Gastroenterita hemoragică la câini (ce ar trebui să știi!)

Yorkshire Terrier se chinuie să iasă afară pe o pajiște înverzită

Câinele vostru pare sănătos de ani de zile. Deodată, este lovit de diaree. Cu toate acestea, nu este doar o diaree – este sângeroasă, intensă și într-o cantitate masivă. Scaunul lichid și cu sânge este un semn al gastroenteritei hemoragice și este o afecțiune pe care trebuie să o tratați imediat.

Gastroenterita hemoragică pe scurt

Există puține afecțiuni pe care le poate avea un câine și care pot cauza o reacție mai puțin panicată  decât gastroenterita hemoragică. Cunoscută și sub denumirea HGE, tulburarea acută este îngrijorătoare, deoarece are efect degradant asupra câinilor, în sensul că aceștia produc cantități uriașe de diaree intensă și sângeroasă. Mai mult, scurgerea enormă tinde să se întâmple rapid și fără avertisment, creând astfel o directă urmată de croșeu care ar putea lovi în inimă până și pe cel mai pregătit dintre proprietarii de câini.

HGE este și mai înspăimântătoare cu atât mai mult cu cât cauza sa precisă este încă un mister.

Teoriile populare cu privire la originile bolii variază de la o infecție bacteriană la reacții severe la paraziți sau chiar la alimente. Condițiile psihologice precum anxietatea au fost, de asemenea, identificate ca o cauză potențială.

HGE are tendința de a afecta câinii mici și rasele de câini în miniatură mai mult decât alte tipuri de câini. Rase specifice, precum Pudel francez (în miniatură), Schnauzer în miniatură, Yorkshire terier și Cavalier King Charles spaniel, par a fi deosebit de susceptibili la afecțiune. Discrepanța dintre micul corp al acestor rase și scurgerile sângeroase în cantitate mare face ca această afecțiune să fie cu atât mai tulburătoare și mai dureroasă pentru cei care îi sunt martori.

Cum este diagnosticată Gastroenterita hemoragică

Deși scurgerea sângeroasă de un roșu aprins pare a fi un indiciu al HGE, nu acesta este modul în care boala este identificată. Mai degrabă, afecțiunea ar putea fi cauzată de alte boli grave care trebuie cercetate în aceste situații. Unele dintre aceste alte boli includ tumorile gastrointestinale sau parvovirusul canin.

Atunci când vă duceți câinele la medicul veterinar pentru consult, acesta poate ajunge să diagnosticheze boala printr-un proces de eliminare. Pentru a ajunge la acest punct, medicul poate solicita o mulțime de analize pentru a cerceta simptome care indică și o altă boală. Analizele obișnuite împreună cu acest set suplimentar de analize includ analize de sânge, analize de urină, o ecografie gastrointestinală și radiografii.

Semnul elocvent al acestei boli din perspectiva analizelor este valoarea hematocritului, ceea ce înseamnă o măsurare a proporției de celule roșii din sânge din corpul unui câine. În cazurile în care un câine are HE, acest volum va depăși 60%, putând fi cu 5-20 de puncte procentuale mai mare decât normal. Această valoare crescută combinată de obicei cu un nivel scăzut sau normal de proteine din sânge indică în mod cert prezența HGE.

Câinele meu are HGE – este tratabilă?

Dacă rămâne netratată, HGE este o boală fatală. Boala este tratabilă, dar pentru a avea succes, tratamentul trebuie să fie agresiv și să înceapă cât mai curând posibil. Nu așteptați să  ajungeți la medicul veterinar local pentru a discuta despre boală – duceți-vă câinele, de urgență, la o clinică veterinară.

Câinelui vostru i se poate aplica terapia intravenoasă cu lichide pentru a ajuta la stabilizarea lichidelor pierdute la începutul bolii. În cazul în care câinele vomită, – un simptom relativ obișnuit al HGE – i se pot administra și medicamente anti-greață pentru a ajuta la echilibrarea stării stomacului său.

Există un aspect pozitiv în urma tuturor acestor lucruri înfricoșătoare. Adică, dacă HGE este tratată la început și în mod agresiv, șansele de recuperare sunt bune. Cei mai mulți câini vor necesita spitalizare pentru câteva zile pentru a se restabili, dar odată ce sunt considerați stabili, își pot termina recuperarea acasă.

Nu vă panicați! Rămâneți calmi și aveți grijă de câinele vostru

Dacă observați că patrupedul prezintă diaree sângeroasă, de un roșu aprins, asociată cu HGE, este important să respirați adânc, să vă păstrați calmul și să fiți atent la nevoie câinelui.

Amintiți-vă, el ar putea fi la fel de panicat ca voi pentru că vă poate simți neliniștea, iar această stare ar putea înrăutăți lucrurile. Așadar, fiți puternici și acționați rapid de dragul lui – aceasta îi va putea salva viața.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top