Se poate vorbi de menstruație la câini?

Mamă Golden Retriever alături de puii săi

Suntem preocupați de sistemul reproductiv al unei femele doar când este gestantă. Cu toate acestea, știm că acestea poartă pui în burtă cărora ulterior le vor da naștere. Aceasta ridică o întrebare destul de importantă în cazul în care ai o femelă nesterilizată: Cățelele au menstruație?

Menstruația femelelor este diferită de cea a femeilor

Deși femelele au organe reproducătoare similare cu ale altor mamifere, inclusiv oameni, cățelele nu au menstruație în același mod în care au femeile. Diferența principală este că femelele nu trec printr-un ciclu menstrual de 28 de zile ca femeile. Mai degrabă, acestea trec prin ceea ce se numește ciclu estral.

Ciclul estral al femelelor durează aproximativ 180 de zile și apare de obicei undeva între 5 și 14 luni, în funcție de mărimea rasei. La sfârșitul acestui ciclu, femela intră în călduri. În această perioadă care durează de obicei de la 2 la 3 săptămâni, va trece prin schimbări fiziologice și identificatori unici care uneori pot determina proprietarii să creadă că este în perioada de menstruație.

Mai precis, corpul femelei se va pregăti pentru purtarea puilor, prezentând astfel fluctuații ale nivelurilor de estrogen, umflarea vulvei și secreție vaginală. Culoarea acestei secreții ar putea varia de la brun-roșiatic până la roz deschis, în funcție de perioada de călduri prin care trece femela. Cantitatea de secreție poate fi intensă sau abia observabilă – depinde de rasa câinelui.

Nu cumva această secreție este un semn al menstruației?

Prezența secreției sângeroase a unui câine poate fi inițial interpretată ca o menstruație de către proprietarii de animale de companie. Deși prezintă sânge, secreția diferă de sângele secretat de femei în timpul ciclului menstrual. De asemenea, are un scop diferit.

Spre deosebire de menstruație, când sângele provine din uter, sângele prezent în ciclul de călduri al unei femele este produs strict de vagin. De asemenea, acest sânge nu face parte din niciun mecanism de secreție; mai degrabă, este folosit ca semn pentru începutul fertilității. Există sânge bogat în substanțe nutritive produs de sistemul reproducător al unei femele în timpul ciclului, dar nu este eliminat din corp, ci este absorbit din nou în corpul ei odată ce un ovul este nefertilizat.

Alte semne distinctive în timpul ciclului estral

Nu uita că femela va dori să se împerecheze în timpul ciclului de călduri. Astfel, vei vedea un comportament destul de neobișnuit in această perioadă, inclusiv faptul că va regresa pe partea de dresaj.

De exemplu, în timpul ciclului de călduri, ar putea urina mai frecvent și ar putea începe să marcheze cu urină locuri și obiecte din jurul casei. Aceasta se întâmplă deoarece urina are în componență hormoni și feromoni care transmit în mod natural masculilor mesajul că se află în starea ei de reproducere.

O veți surprinde, de asemenea, purtându-se ca o micuță lady în jurul masculilor. S-ar putea angrena în comportamente agresive, jucăușe, cum ar fi împingerea masculului cu botul sau ar putea uita de orice subtilitate pentru a se împinge cu spatele în pieptul unui mascul, cu coada împinsă într-o parte.

Importanța sterilizării

În cazul în care consideri că acest ciclu al femelei se va opri treptat, e cazul să te mai gândești. O altă diferența semnificativă între cățele și femei este că primele nu intră vreodată în menopauză. Deși ciclul estral se manifestă în medie de două ori pe an, sistemul lor reproductiv funcționează bine chiar și când înaintează în vârstă.

Din această cauză, dacă nu ai vreun plan de reproducere, trebuie să îți sterilizezi câinele. Se recomandă sterilizarea unei femele în jurul vârstei de șase sau opt luni, aceasta reducând riscul apariției cancerului și a altor boli. Este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru câinele tău pe termen lung.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top