Petele negre și pigmentul câinelui tău

Pete negre pe spatele unui mops (pug)

Punctele negre care încep să se manifeste pe corpul câinelui tău sunt de obicei un semn de hiper-pigmentare. Această afecțiune înseamnă pur și simplu că câinele tău produce o cantitate mai mare de pigment natural al pielii, cunoscut și sub denumirea de melanină. Aceasta este în esență situația care provoacă pistrui la oameni.

Hiper-pigmentarea este cea mai evidentă la rasele cu blană albă, deși afecțiunea poate afecta orice rasă. Este prezentă în mod obișnuit pe blana și pielea unui câine, dar poate afecta, de asemenea, culoarea unghiilor câinilor. Expunerea la soare, îmbătrânirea și frecarea excesivă între bucățile de piele pot cauza formarea acestor pete.

Cel mai important, petele negre formate prin hiper-pigmentare sunt total inofensive în majoritatea cazurilor. Dacă se întâmplă doar schimbarea culorii pielii, este posibil ca câinele tău să nu acorde prea multă atenție petelor. Cu toate acestea, dacă observi că câinele tău reacționează față de acestea mai degrabă agresiv, poate este vorba despre altceva decât de creșterea cantității de melanină.

Când ar trebui să te îngrijorezi cu privire la petele negre ale câinelui tău

Deși apariția bruscă a petelor negre pe un câine nu este de obicei mare lucru, există situații în care ele necesită îngrijiri medicale. Semnalele că petele reprezintă ceva mai grav sunt atunci când sunt însoțite de alte simptome. Unele dintre aceste simptome includ căderea părului, sângerare, umflături umplute cu lichid sau pielea capătă un aspect de crustă.

Simptome precum pielea cu aspect de crustă și zonele fără păr sunt legate de o afecțiune cunoscută sub numele de Alopecia X sau boala pielii negre. Aceasta este o afecțiune genetică care tinde să afecteze în special masculii din rasele de origine nordică, cum ar fi câinii din rasele Pomeranian și Malamut de Alaska. Cauza bolii este, în general, considerată a fi un dezechilibru hormonal.

În timp ce prognosticul obișnuit al Alopeciei X este de a lăsa afecțiunea să își desfășoare cursul sau de a-l accelera prin medicamente – părul pierdut va crește înapoi – este important ca medicul veterinar să pună un diagnostic corect al afecțiunii.

Acest lucru din cauza faptului că simptomele Alopeciei X sunt foarte similare cu o afecțiune mult mai gravă numită boala Cushing. Această afecțiune particulară este atribuită în mod esențial sistemului suprarenal al câinelui care funcționează necontrolat.

Cu toate acestea, motivul acestei activități neobișnuite ar putea fi legat de tumori care distrug funcțiile glandei. Tratamentul acestui sindrom particular se bazează în mare pe tratarea cauzei bolii.

Alte afecțiuni medicale demne de a fi examinate de către medicul veterinar includ hipotiroidism, hemoragie sau vânătăi excesive sub piele sau alergii. Din nou, tratamentul pe care îl va implementa medicul veterinar va depinde foarte mult de diagnosticul pe care acesta îl pune.

Ce se întâmplă dacă petele negre de pe câinele meu arată ca murdăria?

Uneori, s-ar putea să vezi că locul în care cîinele se scarpină în permanență este acoperit cu mici pete negre care arată ca niște pete de murdărie. În acest caz, câinele tău s-ar putea să nu sufere de hiper-pigmentare. Mai degrabă, poate suferi de o infecție cu o ciupercă.

Dacă vezi acest lucru, nu intra în panică. Acest tip particular de infecție este cauzat de o ciupercă inofensivă care prosperă în locuri întunecate și umede de pe corpul câinelui tău. Acesta este motivul pentru care le vei observa în mod obișnuit în zona inghinală a câinelui,în canalul urechii, pe zona posterioară și în jurul organe sexuale.

De obicei, poți trata infecția cu ciupercă a unui câine spălând câinele cu un șampon special conceput special pentru a crea un mediu în care ciuperca nu poate dezvolta. De asemenea, medicul veterinar îți poate prescrie un medicament oral sau poate administra o injecție dacă infecția este deosebit de severă.

Precuație în loc de greșeli

Este posibil să constați că linia de demarcație dintre petele negre inofensive și cele dăunătoare este prea fină pentru nivelul tău de confort. Dacă acesta este cazul, este întotdeauna mai înțelept să păstrezi secretul și să te adresezi veterinarului. Dacă procedezi așa îți oferi liniște sufletească, pe lângă un diagnostic adecvat.

Acestea fiind spuse, petele negre de pe câinele tău probabil nu vor fi o problemă uriașă. De cele mai multe ori, se vor dovedi a fi „pistrui de câine”. Dacă acesta este cazul și nu îl deranjează, nu ar trebui să te deranjeze nici pe tine.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top