Neuropatia canină – principiile fundamentele ale acestei tulburări nervoase înspăimântătoare

Câine examinat de doctorul veterinar

Puține afecțiuni pot da proprietarilor de câini un sentiment de neputință precum neuropatia canină. În ciuda abilității sale de a ne transmite groază – ca să nu mai vorbim de suferință și frustrare câinilor noștri, este posibil să nu știm prea multe despre această afecțiune. Cu toate acestea, trebuie să știți câteva lucruri.

Neuropatia canină pe scurt

Neuropatia canină, cunoscută și sub denumirea de neuropatie degenerativă canină, este o boală care provoacă dereglări în sistemul nervos periferic al câinelui. Acestea formează rețeaua nervilor care se conectează la sistemul nervos central și se propagă asupra corpului unui câine. Aceștia răspund îndeosebi de coordonarea, digestia și răspunsurile fizice ale câinelui dvs.

Acești nervi nu conțin tipul de protecție osoasă pe care sistemul nervos central îl are prin craniul și vertebrele câinelui. În schimb, nervii sunt protejați de un material izolant lipidic numit teacă de mielină.

Neuropatia canină se instalează atunci când acest material se deteriorează, în esență scurtcircuitând capacitățile transmițătoare ale nervilor și afectând abilitățile motrice ale câinelui.

Care sunt simptomele neuropatiei canine?

Simptomele pe care le poate prezenta un câine suferind de neuropatie canină variază de la caz la caz. Acest lucru se datorează faptului că afecțiunea poate atinge diferite funcții nervoase și, prin urmare, poate provoca diferite tipuri de degenerare. Tipurile de simptome pe care le poate prezenta un câine sunt, de asemenea, destul de ample.

De exemplu, un câine cu afecțiuni ale nervului motor poate avea spasme musculare, atrofie, reflexe slabe și paralizie la toate cele patru membre. Un câine care suferă de tulburări ale nervilor senzoriali își poate pierde capacitatea de orientare spațială sau poate avea o pierdere a conștiinței.

Dacă un câine are o disfuncție a sistemului nervos autonom – adică activități corporale independente de controlul său conștient – poate suferi de lipsa de reflex anal sau de un ritm cardiac mai lent.

Care este cauza dezvoltării neuropatiei canine la câinele meu?

La fel cum există mai multe moduri diferite prin care neuropatia canină poate afecta sănătatea câinelui, există mai multe modalități prin care starea poate fi contractată. Unele dintre modalități sunt determinate de ADN-ul câinelui, deoarece este ceva moștenit genetic. De asemenea, s-ar putea dezvolta ca o boală metabolică sau imună.

Neuropatia canină își poate avea originea și în influențe externe. Un câine ar putea contracta boala prin paraziți sau prin ingestia de toxine, cum ar fi taliu (un ingredient cheie în otrava pentru rozătoare) și tetraclorura de carbon (un ingredient cheie în insecticide). Starea poate fi, de asemenea, determinată ca un efect secundar al medicamentelor pentru cancer.

Dacă există atât de multe variabile, cum poate câinele meu să fie diagnosticat corect?

Pentru a obține un diagnostic identificat, medicul veterinar trebuie să efectueze un examen fizic amănunțit. Acesta va strânge, de asemenea, cât mai multe informații despre valorile intangibile care înconjoară afecțiunea, de la istoricul simptomelor la interacțiunile care ar fi putut declanșa afecțiunea. Razele X, o analiză de urină, profilul de sânge și un panou de electroliți sunt alte valori pe care medicul veterinar le va evalua pentru a ajunge la o concluzie definitivă.

Totuși, cel mai important parametru pe care medicul veterinar îl va evalua este electrofiziologia câinelui dvs. Cu alte cuvinte, acesta va măsura fluxul electric către țesuturile și celulele din corpul câinelui dvs. Acest lucru va permite medicului veterinar să identifice exact ce nervi periferici degenerează.

Există tratament pentru această afecțiune?

Deși există tratamente care pot ajuta la diminuarea disconfortului câinelui dvs., adevărul nefericit referitor la neuropatia canină este faptul că nu există remediu.

Pe măsură ce teaca de mielină din jurul nervilor periferici se descompune, starea câinelui dvs. se va agrava în timp. Este recomandat să discutați cu medicul veterinar pentru a vedea ce fel de terapii sau tratamente pot fi disponibile pentru el, în funcție de starea lui.

Deși neuropatia canină este o afecțiune îngrozitoare, efectele sale nu sunt bruște. Prin urmare, imediat ce vă dați seama că a contractat boala, puteți, măcar, profita de timp pentru a ușura situația câinelui dvs. atâta timp cât puteți.

În timp ce acest nivel de confort poate include recomandările din partea medicului veterinar, o parte extraordinară din acel confort va rezulta din dragostea pe care o aveți pentru câinele dvs.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top