Câine Shih Tzu după operația de eliminare al unui chist

Chisturile la câini! (Reprezintă un motiv rezonabil de îngrijorare?)

Să observați că prietenul dvs. patruped are un chist este una dintre cele mai înfricoșătoare senzații pe care le puteți trăi ca proprietar de câine. O singură atingere și mintea dvs. vă poate face să vă îngrijorați la gândul că ar putea fi un nodul canceros. Dar cât de justificată este această frică?

Puteți respira ușurat

În esență, un chist la un câine este o cavitate căptușită cu un epiteliu și umplută cu material solid sau lichid. Cu siguranță, pot părea dezagreabile și pot fi umplute cu o substanță vâscoasă nenaturală. Și cum ar spune un medic veterinar de renume, un chist de câine ar trebui să fie întotdeauna examinat de un veterinar.

De cele mai multe ori, un chist nu va fi canceros. Ca și cel uman, cancerul canin este cauzat în principal de tumori, care au un mecanism complet diferit. În timp ce unele chisturi prezintă tendințe canceroase, sunt șanse foarte mari să nu existe motive de îngrijorare.

Diferitele tipuri de chisturi la câini

Există cinci tipuri diferite de chisturi pe care le puteți întâlni la cățelul dvs. Fiecare versiune are cauze diferite și, în unele cazuri, acestea pot fi integrate în ADN-ul câinelui. Indiferent de povestea lor de origine, acestea sunt demne de atenția dvs. și a veterinarului dvs.

Chisturile adevărate și chisturile epidermoide sau foliculare se vor forma în mod natural pe câine încă din stadiul embrionar și este posibil să nu le puteți identifica până la vârsta adultă.

Chisturile foliculare și sebacee, pe de altă parte, se dezvoltă în foliculii de păr ai unui câine și se pot comporta ca acneea umană. În cele din urmă, chisturile false se formează în jurul unei leziuni și tind să se umple cu lichid.

Când devine un chist ceva problematic?

Uneori, cea mai bună soluție în tratarea unui chist este să nu interveniți deloc. De exemplu, în cazul unui chist sebaceu, medicul veterinar vă poate recomanda să nu-l atingeți deloc. Câinele dvs. se va comporta normal, ca și cum nu ar fi nimic rău și, în cele din urmă, va dispărea.

În aceste situații, cel mai rău lucru care se poate întâmpla în cazul unui chist este atunci când vă confruntați cu creșterea. Dacă îl tăiați, există riscul să se infecteze cu bacterii externe.

În timp ce aceasta se poate trata în mod obișnuit cu un unguent de uz extern, poate fi necesar să eliminați chistul în întregime.

Există momente în care chistul se va sparge singur. Vă veți putea da seama dacă se va sparge urmărind dacă apare o creștere bruscă. Deși acest lucru poate indica prezența cancerului în unele cazuri, cel mai probabil înseamnă că se va sparge.

Desigur, chiar cățelul tău poate fi cel care va sparge bine-cunoscutul chist, în cele din urmă. Dacă observați că are tendința de a freca și zgâria zona din jurul chistului, ar trebui să solicitați tratament de la un medic veterinar pentru a rezolva problema.

Este recomandat să apelați la ajutorul unui profesionist pentru a elimina chistul, decât să lăsați câinele să se ocupe de el.

Un chist care se sparge nu reprezintă de obicei o problemă. Totuși, ar trebui să rezolvați imediat problema, deoarece cățelul dvs. ar putea să manifeste interes în a lipăi dezgustătoarea substanță vâscoasă.

De asemenea, este posibil să fie necesar să apelați la veterinarul prietenos din vecinătate pentru a coase deschizătura rezultată în urma erupției celulei.

Fiți atent la chisturile rupte de sub piele

Există momente când un chist care iese de sub pielea câinelui dvs., va erupe. Acest lucru poate duce la o zonă extrem de inflamată pe care câinele dvs. este probabil să o agraveze prin lingere, frecare și zgâriere.

Dacă se întâmplă acest lucru, medicul veterinar vă poate prescrie medicamente sau cremă de uz extern pentru a ușura disconfortul.

Probabil că nu este cancer, dar nu ignorați problema

Da, s-ar putea să fiți agitat la vederea unei proeminențe denivelate care iese în relief din blana câinelui dvs. Dar inspirați adânc și fiți calm. Șansele sunt extrem de bune să nu aveți motiv de îngrijorare.

Acestea fiind spuse, doar pentru că un chist este de obicei inofensiv, asta nu înseamnă neapărat că ar trebui să ignorați tumora, pur și simplu. Fiți cu ochii pe ea și asigurați-vă că câinele nu o sâcâie zilnic. Dacă lucrurile se agravează, nu întârziați – apelați imediat la veterinar.

Scroll to Top