă curată. Aceasta îi va ajuta să se „trezească” și vor începe să se miște și să plângă.

Singura dată când puteți interveni în a o ajuta pe mamă în timpul nașterii este dacă observați că se luptă cu un pui care pare blocat în canalul ei de naștere. Pentru a face acest lucru, va trebui să apucați cu atenție cățelul cu o cârpă curată și să-l scoateți constant, cu atenție.

Asigurați-vă că mișcările în acest moment sunt foarte atente, întrucât orice tragere bruscă sau smucire ar putea declanșa un adevărat dezastru.

Când toți puii sunt născuți, veți dori să vă retrageți și să îi oferiți proaspetei mămici o odihnă mult meritată. Va dura câteva ore pentru ca contracțiile ei să înceteze treptat și lucrurile să revină la normal. Dacă a dat naștere unor dintre pui în succesiune rapidă, acest proces de recuperare poate dura puțin mai mult.

Cum trebuie să îmi îngrijesc câinele după sarcină?

Blândețea este numele jocului când vine vorba de a avea grijă de cățelușa dvs. după ce a născut. Este important să îi examinați mameloanele pentru a vă asigura că nu a apărut nicio infecție și puteți chiar șterge zona din jurul lor cu un prosop umed pentru a menține curățenia locală.

De asemenea, va trebui să aveți grijă să tăiați cu atenție unghiile cățelușilor săi în cazul în care o vor zgâria și îi vor irita pielea.

Vă puteți aștepta ca mama să producă excremente moi în zilele de după naștere.  Mai mult, ar putea produce unele cheaguri de sânge reziduale și secreții vaginale timp de aproximativ o săptămână.

De asemenea, este posibil să o surprindeți mâncând excrementele puilor ei, deși acest lucru indică un comportament post-partum și nu îi va cauza probleme.

Acestea fiind spuse, într-adevăr nu există multe lucruri pe care trebuie să le faceți pentru a avea grijă de mamă – va ști cum să facă față situației datorită instinctelor ei materne. De fapt, ar putea deveni foarte teritorială și agresivă dacă încercați să veniți în ajutorul ei prea des.

Totuși, este ceva ce nu ar trebui să vă întristeze – în cele din urmă, acest tip de comportament va înceta pe măsură ce puii cresc.

Primele câteva săptămâni din viața unui cățeluș pot trece foarte repede. Va fi necesar să duceți cățelușii la veterinar pentru deparazitare la trei săptămâni, adică aproximativ în același timp în care va trebui să începi procesul de înțărcare a acestora. Odată ce pui ajung la vârsta de 6-8 săptămâni, vor fi pregătiți pentru a fi adoptați.

Cățeluși!

Îngrijirea unei femele însărcinate poate fi un proces nefiresc, dificil, epuizant și stresant. Dar poate fi, de asemenea, extraordinar, magic și distractiv. Și hei, ce poate fi mai bun decât o mulțime de cățeluși noi?!

Scroll to Top