Prețul unei intervenții chirurgicală pentru căile nazale la câini

Bulldog Francez afectat de probleme respiratorii

Unii oameni cred că sforăitul excesiv al câinelui este o latură minunată a personalității sale. Pe de altă parte, știi că asta se datorează faptului că respiră pe gură deoarece nările (căile respiratorii) sunt prea înguste. Din fericire, această problemă se poate rezolva chirurgical.

Despre problema căilor respiratorii la câini

Căile nazale funcționale sunt esențiale pentru respirația corectă a câinelui. În mod ideal, căile vor fi suficient de largi, ceea ce-i va permite câinelui să respire fără efort, pe nări. Îți vei da seama că respirația este normală întrucât nu-l vei auzi chinuindu-se să ia aer.

Atunci când căile nazale au malformații, acestea produc un efect care nu este diferit de cineva care apasă câinele de ambele nări.

Cantitatea de aer inspirată este limitată, iar câinele va trebui să facă un compromis și să respire pe gură. Acest lucru poate duce la unele simptome ale acestei afecțiuni, cum ar fi fornăitul sau sforăitul.

Cum arată un câine care are obstrucție nazală?

Problemele căilor nazale sunt extrem de importante la brahicefale (adică la câinii cu fața turtită), de exemplu la rase precum Boston Terrier și Mops, astfel încât respirația zgomotoasă și sforăitul sunt adesea considerate ca unul din trăsăturile de caracter.

Cu toate acestea, deși ar putea părea destul de drăguț la prima vedere, realitatea este că este dificil să trăiești așa, atât pentru proprietar, cât și pentru câine.

Există, pe termen lung, pericole legate de căile nazale?

Deseori, problemele obstrucțiilor nazale sunt congenitale, așadar câinii se nasc cu ele. Ai putea să crezi că afecțiunea permite câinelui respectiv să se învețe cu ea, cu timpul dar, de fapt, starea se va agrava. Din păcate, evoluția afecțiunii ar putea conduce la agravarea problemelor.

Concret, obstrucția nazală forțează în mod nejustificat laringelui câinelui. De-a lungul timpului, această presiune ar putea provoca colapsul traheii câinelui tău. Uneori, acest lucru duce la o creștere dramatică a dificultății respirației, ceea ce ar putea chiar să cauzeze decesul, în unele cazuri.

Acesta este motivul pentru care chirurgia căilor nazale este o opțiune atât de interesantă pentru proprietarii animalelor de companie care suferă de această boală. Operația nu înseamnă doar corectarea unui sunet enervant pe care îl scoate câinele.

În multe privințe, acesta poate fi privit ca un mijloc de a oferi confort câinelui și, în cele din urmă, o posibilitate de prelungire a vieții acestuia.

Care este prețul operației?

De obicei, chirurgia căilor nazale te va costa undeva între 3500-5500 ron (pachetul complet). Prețul final variază în funcție de câțiva factori, cum ar fi gravitatea afecțiunii și procedura medicală propriu-zisă. O vizită la medicul veterinar ar trebui să-ți ofere o cifră aproximativă, în funcție de diagnostic.

În mod obișnuit, operația constă în îndepărtarea țesutului din căile nazale, pentru a lărgi nările. Această procedură poate fi destul de dificilă. În timp ce, pentru a realiza operația, unii medici vor folosi metode de chirurgie clasică, alții vor apela la lasere, pentru a ajuta câinii să respire mai ușor.

Probleme ale căilor nazale și sindromul căilor respiratorii brahicefalice

Există momente în care obstrucțiile nazale nu sunt singurele probleme legate de respirația câinilor cu față turtită. Obstrucțiile acestea ar putea face parte dintr-o problemă generală cunoscută sub denumirea de sindrom al căilor respiratorii brahicefalice.

Această stare particulară este reprezentativă pentru mai multe probleme care-l împiedică pe câinele tău să respire normal.

Când un câine are acest sindrom special, el nu va avea doar căile nazale mai înguste, ci va suferi, de asemenea, de alte probleme care afectează respirația, cum ar fi: văl palatin moale alungit, sac laringian răsfrânt și trahee hipoplastică.

Faptul că un patruped are vălul moale alungit înseamnă că acesta este prea lung pentru cavitatea lui bucală, iar excesul îi blochează parțial gâtul.

Când sacul laringian (sau sacii, care se află în afara corzilor vocale) este răsfrânt, acestea sfârșesc prin blocarea căilor respiratorii. Iar dacă un câine are trahee hipoplastică, acest lucru înseamnă că traheea este mai îngustă decât ar fi normal.

Împreună, toate aceste afecțiuni pot să aibă un efect extrem de puternic asupra unui câine care, pur și simplu, vrea să respire. Evident, aceste condiții pot duce la aceleași probleme pe termen lung asupra unui câine care suferă de obstrucție nazală. În plus, afecțiunile pot accelera problemele, pe termen lung.

Dacă mergi la veterinar cu câinele brachiocefalic pentru a-i face un consult legat de obstrucția nazală, este bine ca medicul să-l diagnosticheze și în legătură cu sindromul căilor respiratorii brahicefalice. Este mai bine să abordezi întreaga problemă, astfel încât câinele tău să poată respira cât mai bine.

Desigur, în acest caz, costul operației va crește semnificativ, din această cauză. Ce aș putea face pentru a-l ajuta pe câinele meu să lupte împotriva problemelor căilor nazale, în afara intervenției chirurgicale?

Dacă câinele tău are doar un caz ușor de obstrucție nazală, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-i face viața mai confortabilă, până când strângi bani pentru o intervenție chirurgicală. Menținerea câinelui la o greutate sănătoasă va reduce problemele de respirație.

Atunci când faci exerciții fizice cu câinele, ar trebui să eviți să folosiți o lesă care se prinde de gât; în plus, să nu ieși la plimbare pe vreme caldă și umedă.

Din păcate, deoarece problemele căilor nazale sunt congenitale, nu există o modalitate prin care poți preveni apariția afecțiunii. Cu toate acestea, tratamentul descris mai sus poate ajuta câinele să respire puțin mai ușor, înainte de a trece la intervenția cu bisturiu sau, în unele cazuri, fasciculul laser.

Un câine mai sănătos, mai fericit

După intervenția chirurgicală, câinele tău va avea practic o nouă șansă la viață.

Respirația îmbunătățită nu numai că va scădea sforăiturile și alte zgomote dezagreabile pe care le scoate, dar îl va face mai fericit deoarece respirația va fi mult mai ușoară. Ce stăpân nu ar dori să-și facă câinele mai fericit?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top