Cățelușul meu este bolnav! Ce este bine să faci și ce nu

Pui de Bulldog englez bolnav

Încă ești în stadiul de cunoaștere a cățelușului tău, dar micuțul deja te are la degetul mic. Apoi, într-o zi, observi că nu se simte bine. Intri în panică, pe de o parte pentru că este câinele tău, dar și pentru că nu știi ce se întâmplă. Cum îl poți ajuta? Are nevoie de ajutor?

​Cum să-ți cunoști cățelușul

Să-ți dai seama dacă ai sau nu un cățel bolnav nu este la fel de alb și negru pe cât poate fi în lumea umană. La urma urmei, puii nu pot comunica pentru a te informa că se întâmplă ceva rău. Va trebui să te lămurești urmărind comportamentul lor.

Acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, deoarece cățelușii pot fi predispuși să se implice într-un comportament ciudat, în timp ce încearcă să-și dea seama cum să-și găsească drumul prin această lume – sau mai precis, prin casa ta. Cu toate acestea, cu cât petreci mai mult timp cu puiul tău, cu atât vei înțelege mai bine ceea ce este normal și ceea ce este ciudat pentru el.

De exemplu, ar trebui să fii foarte atent la cât de mult se poate juca fără a obosi sau cât de mult mănâncă la fiecare masă, sau cât de des își face nevoile. Și tu ai putea să recunoști indicii comportamentale pur și simplu având cunoștințe specifice rasei despre modul în care acționează.

După ce îți dai seama ce reprezintă un comportament normal pentru el, vei putea detecta evoluții anormale mult mai ușor. Fără a dezvolta această diferențiere concretă între ceea ce este corect și ceea ce este greșit, poți deduce starea de sănătate a câinelui tău din presupuneri.

Văzând și interpretând semnele

Așadar, ai ajuns să îți cunoști cățelușul, comportamentul lui și toate celelalte particularități ale sale. Odată ce ai aceste informații, cel mai bun mod prin care poți detecta o boală a cățelușului tău este căutarea anumitor comportamente nedobândite, care deviază de la rutina normală. Comportamentele pe care trebuie să le urmărești vor părea nepotrivite în comparație cu acele comportamente care contribuie la dezvoltarea sa.

Chiar și atunci când vezi anumite comportamente care par discutabile pe hârtie, este posibil îți solicite o investigație suplimentară. Secretul este să îți amintești că sunt cățeluși care încă nu sunt pe deplin conștienți de modul în care funcționează lumea. Ca atare, ceea ce poate arăta ca o problemă clară, poate să nu fie una.

Spre exemplu, vărsăturile. Este posibil să îți vezi cățelul vomând și poți crede instantaneu că are o problemă cu tractul digestiv, cum ar fi infestarea cu viermi. Cu toate acestea, un cățel ar putea vomita doar pentru că își mănâncă mâncarea prea repede.

Interpretarea corectă a acestor semne din nou are legătură cu dezvoltarea unui simț fin al cunoașterii comportamentului cățelușului tău. În acest caz, dacă monitorizezi strict cât ar trebui să mănânce și totuși vomită, ai putea ajunge la concluzia că se întâmplă ceva grav.

În afară de vărsături, unele dintre semnele pe care le poți vedea la un cățeluș bolnav includ letargie, pierderea poftei de mâncare, mâncărime, lingere sau scâncet excesiv. Pe măsură ce îți cunoști câinele, ar trebui sa poți diferenția ușor dacă un anumit comportament este parte a naturii evolutive sau dacă este un indicator al unei îmbolnăviri.

Un comportament care poate fi un pic mai dificil, chiar dacă îți cunoști bine cățelul tău, îl reprezintă amețelile. Dacă ai un pui care se plimbă fără țintă, ca și când ar fi beat, ai putea interpreta că micuțul tău este ciudat și stângace, așa cum pot fi uneori cățelușii. În cazul în care cățelul tău se mișcă în acest mod, ar putea fi însemna că este deshidratat sau are un nivel scăzut de glicemie.

Semnele din spatele semnelor

Pentru a identifica dacă „semnele” pe care le dă cățelușul tău indică o boală reală, este posibil să fii nevoit să cercetezi puțin mai atent comportamentul câinelui tău. Aceasta înseamnă că poate trebuie să recurgi la o muncă murdară, neplăcută. Dar, deoarece este cățelușul tău, o vei face fericit, nu?

De exemplu, în cazul  în care câinele tău prezintă diaree sau vărsături, este important să inspectezi ambele substanțe pentru a vedea dacă există aspecte neobișnuite în joc, cum ar fi voma, mucusul sau chiar paraziții, cum ar fi viermii lați. Acestea nu ar putea fi doar semne ale îmbolnăvirii câinelui tău, ci ar putea indica o problemă mult mai mare, mai înfricoșătoare.

Care sunt unele dintre bolile comune ale cățelușului?

Există șase boli comune care se pot manifesta la cățelul tău în primul an de viață. Majoritatea acestor boli pot fi prevenite cu o simplă vaccinare. În cazul în care puiul tău contractează aceste boli, va fi nevoie de vizite la veterinar și/sau medicamente pentru a eradica boala.

Prima boală este parvovirus, sau parvo; o boală extrem de contagioasă care poate afecta câinii până vârsta de 3 ani. Acest virus poate provoca ravagii în sistemul digestiv al unui câine – diareea și vărsăturile sunt frecvente – ceea ce duce la deshidratare și slăbiciune. În cazuri extreme, poate duce chiar la sepsis, care poate fi fatal.

Din fericire, parvo este relativ ușor de tratat. Asigură-te că îți vaccinezi cățelușul împotriva acestui virus pentru a-l opri brusc înainte de a se infiltra în corpul său. În cazul în care contractează parvo, așteaptă-te să fie spitalizat până la patru zile înainte de a fi trimis acasă cu tratament.

Cea de-a doua afecțiune, distemper (Jigodia canină), este ceva cepoate fi oprit și cu o vaccinare. Este un lucru bun, totuși – aceasta este o boală respiratorie superioară care poate duce la pneumonie sau chiar leziuni ale creierului sau moarte, dacă nu este tratată rapid. Ce este mai rău, este că tinde să pară că puiul are doar o răceală, deci, s-ar putea să nu te gândești la multe simptome.

În cazul în care cățelul tău contractează boala, poate dura săptămâni de spitalizare și medicamente pentru a o elimina. Din păcate, distemper poate sta în stare latentă în sistemul cățelușului după recuperare și poate izbucni din nou când va mai crește, adesea cu simptome mai severe. Din această cauză, cățelușul trebuie vaccinat împotriva bolii distemper.

O altă boală comună este tusea de canișă. Această afecțiune este cauzată fie de o infecție bacteriană transmisă pe cale aeriană, fie de virusul parainfluenței canine aeropurtat și poate fi capturată dincolo de parametrii unei canișe. Pe lângă dezvoltarea unei tuse profunde, boala este marcată de letargie, febră și scăderea apetitului și ar putea duce la pneumonie.

Catelusii pot fi vaccinati impotriva tusei de canișă, dar acest lucru nu face decât să reducă intensitatea simptomelor decât s-o oprească. În mod obișnuit, puiul tău poate se poate recupera complet după boală în 10 până la 14 zile cu tratament.

Adenovirusul este o boală mai rară, în primul rând deoarece vaccinurile tind să domine boala. Cu toate acestea, este demn de remarcat prezența sa potențială, deoarece poate dăuna destul de mult sistemului micuțului tău dacă este contractată.

Ca și în cazul bolii distemper, poate fi dificil să determini dacă patrupedul tău a contractat adenovirus. Totuși, simptomele pe care trebuie să le urmărești includ diferite probleme ale tractului digestiv, cum ar fi diareea sau vărsăturile. Necontrolate, aceste afecțiuni pot duce la icter.

Vaccinul împotriva adenovirusului este administrat în același timp cu vaccinul anti-distemper și, de obicei, este suficient pentru a înăbuși problema din fașă. Dacă se manifestă la câinele tău, medicul îi va prescrie diverse antibiotice pentru a rezolva problema.

Câinele tău se poate îmbolnăvi si de leptospiroză; o boală cauzată de bacterii, care poate fi transmisă prin urina și apa contaminată. Această boală poate avea o gamă largă de simptome care pot dăuna cățelușului tău, de la afecțiuni ușoare precum dureri musculare și diaree până la probleme severe precum insuficiența renală.

Cățelușul tău poate fi vaccinat împotriva leptospirozei; cu toate acestea, nu toate clinicile veterinare vaccinează pentru această boală. Ca atare, discută cu medicul veterinar pentru a te asigura că și cățelul tău va fi vaccinat pentru această boală atunci când i se administrează vaccinările. Puiul tău va fi foarte recunoscător că nu ai presupus.

În cele din urmă, practic ar trebui să te aștepți să observi diaree sau vărsături la cățelul tău la un moment dat. Cu toate acestea, doar pentru că este o problemă comună, aceasta nu înseamnă că ar trebui tratată ca fiind ceva minor. Poate fi un simptom al paraziților intestinali sau poate avea legătură cu una dintre cele cinci afecțiuni menționate anterior.

În cazul în care puiul tău prezintă diaree sau vomă persistentă, programează o vizită la veterinar pentru a te asigura că nu este vorba de ceva grav. Dacă se întâmplă să vezi sânge sau o altă secreție de culoare ciudată în vomă, du-l la un veterinar cât mai curând posibil.

Păstrează-ți calmul, de dragul cățelușului tău!

Dacă puiul tău prezintă semne de boală, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru el este să nu intri în panică. Se poate întâmpla ca micuțul să nu aibă forța maximă de început, și se poate simți puțin nervos sau deprimat. Acționând sub stres nu va ajuta.

În schimb, fii blând cu puiul tău pe tot parcursul bolii sale, din momentul în care îți dai seama că este bolnav până când termină tratamentul prescris de medicul veterinar. Nu îți va putea mulțumi verbal pentru asta, dar trebuie să știi că va aprecia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top