Coada descuamată la câini: o problemă delicată

Câine deranjat de coada descuamată

Câinele tău arată grozav din cap până în picioare … însă pe coada sa observi blană uzată, piele iritată sau că aceasta își pierde culoarea. Prietenul tău cu patru picioare poate avea o afecțiune cunoscută sub numele de coadă descuamată. Dar nu-ți face griji – se poate trata destul de ușor.

Ce este coada descuamată?

Coada descuamată (engl. „stud tail”) este un termen generic, utilizat pentru a descrie o condiție cunoscută sub numele hiperplazia glandei cozii sau seboree, denumirea mai științifică a infecției glandei supracaudale. Chiar dacă numele său comun pare să implice că este o afecțiune numai pentru masculi, afecțiunea poate să afecteze și femelele.

După cum implică denumirea științifică, infecția glandei supracaudale este cauzată de o infecție a glandei omonime. Cunoscută și sub numele de glanda violetă, această glandă este importantă la câini, deoarece joacă un rol vital în procesul de împerechere, atât pentru masculi, cât și pentru femele.

Scopul principal al glandei violete este secreția substanțelor care creează mirosuri și semnale pentru a atrage alți câini. Este cunoscută sub numele de glanda violetă deoarece substanțele chimice utilizate pentru a crea acest miros sunt similare cu cele utilizate de violete pentru a produce mirosul lor distinctiv. Desigur, atunci când este produs de câine, mirosul nu este parfumat chiar ca o violetă.

Această glandă se găsește de obicei în jumătatea superioară a cozii, în zona celei de-a noua vertebre caudale. Cu toate acestea, localizarea exactă pe coada animalului se va face în funcție de rasă. Dacă un câine are o coadă scurtă și butucănoasă, este posibil ca această glandă să nu fie deloc prezentă în coadă.

Cum are loc infecția care provoacă coada descuamată?

Există două cauze principale ale acestei afecțiuni. Prima cauză este datorată faptului că nivelul de androgeni al câinelui este ridicat, pe o perioadă lungă de timp. Acest lucru are sens, într-un fel; la urma urmei, glanda violetă lucrează mai mult în această perioadă pentru a atrage alți câini la împerechere.

O altă cauză a afecțiunii „cozii descuamate” este datorată unui stimul extern, cum ar fi puricii. Acești dăunători adoră să stea pe anumite zone ale câinelui, iar partea din spate este preferata lor. Dacă încep să sugă sânge în jurul locului unde se află glanda violetă, aceasta ar putea începe să se umfle.

Acest din urmă motiv este și mecanismul prin care un câine castrat sau sterilizat ar putea să dezvolte afecțiunea. În cazul acestor tipuri de câini, afecțiunea ar putea fi privită ca o dermatită provocată de alergia la purici.

Într-adevăr, simptomele care se observă la dermatita alergică la purici și coada descuamată sunt în strânsă legătură.

La ce să fii atent când apare coada descuamată

Golden Retriever afectat de coada descuamată

În esență, în cazul în care câinele tău are coadă descuamată, vei vedea simptome care arată ca alte afecțiuni legate de piele, în special cele referitoare la reacțiile cutanate la mușcăturile de purici.

Unele dintre aceste semne includ: zone unde blana de pe coadă a chelit sau piele roșie, iritată în jurul zonei afectate sau chiar pe aceasta. Vei observa, de asemenea, anumite comportamente, cum ar fi tendința de a-și mușca coada.

Una dintre trăsăturile care diferențiază coada descuamată de alte boli cu aspect similar este extinderea glandei violete. Partea din coadă care găzduiește glanda se va umfla și va crea o ridicătură de dimensiuni diferite. Acest lucru poate fi mai ușor de observat dacă zona din jurul umflăturii nu mai are blană.

Cum se tratează coada descuamată?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când bănuiești că patrupedul tău are coadă descuamată este să stabilești dacă puricii sau nu cauza problemei. Dacă este evident că acești dăunători fără aripi au făcut ravagii pe spatele câinelui, poți trata afecțiunea ca pe un caz tipic de dermatită datorată alergiei la purici.

Există zeci de creme de ultimă generație, spray-uri, soluții și pastile pe care le poți utiliza pentru a-ți ajuta câinele să combată această problemă. Multe dintre aceste medicamente sunt vândute direct, în timp ce altele sunt disponibile doar pe bază de rețetă.

Acestea fiind spuse, dacă nu ești 100% sigur că puricii sunt cauza problemei, du-ți câinele la veterinar pentru un consult de specialitate.

Dacă se stabilește că puricii nu sunt motivul cozii descuamate, vei vedea că unele dintre opțiunile de tratament încă arată similar cu tratamentele împotriva puricilor, cum ar fi utilizarea șampoanelor speciale. Pot fi recomandate și alte tratamente mai puternice, cum ar fi terapia cu antibiotice sau tratamentele cu steroizi.

În unele cazuri rare, pot fi implementate soluții mai drastice pentru combaterea cozii descuamate. De exemplu, o intervenție chirurgicală poate fi necesară pentru a reduce dimensiunea glandei, dacă umflătura este excesivă. Uneori, poate fi recomandată extirparea totală a glandei.

Uneori, în cazul în care un câine de sex masculin suferă de afecțiune, poate fi recomandată castrarea.

Acest lucru se datorează legăturii dintre cauză și nivelul de androgeni, care cresc până la valori foarte ridicate, în timpul procesului de împerechere. Deși această recomandare nu este, de obicei, o problemă ea ar putea deveni, dacă aveai planuri de împerechere a câinelui.

În ciuda acestor situații care reprezintă cele mai grave cazuri – și sunt într-adevăr cele mai severe – se consideră, în general, că rezultatul este unul foarte favorabil.

Câinele tău nu va întâmpina prea multe probleme în afară de disconfort și pierderea blănii, odată ce boala a fost diagnosticată. Odată ce a fost rezolvată, blana ar trebui să revină la normal.

Nu o ignora coada descuamată – Vindec-o!

Chiar dacă o coadă descuamată este o problemă relativ mică în comparație cu alte afecțiuni foarte grave, nu trebuie să-o ignori. Reține, boala provoacă patrupedului un oarecare disconfort, așa cum poate indica coada lui uzată. Acest simptom ar trebui să te determine să acționezi.

Când mergi la consult, nu te panica – du-te cu încredere! Din nou, coada descuamată este o afecțiune relativ ușoară, care poate fi tratată fără probleme, iar câinele nu va avea, de regulă, nicio problemă să se recupereze, după ce urmează tratamentul.

În plus, câinele tău va aprecia disponibilitatea ta de a avea grijă de el, iar acest lucru ar trebui să fie suficient.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top