Acest câine este letergic în urma intervenției chirurgicale de sterilizare

Sterilizarea & castrarea câinelui: de ce este important și la ce să te aștepți

Contribuie la controlul populației animalelor de companie – sterilizează-ți sau castrează-ți animalul”. Această sintagmă, ajunsă celebră prin intermediul legendarului moderator Bob Parker, practic, ne-a implantat în minte conceptul de sterilizare sau castrare canină. Așadar, știm că este ceva ce ar trebui să facem, dar de ce?

Sterilizarea și castrarea: O prezentare video

Există o mulțime de motive pentru care ar trebui să-ți sterilizezi sau castrezi animalul de companie. La fel de important, motivele pentru care ar trebui să-ți păstrezi câinele intact sunt în cel mai bun caz, insuficiente. Acest video oferă o excepțională prezentare de ansamblu a motivelor pentru care procedura elementară aplicată animalelor de companie este criticată atât de intens.

Ce implică o procedură de sterilizare sau castrare?

Se știe că sterilizarea sau castrarea înlătură capacitatea unei femele de a rămâne gestantă și a unui mascul de a fecunda. Totuși, aceasta este doar prezentarea pe scurt a procedurii. În cazul în care intenționezi să-ți supui animalul la oricare dintre cele două proceduri, este important să cunoști detaliile acestora.

Sterilizarea presupune înlăturarea testiculelor masculului – o procedură cunoscută în general sub denumirea de castrare. Această procedură delicată implică tăierea atentă a diferitelor straturi de carne și legarea vaselor de sânge importante. Acestea fiind spuse, este considerată, în general, o simplă intervenție chirurgicală.

Pe de altă parte, sterilizarea unei femele este o intervenție chirurgicală majoră cu un grad mai mare de complexitate. În esență, procedura implică înlăturarea uterului si a ambelor ovare. Pentru a ajunge la aceste organe, este necesară incizia abdomenului.

Nu este surprinzător că procedura de sterilizare are un timp de finalizare mai mic decât cea de castrare. De obicei, un mascul poate fi castrat în aproximativ cinci până la douăzeci de minute. Diferența temporală este cauzată de factori precum vârsta, dimensiunea și momentul sterilizării.

În schimb, sterilizarea unei femele poate dura de la douăzeci până la nouăzeci de minute. Această variație mai mare nu depinde doar de vârsta și dimensiunea dimensiunii câinelui, ci și de perioada de călduri. Femelele în călduri ar putea necesita mai mult timp, datorită unui influx mai mare de sânge și, prin urmare, sunt mai vulnerabile.

Pregătirea câinelui pentru procedura de castrare sau sterilizare

Sterilizarea sau castrarea câinelui tău nu implică doar transportul acestuia la veterinarul local și finalizarea procedurii. Există câteva lucruri pe care trebuie să le faci pentru a te asigura că operația decurge cât se poate de bine.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci odată ce te decizi este să consulți medicul veterinar cu privire la acest proces. Acesta va putea să îți ofere indicii cu privire la pregătirea câinelui în zilele premergătoare procedurii, cum ar fi sfaturi dietetice. De asemenea, medicul poate preleva mostre de sânge pentru a se asigura că animalul tău este suficient de sănătos pentru operație.

La ce să mă aștept după finalizarea procedurii?

Există mai multe lucruri de care va trebui să ții cont în timpul stadiului de recuperare a câinelui. Nu ar trebui să te surprindă prea mult. La urma urmei, câinele tău a suferit o intervenție chirurgicală. Așa cum se întâmplă în cazul oricărei proceduri chirurgicale, va avea nevoie de ceva timp pentru a-și reveni complet.

Există ceva ce va trebui să faci pentru câinele tău înainte de a părăsi cabinetul medicului veterinar. Este vorba de înregistrarea examinărilor de rutină înainte de a-ți duce câinele acasă. În unele cazuri, clinica ar putea oferi gratuit astfel de examinări, deci nu ai avea nicio scuză pentru care nu ai proceda astfel.

Este posibil ca medicul veterinar să prescrie calmante pentru ameliorarea durerii câinelui. În acest caz, păstrează rețeta și urmează instrucțiunile. Ai putea fi tentat să mărești doza prescrisă în cazul în care câinele prezintă un anumit nivel de disconfort, dar amintește-ți că medic este veterinarul, nu tu.

Câinele poate fi externat chiar în ziua operației. Totuși, reține că recuperarea acestuia poate dura până la câteva săptămâni. Deci, nu te aștepta ca amicul tău patruped să-și revină imediat.

De fapt, ar trebui să te asiguri că poate găsi un loc retras în casă, astfel încât să se recupereze în liniște și confort în primele zile. În prima noapte de după operație, este deosebit de important să-i permiți să se izoleze într-un spațiu care îi este familiar. De asemenea, este important ca în tot acest timp copiii sau alte animale de companie să rămână la distanță de câine.

La un moment dat, acesta poate simți nevoia de a linge sau roade locul inciziei, odată ce este pe punctul de a se însănătoși. Este important să împiedici acest lucru pe cât posibil. Faptul că linge sau roade în mod repetat locul inciziei, ar putea duce la deschiderea acesteia și la tot felul de situații neplăcute.

Ar fi ideal dacă i-ai putea lua câinelui un guler elisabetan pe care să-l poarte în jurul gâtului timp de aproximativ o săptămână. La început va fi deranjat de prezența acestuia, dar în cele din urmă se va obișnui Purtarea gulerului va permite inciziei să se vindece complet, în lipsa atacurilor dinților sau limbii câinelui.

De asemenea, va trebui să verifici incizia câinelui de minim două ori pe zi. În acest timp, reține că este normal să existe o sângerare sau o secreție timp de câteva zile, în special în primele 24 de ore de la intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, dacă acestea persistă sau se agravează, solicită imediat un consult veterinar de urgență.

În cele din urmă, ar trebui să limitezi activitatea în aer liber a câinelui pentru aproximativ o săptămână, chiar dacă este vorba de o rasă pentru care mișcarea în aer liber este indispensabilă. Deși plimbările scurte în lesă sunt permise pentru a le oferi ocazia de a-și elibera o parte din energie, trebuie să-l reții de la sărituri, alergare sau joacă pentru aproximativ o săptămână. Ultima categorie se referă și la orice activitate dinamică din interior preferată de câine.

La ce vârstă se recomandă sterilizarea sau castrarea?

Vârsta la care un câine poate fi castrat poate fi un subiect intens în unele cercuri. Tehnic vorbind, cățelușii pot fi sterilizați sau castrați începând cu vârsta de opt săptămâni, cu condiția să aibă o greutate clinică sănătoasă – de obicei minim un kilogram. Cu toate acestea, unele studii necontrolate susțin legături între sterilizarea precoce și problemele articulare sau cancerul.

Ca regulă generală, majoritatea veterinarilor din Statele Unite vor recomanda sterilizarea și castrarea câinilor între 6 și 9 luni. Acest număr nu este neapărat rezultat din cercetările științifice. Dimpotrivă, se consideră în general că este legat de explozia financiară postbelică de după al doilea război mondial.

În anii postbelici, câștigul financiar în creștere în toată țara a făcut mai admisibilă deținerea animalelor de companie. Aceasta a dus la o creștere a interesului în ceea ce privește controlul populației de animale de companie, dar și probleme legate de secreția de hormoni reproductivi. În același timp, tehnicile de sterilizare și castrare au impus ca vârsta câinelui să fie de cel puțin șase luni.

Având în vedere aceste aspecte, studii de renume au demonstrat că procedura ar putea fi aplicată pe câinii de numai șase săptămâni. Evident, tu și medicul tău veterinar sunteți cei care vor decide vârsta la care animalul poate fi sterilizat sau castrat. Este recomandat să ai o discuție detaliată pe această temă cu medicul veterinar înainte de a lua o decizie grăbită.

Care sunt costurile sterilizării și castrării?

Ca regulă de bază, poți plăti până la 200 USD pentru o procedură de sterilizare sau castrare. Prețul general al procedurii este generat de câțiva factori, cum ar fi medicul veterinar și unitatea în care se efectuează intervenția chirurgicală.

În cazul în care consideri că este o procedură prea costisitoare, nu te teme. Grupuri precum ASPCA oferă mai multe opțiuni de sterilizare și castrare rentabile disponibile pentru cei care doresc această intervenție, dar nu au fondurile necesare ei. În unele cazuri, poți găsi clinici care vor efectua procedura gratuit.

Beneficiile sterilizării și castrării: O scurtă prezentare video

Numărul beneficiilor asociate sterilizării sau castrării câinelui tău este uluitor. De la controlul populației la beneficii de sănătate pe termen lung, fiecare dintre acestea servește la reducerea efectivă a majorității oricăror argumente pe care le poți crea pentru păstrarea intactă a câinelui tău. Acest videoclip oferă un scurt rezumat al acestor vaste beneficii.

Bob Barker avea dreptate: Sterilizarea și populația de animale de companie

Pentru un proprietar de câine, noțiunea de control al populației animalelor de companie prin sterilizare și castrare aproape că pare intangibilă, dacă nu abstractă. La urma urmei, tu îți concentrezi atenția pe unul sau pe cei doi câini pe care îi deții și este ușor să nu te intereseze restul regatului canin. Asta până când apar la televizor acele reclame ASPCA deprimante cu Sara McLachlan.

Da, sunt sfâșietoare. De fapt, McLachlan, însăși, a recunoscut că trebuie să schimbe canalul când apar reclamele pe televizorul ei. Cu toate acestea, angoasa creată de aceste reclame infame are ca scop ceva mult mai important și mai nobil, dincolo de a ne face să ne simțim prost.

Pe scurt, există mult prea multe câini și pisici în comparație cu potențialii proprietari de animale de companie de pe piață. Studiile arată că aproximativ 3,7 milioane de animale sunt eutanasiate în adăposturi anual. Sterilizarea și castrarea câinelui tău ajută la reducerea acestui număr.

Ai putea crede că ești destul de precaut și că poți împiedica reproducerea câinelui tău chiar și fără intervenția chirurgicală. Ar fi bine să te mai gândești; ca și la oameni, sarcinile accidentale pot apărea la câinii deținuți chiar de către cei mai conștienți dintre proprietarii canini. Sterilizarea și castrarea sunt singurele modalități reale prin care se poate împiedica reproducerea.

Ce beneficii au sterilizarea și castrarea asupra sănătății câinelui tău

Cu toții ne dorim ca prietenii noștri patrupezi să aibă o viață îndelungată și sănătoasă. Și, deși sterilizarea sau castrarea câinelui tău implică o procedură chirurgicală care ar putea provoca un mic disconfort pentru câteva zile, aceasta contribuie la păstrarea sănătății pe termen lung pentru tot restul vieții animalului.

Unele dintre aceste beneficii de sănătate par evidente. De exemplu, la o femelă sterilizată se va observa o scădere dramatică a dezvoltării cancerului uterin și a altor tipuri de cancer ale sistemului reproducător. În schimb, castrarea masculului va preveni dezvoltarea cancerului testicular.

Studiile au demonstrat, de asemenea, că sterilizarea femelei va reduce potențialul de dezvoltare a infecțiilor uterine. Această procedură s-a demonstrat a avea legătură și cu diminuarea riscului de cancer la sân. Având în vedere că boala este fatală la aproximativ 50 la sută dintre câini, este ceva ce trebuie tratat cu seriozitate.

Ținând cont de beneficiile asupra sănătății, este important ca sterilizarea femelei să se efectueze mai devreme decât mai târziu. Pentru cea mai bună protecție împotriva acestor boli, este indicat ca sterilizarea să se efectueze  înainte de primul ei ciclu de călduri. Acestea fiind spuse, dacă o sterilizezi după primul ei ciclu de călduri, va fi nevoie de unele măsuri de protecție.

Beneficiile comportamentale ale sterilizării și castrării câinelui tău

Procedura de sterilizare sau castrare va avea, de asemenea, efecte dramatic pozitive asupra comportamentului câinelui tău. Trebuie menționat că aceste schimbări nu au nicio legătură cu personalitatea generală a câinelui. El va fi rămâne același amic iubitor, dornic să facă pe plac și fericit să împartă aceeași casă cu tine.

Comportamentele care vor suferi modificări sunt cele au o natură semnificativ mai instinctuală. Aceste instincte determină comportamente neplăcute pe care nu ai fi dorit să le manifeste vreodată. Din contră, în urma procedurii, câinele tău se va comporta mult mai bine.

De exemplu, o femelă castrată nu va mai intra în faza estrală, un comportament biologic pe care ai dori să-l eviți cu orice preț. Deși ciclul estral se manifestă de aproximativ două ori pe an, acesta cauzează anumite comportamente destul de supărătoare pe care, în mod normal, nu le-ar avea niciodată.

Comportamentele depășesc problemele prevăzute, cum ar fi sângerarea sau pătarea. Poate începe să urineze în casă sau să urle neîncetat. Aceste comportamente sunt menite a atrage atenția fiecărui câine mascul intact care ar putea să o adulmece.

În ceea ce privește masculii, castrarea lor le va înfrâna dorința de a evada din casă și de a hoinări. Dorința de a se repezi în căutarea unui partener de împerechere ar putea duce din neatenție la alte comportamente neplăcute, cum ar fi săparea drumului pe sub gard pentru a evada din curte.

Castrarea contribuie la siguranța câinelui tău. La urma urmei, dacă decide să exploreze lumea de unul singur, și-ar putea pune viața în pericol, ajungând, spre exemplu, în plin trafic. Și nimeni nu ar vrea să primească un apel de la cineva care îl anunță de sfârșitul prematur al câinelui său.

Castrarea va opri câinele mascul de la marcarea teritoriului, ceea ce înseamnă că vei observa o scădere dramatică a urmelor de urină de pe gazonul curții tale. Procedura contribuie semnificativ și la temperarea comportamentelor agresive ale câinelui atât în relație cu oamenii, cât și cu alte animale.

Beneficiile financiare ale sterilizării sau castrării câinelui

S-ar putea să fii sceptic în privința unei rentabilități asociate cu sterilizarea sau castrarea câinelui tău. La urma urmei, cel mai probabil va trebui să plătești pentru această intervenție chirurgicală și probabil pentru procesul de recuperare post-operatorie. Cu toate acestea, câștigurile financiare pe termen lung depășesc cu mult pierderile pe termen scurt.

Sterilizând sau castrând câinele, nu vei mai avea grija cheltuielilor pentru corectarea anumitor probleme de comportament comune în rândul câinilor intacți. De asemenea, îți poți reduce în mod dramatic șansele de a fi nevoit să plătești pentru tratarea unor boli, cum ar fi anumite tipuri de cancer.

Și ar trebui să reiterăm că prețul pe termen scurt al sterilizării sau castrării animalului tău de companie va merita, deoarece te va scuti de anumite cheltuieli ce ar fi apărut pe parcurs. Având în vedere numărul mare de programe de sterilizare rentabile disponibile, nu ar trebui să folosești costul ca argument împotriva procedurii.

Dezvăluirea anumitor mituri despre sterilizare și castrare

Deși în general sterilizarea sau castrarea animalului de companie se consideră a fi o idee bună, aceasta este demontată de anumite mituri asociate procedurii. Din fericire, cele mai remarcabile mituri cu privire la sterilizare și castrare pot fi și ele ușor demontate.

Probabil cel mai mare mit existent face referire la femele și puii acestora. Acesta se referă la faptul că este mai bine ca femela să dea naștere o dată înainte de a fi sterilizată. Cu toate acestea, există foarte multe dovezi medicale care demonstrează că tocmai opusul este adevărat.

Motivul decisiv al demontării acestui mit este legat de sănătatea câinelui. Cum am menționat mai devreme, este mai benefic pentru sănătatea femelelor ca acestea să fie sterilizate înainte de primul ciclu estral. Daca femela ta încă nu a atins primul ciclu estral, ar trebui să faci de urgență o programare la medicul veterinar.

Un alt mit al sterilizării și castrării se referă la greutatea câinelui. Mai exact, există unele îngrijorări cum că metabolismul câinelui va încetini sau că tendința de a fi activ se va reduce treptat. Originile acestui mit provin din faptul că se poate instala o stare de letargie la câini, în stadiul de recuperare postoperatorie.

Cu toate acestea, în cazul în care câinele tău dezvoltă o problemă de greutate sau o tendință spre apatie, sarcina unei astfel de schimbări de comportament revine proprietarului, nu câinelui. După ce etapa de recuperare este finalizată, depinde de tine să-ți readuci câinele la normal, inclusiv să-l reacomodezi cu obiceiurile de dietă și exerciții fizice. Se va conforma.

Mai există îngrijorarea că un câine sterilizat sau castrat va suferi modificări de personalitate. Deși câinele va afișa diferențe de comportament, schimbările pe care le vei vedea sunt comportamentale și nu au nicio legătură cu personalitatea lor. De fapt, comportamentele care sunt modificate sunt din categoria celor incorecte, pe care oricum nu ai fi dorit să le aibă vreodată.

Unele dintre miturile legate de sterilizare și castrare au o natură ceva mai ezoterică, până la punctul în care par puțin egoiste. Cel mai mare din această categorie se referă la proprietarul de câine care dorește ca ai lui copii să fie martori nașterii. Se spune că, dacă aceștia văd când femela dă naștere unor cățeluși, vor înțelege mai bine miracolul vieții.

Sincer, acest argument este complet irelevant în vremurile noastre, când videoclipurile online despre nașterea câinelui sunt destul de obișnuite. În afară de asta, deși cercul vieții pare grozav, nu ar trebui să mascheze faptul că există un număr mare de câini de adăpost care vor fi eutanasiați pentru că nu există suficienți proprietari potențiali.

În concluzie, unii pot aduce argumente împotriva sterilizării, deoarece preferă aspectul unui câine mascul intact, în condițiile în care, nemaiavând testicule, ar avea un aspect neutru. Acest argument eșuează în vremurile de azi, deoarece există proteze testiculare pentru masculi, astfel încât aceștia să-și păstreze aspectul natural. Este, într-adevăr, un caz de chirurgie plastică ce se poate aplica la câini.

Fă ceea ce trebuie – Sterilizează-ți sau castrează-ți câinele!

Pentru a-ți steriliza sau castra câinele nu ar trebui ca inspirația să sosească din partea unui prezentator TV deja pensionat. Aceasta este pur și simplu o obligație pe care o ai ca și proprietar al unui animal de companie. Nu uita, nu ajuți doar la controlul populației animalelor de companie, ci îi oferi câinelui tău șansa la o viață mai bună.

Da, câinele tău va avea un comportament diferit în timpul celor câteva săptămâni de recuperare postoperatorie. Cu toate acestea, ținând cont de numeroasele beneficii pe termen lung ale procedurii de sterilizare sau castrare, acest interval de timp este nesemnificativ. La urma urmei, ce înseamnă câteva zile de recuperare, când ar însemna câțiva ani în plus pentru amicul tău?

Scroll to Top