Este câinele tău amenințat de purici și căpușe?

Câine scărpinându-se din cauza puricilor

Puricii și căpușele – nimic special, nu-i așa? La urma urmei, orice câine are de a face cu aceste insecte.

Deși este adevărat că puricii și căpușele sunt paraziți obișnuiți care afectează majoritatea câinilor într-un moment sau altul din viața lor, faptul că acești paraziți externi se hrănesc cu sângele câinelui nu este de glumit.

Infecțiile provocate de mușcările puricilor și căpușelor pot fi foarte periculoase pentru sănătatea câinelui, dar și a dumneavoastră!

Din fericire, este ușor să vă protejați câinele și locuința împotriva puricilor și căpușelor, dar mai ales împotriva bolilor pe care acești paraziți le poartă.

Prin îngrijirea curții, prin utilizarea diferitelor soluții preventive împotriva apariției puricilor și căpușelor asupra câinelui și gestionarea adecvată a unei posibile infestări, dumneavoastră cât și câinele dumneavoastră veți duce o viață liniștită, departe de acești paraziți externi și pericolele ce pot apărea în urma mușcăturilor acestora.

Pericole generate de purici și căpușe

Puricii și căpușele vor agresa animalul prin mușcături ce vor genera mâncărimi, iar problemele de sănătate ce pot apărea din cauza mușcăturilor variază de la minore la letale. O simplă infestare cu purici poate ucide un pui sau un câine slăbit prin anemia provocată asupra metabolismului animalului.

Atât puricii cât și căpușele se hrănesc cu sângele câinelui, însă, dacă vor avea ocazia, se vor hrăni și cu sângele stăpânului. Dacă ați fost vreodată ciupiți de un purice, știți ce senzație enervantă provoacă mușcătura.

Mușcăturile de purici vor face câinele să se scarpine, iar asta va contribui la dezvoltarea iritațiilor, apoi la infecții ale pielii. De asemenea, câinii pot avea reacții alergice la mușcăturile de purici, iritații cunoscute sunt numele de dermatite alergice.

Mușcătura de purici pot provoca și viermi intestinali sau chiar tifoză, o infecție bacteriană periculoasă contagioasă și pentru oameni.

Căpușele, de asemenea, poate dezvolta în organismul câinelui diferite afecțiuni contagioase la oameni. Paralizia provocată de căpușe poate afecta mersul, respirația sau procesul de înghițire. Afecțiuni precum boala Lyme, febra pătată a Munților Stâncoși, tularemie, ehrlichioză și anaplasmoză pot altera grav starea de sănătate a câinelui, iar unele pot fi chiar fatale.

Protejează-ți câinele de purici și căpușe

Câine deranjat de prezența paraziților externi

Mulți stăpâni folosesc spray-uri împotriva puricilor, zgărzi antiparazitare, soluții chimice de prevenire, iar toate aceste măsuri sunt un pas înainte. Însă puricii și căpușele sunt atât de omniprezente încât o gamă largă de prevenție este ideală.

Îngrijirea gazonului curții este o măsură bună de luat în calcul pentru a proteja atât câinele cât și întreaga familie de invaziile paraziților externi. Puricii și căpușele adulte se ascund în iarba lungă, așteptând ca un câine, o pisică sau un om să apară pentru a se servi din sângele acestora.

Le puteți zdrobi visele păstrând iarba tăiată, ceea ce vă va face gazonul mai puțin atrăgător pentru ei. Descurajați pisicile fără stăpân sau alte animale sălbatice să pătrundă în curtea dumneavoastră. Mențineți tomberoanele închise și păstrați bolurile cu mâncare pentru animale în interior.

Tratați gazonul, copacii și tufele din curte cu insecticid pentru ca puricii să căpușele să rămână departe de curtea și familia dumneavoastră. Plantați copăcei la o distanța corespunzătoare unul de celălalt dar și față de casă pentru a permite ca lumina și aerul să circule de jur împrejurul plantelor.

Astfel, veți crea un mediu respingător pentru ouăle și larvele de purici.

Atunci când vă întoarceți cu patrupedul de la o plimbare, o cățărare sau o după-amiază petrecută în parc, verificați blana acestuia de purici și căpușe înainte ca amicul vostru să pătrundă în casă. Câinele are blană lungi? Îngrijirea și tunderea acesteia pe timp de vară vă va ajută sa depistați mai ușor paraziții ajunși pe piele.

Sub acoperișul casei, fiți siguri că păstrați curățenia. Dacă veți descoperi purici sau căpușe în interiorul casei nu înseamnă că nu aveți grijă în mod corespunzător de igienă, dar, dacă veți da constant cu aspiratorul și veți curăța zonele casei mai puțin circulate, cum ar fi parchetul de sub mobilă, veți ține puricii la distanță.

De asemenea, curățarea culcușului câinelui va preveni apariția puricilor. Nu uitați, puricii adulți descoperiți reprezintă doar între 1 și 5 la sută din populația puricilor de sub acoperișul vostru. Restul de 95 la sută sunt reprezentați de larve, ouă și pui.

Puricii și căpușele reprezintă un pericol pentru siguranța și sănătatea câinelui vostru, însă, ca stăpâni, puteți preveni apariția paraziților dacă veți menține curtea curată, veți folosi diferite mijloace de îndepărtare a paraziților externi și veți utiliza ceva mai mult aspiratorul în interior.

Dacă veți reuși să vă mențineți câinele la distanță față de purici și căpușe, atât acesta cât și dumneavoastră vă veți bucura de o viață sănătoasă și fără griji!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top