Setea excesivă la câini: 7 motive și sfaturi

Acest câine bea apă din bolul său

Poate fi greu de estimat cât de multă apă bea un câine zilnic, din moment ce uneori pot bea dezordonat și alteori se întâmplă să nu fii prin preajmă când fac asta. Ideal, un câine sănătos are nevoie între 30 si 60 ml de apă, per kilogram de greutate, pe zi. Deci, un câine de aproximativ 4 kg are nevoie de o cană de apă pe zi.

Puii sau câinii foarte activi devin mai însetați, ceea ce este normal. Totuși, dacă ai impresia că patrupedul tău bea mult mai multă apă decât e necesar, ar putea fi un semn al unei probleme grave. Acordă atenție oricărui comportament de sete extremă și acționează în consecință.

Folosește-ți simțul practic

Puțin simț practic face întotdeauna minuni. Este cald astăzi? A avut parte de o plimbare lungă sau s-a jucat prea mult? Dacă în aceste situații câinele bea apă, probabil că ai deja răspunsul.

Totuși, nu trebuie nici să minimalizezi importanța setei excesive. Câinii foarte însetați încearcă să ne spună ceva: nu se simt bine!

Pune-ți întrebări de genul: „Urinează mai des?” “Se comportă altfel?” Dacă nu ești sigur, ca întotdeauna, sună-ți medicul veterinar și stabilește o programare. Mai bine să fii sigur decât să-ți pară rău!

Efectuează un control diabetic

Iată un videoclip bun despre diabetul la câini și la ce trebuie să fii atent (setea poate fi un simptom):

Diabetul la câini este o cauză obișnuită a setei excesive. Este cauzat de o producție insuficientă de insulină și, la fel ca la oameni, nu este ceva simplu și plăcut.

Va trebui să te consulți cu veterinarul pentru a fi sigur, dar în cazul în care câinele tău are diabet și este supraponderal, o reducere a consumului de hrană poate ajuta. Discută cu medicul veterinar despre crearea unui plan de dietă care va contribui la buna sănătate a animalului tău de companie.

Înaintarea în vârstă poate fi și ea un vinovat al setei câinelui tău, ținând cont că boala de ficat și rinichi este comună la câinii vârstnici. Bolile de ficat sau rinichi pot apărea și în cazul unui traumatism sau al unei infecții la câine. Majoritatea veterinarilor pot efectua analize pentru aceste boli.

Boala Cushing sau sindromul Addison (hipoadrenocorticism) au fost, de asemenea, asociate cu setea excesivă. Sindromul Cushing este ceva comun la câinii aflați în etapa a doua a vieții și poate fi confundat cu procesul de îmbătrânire. Trebuie să cauți alte simptome, cum ar fi urinarea crescută, căderea părului și slăbiciunea musculară.

Boala Addison este mai rară, dar poate fi fatală dacă nu este tratată. Totuși, în cazul în care se diagnostichează, suplimentele hormonale sunt tot ceea ce câinele tău are nevoie pentru a se simți mai bine.

Deci, mantra zilei se aplică și aici: în cazul în care suspectezi vreuna dintre aceste boli la câinele tău, fă-i un control veterinar.

Dieta îi provoacă sete câinelui?

Câinii care mănâncă hrană uscată vor simți nevoia de a se hidrata mai des. Fii atent la hrana câinelui, deoarece alimentele umane pot fi dăunătoare. De exemplu, ciocolata, ceapa și usturoiul sunt toxice, iar nivelurile ridicate de sodiu pot fi dăunătoare.

Poate să te implore și să te înduioșeze cu privirea lui, dar nu ceda! Este pentru binele lui.

Ia medicamente?

Câinelui i-ar putea fi sete nu din cauza unei infecții sau boli, ci din cauza medicamentelor. Medicamentele antiinflamatorii utilizate pentru astm sau alergii provoacă sete câinilor. De vină ar putea fi și medicamentele pentru convulsii sau insuficiență cardiacă.

Este deshidratat?

Este probabil cel mai evident dintre răspunsurile de aici: câinele tău ar putea bea prea multă apă deoarece este deshidratat. Dieta, zilele toride, mișcarea, infecția sau boala pot cauza deshidratarea câinelui. Aceasta este o problemă foarte serioasă care necesită acțiuni imediate. Căută alte semne, cum ar fi comportamentul letargic sau limba uscată.

Creează o rutină

Va fi mai ușor să observi orice schimbare a cantității de apă consumată dacă păstrezi o rutină. Reumple-i bolul de apă în jurul aceleiași ore zilnic cu aproape aceeași cantitate de fiecare dată. Poți chiar să lași un semn pe bolul de apă cu ajutorul unei linii gradate pentru a vedea câtă apa a consumat. Dacă bea tot bolul și mai cere, nu-l priva de apă. În schimb, contactează veterinarul.

Când ai îndoieli, mergi la veterinar

O verificare generală a stării de sănătate poate fi esențială pentru a determina cauza consumului excesiv de apă al câinelui tău. Cel mai bine este să discuți cu medicul veterinar pentru a afla un răspuns concret.

Consumul excesiv de apă trebuie luat în serios. Uneori, nu este nimic. Totuși, alte ori, poate fi destul de grav. Deci, fii prudent!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top