Este amitriptilina sigură pentru câini?

Câine privește anxios către camera de filmat

Dacă ai un câine neliniștit, știi ce dezastre poate provoca atât casei, cât și bunăstării tale. În timp ce acest comportament te înnebunește, dragostea pentru amicul tău te obligă să găsești o soluție utilă. Una dintre aceste soluții ar putea fi amitriptilina. Dar este sigură?

Ce este amitriptilina?

Amitriptilina este un antidepresiv utilizat pentru a reduce anxietatea de separare sau nervozitatea extremă la câini. În unele cazuri, poate fi utilizată și pentru a reduce anumite tipare de comportament la câini, cum ar fi îngrijirea obsesivă. Uneori poate fi utilizată pentru a le calma nervii în cazul unor zgomote puternice, neașteptate.

Este sigură pentru câinele meu?

Tehnic vorbind, amitriptilina poate fi sigură pentru câini anxioși. Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărui tratament medicamentos, nu este înțelept să-i administrezi pur și simplu pastila. Ar trebui să iei câteva măsuri de precauție înainte.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te consulți cu medicul veterinar al câinelui. Medicul veterinar va colabora îndeaproape cu tine și câinele tău pentru a formula o strategie adecvată pentru depășirea anxietății acestuia. Medicul ar putea considera că nu este potrivit să-i prescrie câinelui medicamente.

Chiar înainte de a te consulta cu medicul veterinar, există câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre amitriptilină și modul în care se raportează la câinele tău înainte de a lua în considerare căutarea unei rețete. De exemplu, ar trebui să acționezi cu mare precauție în cazul în care câinele tău este o femelă însărcinată sau care alăptează, dacă a avut tulburări hepatice sau tiroidiene sau are antecedente de convulsii.

Cum funcționează amitriptilina?

Modul în care acționează amitriptilina are legătură cu efectul pe care îl are drogul asupra creierului unui câine. Mai exact, modifică chimic creierul prin creșterea cantității de serotonină din creierul unui câine. Serotonina este neurotransmițătorul care reglează apetitul ce influențează comportamentul, funcționalitatea inimii și alte componente esențiale pentru corpul unui câine.

În esență, stimularea serotoninei va produce sentimente de calm și mulțumire asupra câinelui. Acest sentiment de satisfacție va duce în cele din urmă la un câine mai relaxat, mai puțin nervos și mai puțin predispus la atacuri de anxietate.

Dacă aceasta pare similară amitriptilinei prescrisă oamenilor, există un motiv pentru aceasta similitudine. Este mai mult sau mai puțin același medicament. Singura diferență este ca doza unui câine va fi mult mai mică decât cea a unei persoane.

Ceea ce face ca amitriptilina să fie atât de atrăgătoare pentru unii proprietari este efectul secundar pe care îl poate avea asupra comportamentului general al câinelui lor. Dintr-o perspectivă de ansamblu, promite să facă mult mai mult decât să calmeze nervii unui câine.

De exemplu, se știe că acei câini anxioși fac față sentimentelor lor implicându-se în anumite comportamente distructive, cum ar fi săparea unei curte sau distrugerea unei piese de mobilier. Alte probleme cauzate de anxietate, cum ar fi urinarea în semn de supunere, nu sunt neapărat la fel de rele ca distrugerea bunurilor, dar sunt în continuare foarte enervante. Amitriptilina ar putea remedia aceste comportamente.

Care sunt efectele secundare ale utilizării amitriptilinei?

Înainte de a începe orice cercetare sau consultări cu medicul veterinar pentru a vedea dacă amitriptilina este potrivită pentru câinele dvs., ar fi bine să luați în considerare efectele secundare ale medicamentului. Rețineți că efectele variază atât în frecvență, cât și în severitate și niciun câine nu reacționează la fel. Acestea fiind spuse, trebuie luat în considerare potențialul anumitor efecte secundare.

Înainte de a începe cercetările sau consultările cu medicul veterinar pentru a vedea dacă amitriptilina este potrivită pentru câinele tău ar fi bine să iei în considerare efectele secundare ale medicamentului. Reține că efectele variază atât în frecvență, cât și în severitate, și niciun câine nu reacționează la fel. Acestea fiind spuse, trebuie luat în considerare potențialul anumitor efecte secundare.

Cel mai frecvent efect secundar pe care îl vei vedea la un câine căruia i s-a administrat amitriptilină este somnolența extremă urmată de gura uscată. Cea din urmă afecțiune va avea simptome secundare cauzate de uscăciune, cum ar fi linsul frecvent al buzelor, gâfâirea și creșterea aportului de apă.

În unele cazuri s-a demonstrat că amitriptilina cauzează probleme sistemului digestiv al unui câine. Un câine căruia i se administrează medicamentul ar putea avea probleme precum constipația, greața și pierderea poftei de mâncare. Amitriptilina poate avea uneori un efect de modificare a sistemului circulator sub formă de tensiune arterială scăzută sau ritm cardiac crescut.

În cazuri rare, amitriptilina poate provoca unele reacții adverse grave. Unele dintre aceste reacții adverse mai extreme includ slăbiciunea musculară, convulsii și afecțiuni cardiace. De asemenea, va trebui să se efectueze analize periodice de sânge la cabinetul veterinarului pentru a examina ficatul câinelui, deoarece se cunoaște că medicamentul poate provoca probleme hepatice după o utilizare prelungită.

Cum se administrează amitriptilina

Dacă totuși decizi că este potrivit să-i administrezi câinelui tău amitriptilină, trebuie să urmezi instrucțiunile precise, date de medicul veterinar. De asemenea, trebuie să consulți eticheta rețetei înainte de a-i administra câinelui prima doză. Dacă ceva pare ciudat, sună-ți imediat medicul veterinar – nu te baza pe presupuneri.

De asemenea, ar trebui să administrezi câinelui medicamentele atâta timp cât medicul veterinar impune. Să nu presupui niciodată că patrupedul tău este „vindecat” și să-i încetezi brusc tratamentul. Medicamentul trebuie diminuat constant și cu atenție, astfel încât câinele tău să nu sufere simptome inconfortabile de sevraj.

Trebuie să te aștepți să-i administrezi câinelui tău o doză de amitriptilină pe zi, ideal la aceeași oră în fiecare zi. Dacă ai omis din greșeală o doză, nu te îngrijora – administrează-i-o cât mai curând posibil. Dacă este deja timpul pentru următoarea doză, nu-i administra două doze în același timp – trebuie doar să lași doza omisă și să revii la program.

Ai mare grijă de câinele acela neliniștit!

Trebuie să tratezi anxietatea câinelui tău cu blândețe și grijă. Amintește-ți, câinele nu este anxios din motive nefaste. Cu alte cuvinte, nu vrea să fie un câine rău!

Așadar, tratează-ți câinele cu multă dragoste și îmbrățișări dacă alegi să-i administrezi amitriptilină. Făcând asta, vei putea consolida legătura dintre voi și vei deveni un proprietar puternic de câine în ochii prietenului tău patruped. Și, la urma urmei, poți cere ceva mai mult când vine vorba de micul tău amic?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top