Sfaturi și indicații pentru tulburările digestive la câini

Câine afectat de probleme stomacale

Câinele nu poate vorbi, dar asta nu înseamnă că nu poate comunica. Când vomită, mănâncă iarbă sau nu se atinge de mâncarea preferată, mesajul pe care îl transmite este destul de clar: are un  deranj stomacal. Ce puteți face pentru ca el și sistemul său digestiv să revină la normal?

O privire în interiorul stomacului câinelui

Stomacul unui câine nu este chiar atât de diferit de al nostru. Scopul său principal este de a stoca și descompune alimentele, astfel încât să poată fi în cele din urmă distribuite către celule. De obicei, majoritatea alimentelor vor părăsi stomacul în douăsprezece ore de la intrarea inițială.

Evident, dacă există o întrerupere a acestui proces de bază, câinele va reacționa cu simptome care indică faptul că ceva nu este corect. Unele dintre aceste simptome sunt destul de ușor de recunoscut. Este posibil ca alte simptome să nu fie la fel de ușor de recunoscut, în special pentru proprietarii de câini începători.

Legătura dintre durerea de stomac și ingestia de iarbă

Poate v-ați surprins câinele oprindu-se și mâncând cu poftă puțină iarbă în timpul unei plimbări. Dacă nu sunteți obișnuit să vedeți acest lucru, s-ar putea să considerați comportamentul puțin ciudat, dacă nu puțin înjositor. Cu toate acestea, un astfel de comportament este perfect normal.

Un câine va mânca iarbă ca metodă naturală de a-și purifica sistemul și de a-și curăța burtica de toate impuritățile. Uneori, dacă nu se găsește iarbă, câinele poate recurge la lingerea podelei sau a mochetei ca substitut. Aceste comportamente, deși nu sunt prea alarmante, ar trebui să vă determine să urmăriți îndeaproape obiceiurile alimentare ale câinelui până când încetează.

Simptome comune ale unei tulburări digestive canine

În timp ce consumul de iarbă este un simptom oarecum unic care poate fi greu de înțeles pentru proprietarii de câini novici, există o mulțime de alte simptome pe care câinele le poate prezenta pentru a trimite un mesaj foarte clar cu privire la ceea ce se întâmplă în burtica sa.

Cele mai proeminente semne pe care le poate lăsa un câine implică orice capăt al sistemului său digestiv. În cazul în care câinele lasă brusc diaree în loc de fecale solide în curtea voastră, burtica lui nu poate fi în formă maximă. De asemenea, este posibil să aibă o afecțiune la stomac dacă începe să producă multe gaze – în special dacă nu este cunoscut drept o rasă cu tendință către flatulență.

Voma este un alt indiciu vizual important despre sănătatea stomacului câinelui. Acest semn este destul de evident dacă elimină cantități abundente de mâncare. Cu toate acestea, poate doriți să vedeți dacă animalul are senzația de vomă – el ar putea încerca să expulzeze mâncarea care nu este acolo.

Alte semne de cercetat necesită utilizarea altor simțuri și/sau a observației fine din partea voastră. Pierderea poftei de mâncare, salivarea și sunete zgomotoase din burtica câinelui sunt toate semne potențiale de disconfort stomacal. De asemenea, o tendință crescută a câinelui de a se retrage într-un loc liniștit și izolat ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă.

Ce cauzează tulburările digestive la câine?

Un deranj stomacal ar putea fi cauzat de o largă varietate de problem. Unele dintre acestea sunt ușoare și pot trece de la sine. Alte probleme sunt mai serioase și necesită o formă mai intensive de tratament.

Cea mai simplă și mai obișnuită cauză a durerii  de stomac are legătură cu hrana. Stomacul câinelui poate avea o reacție negativă la, să zicem, un ingredient aflat în noua hrană pentru câini pe care i-ați  oferit-o sau la resturile de mâncare care au căzut accidental din farfurie.

În acest caz, problema este ușoară și se corectează de la sine mai mult sau mai puțin.

Cel mai probabil, problema se va corecta în termen de 24 până la 48 de ore și el își va reveni după acest interval de timp. Cu toate acestea, dacă după această perioadă de timp observați că încă nu mănâncă hrana preferată sau că elimină scaune lichide, poate fi vorba de o cauză mai severă.

Una dintre aceste cauze specifice ar putea fi prezența viermilor intestinali, cum ar fi un vierme cu cârlig sau vierme rotund. Aceste creaturi se găsesc cel mai probabil la cățeluși și la câinii tineri, dar s-ar putea dezvolta la câinii adulți. Paraziții ar putea provoca o serie de probleme care afectează sistemul digestiv al câinelui, de la ușoare până la grave.

Tulburările digestive pot fi provocate și de ingestia unui obiect străin, cum ar fi un dispozitiv de sunet de la o jucărie chițăitoare recent distrusă. Un obiect nealimentar nu poate fi digerat suficient în stomac, pentru a ieși prin posteriorul câinelui; dacă rămâne în stomac, ar putea cauza disconfort câinelui.

Uneori, sănătatea digestivă a câinelui ar putea fi un semn al unei probleme care aparent nu are legătură cu stomacul. Spre exemplu, câinele nu ar putea procesa corect alimentele dacă ficatul i se inflamează. Inflamarea pancreatică s-a dovedit, de asemenea, a fi o problemă care provoacă tulburări digestive.

Câinele ar putea suferi, de asemenea, de ulcer stomacal, care în esență este o perforare e mucoasei stomacală. Așa cum vă poate spune orice om care a suferit de ulcer, această afecțiune poate fi destul de dureroasă. La câini, aceasta ar putea cauza probleme secundare, cum ar fi hemoragia gastrointestinală.

Cea mai severă cauză a durerii de stomac la câini este cancerul. Tumorile care se dezvoltă în stomac fac ingestia deosebit de dureroasă, dar rețineți că alte forme de cancer sunt cunoscute pentru scăderea apetitului. Dacă suspectați chiar și cel mai mic semn de prezență a cancerului, nu pierdeți vremea – duceți-vă câinele la veterinar imediat.

Ce pot face pentru a ajuta?

Ceea ce trebuie să faceți imediat este să nu aveți o reacție exagerată dacă observați că patrupedul suferă de un deranj stomacal. Amintiți-vă, durerea sa de stomac ar putea fi cauzată pur și simplu de ceva ce a mâncat și care nu i-a priit. Supravegheați-i comportamentul timp de o zi sau două pentru a vedea dacă problema trece de la sine.

Dacă problemele persistă după trecerea acestui interval de timp, programați o vizită la medicul veterinar cât mai curând posibil. Acesta va putea să examineze atent câinele, ceea ce vă poate ajuta să identificați sau să excludeți probleme mai grave care ar putea cauza disconfort animalului.

Tratamentul pe care medicul veterinar îl va prescrie câinelui va depinde în mare parte de cauza afecțiunii. În cazul unor probleme serioase cum ar fi tumorile canceroase sau obiecte străine blocate în stomacul său, vă puteți aștepta se i se recomande tratamente precum chimioterapia sau operația chirurgicală.

În timp ce câinele trece prin acest chin al durerilor de stomac, este important să-l mențineți hidratat pe cât posibil. Dacă prezintă diaree, este deosebit de important, deoarece îi va fi dificil să rețină lichidele din organism.

Puteți, de asemenea, să-l treceți pe o dietă ușoară pe toată durata problemei digestive. Un amestec simplu de orez cu o sursă de proteină gătită în casă, cum ar fi carnea de pui și carnea tocată de vită care au fost fierte și degresate de grăsime, oferă câinelui o masă extrem de digerabilă care nu-i va irita stomacul. Dacă patrupedul nu este un fan al orezului, îl puteți înlocui întotdeauna cu cartofi sau fulgi de ovăz.

Cu toate că nu există în mod necesar aspecte nutritive cu privire la dieta ușoară în sine, cel puțin aceasta este bazată pe alimente pe care probabil le va reține în organism. Acest lucru va duce la diminuarea unora dintre aspectele secundare ale unei dureri digestive, inclusiv pierderea în greutate.

Tratarea  câinelui în urma unei dureri de stomac

Dacă tulburările digestive ale câinelui depășesc o problemă temporară, este important ca drumul către recuperare pe care îl parcurge să fie un proces treptat. Veterinarul vă poate ajuta prin a oferi câinelui vostru un regim pentru restabili ușor și treptat sănătatea burticii sale.

Dacă ați luat decizia de a administra câinelui o dietă ușoară, nu va trebui să-l treceți imediat pe dieta originală. Aceasta îi va pune stomacul într-o situație de “șoc asupra organismului” și nu va putea să lupte cu digestia chiar dacă nu a făcut-o înainte.

În schimb, retrageți-i ușor dieta blândă introducându-i hrana într-un amestec ușor și crescând în mod treptat proporția de hrană din amestec cu timpul. Acesta este în esență același protocol pe care l-ați urma când introduceți un nou tip de hrană în alimentația câinelui  ar trebui să vă așteptați ca acest proces să dureze aproximativ o săptămână.

Acest proces este în special important dacă veterinarul vă recomandă să-i oferiți hrană nouă în întregime câinelui. Din fericire, majoritatea alimentelor pentru câini furnizează instrucțiuni clare despre cum să le introduceți în dieta câinelui. Urmați aceste instrucțiuni și sfatul medicului veterinar întocmai.

Iubiți-vă câinele pe tot parcursul procesului!

Când vă ajutați câinele să treacă peste problemele digestive, este important să vă amintiți să faceți acest lucru cu iubire și blândețe. O să fie o situație complicată – uneori, pot fi crize și vărsături – și curățarea suplimentară vă poate frustra din când în când. Nu lăsați să vă afecteze relația.

Câinele vostru se va pune pe picioare în cel mai scurt timp, gata să mănânce, să se joace și pus pe șotii, așa cum este normal. Doar țineți cont de asta data viitoare când vă veți plânge că strângeți murdăria provocată de scaunul lichid.Vouă și  câinelui vostru vă va fi mult mai bine.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top