10 întrebări cu adevărat importante pe care trebuie să ți le pui înainte de a adopta un câine

Doi câini de talie mică aleargă fericiți

Adopția unui câine nu este o decizie ușoară. Există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le iei în considerare mai întâi înainte de a decide să-ți iei unul. Trebuie să fii pe deplin pregătit înainte de a avea un câine.

Poți fi proprietar de animal de companie după adopția unui câine, dar, în realitate, seamănă mai mult cu a deveni părinte. Trebuie să participi la toate nevoile sale și să fii acolo pentru el la fiecare pas. Astfel, înainte de a adopta în cele din urmă un câine, iată câteva întrebări pe care trebuie să le iei în considerare cu adevărat.

De ce vrei să-ți iei un câine?

Trebuie să te întrebi mai întâi cu adevărat de ce ești interesat să adopți un cățeluș. Se întâmplă pentru că ai pierdut un animal de companie bătrân sau tocmai ți-a murit câinele și ai nevoie de un înlocuitor? Vrei un câine doar să îți omori plictiseala? Trebuie să răspunzi la această întrebare pentru a putea lua cea mai bună decizie. A adopta un cățeluș nu este ca și cum ai cumpăra o jucărie pe care o poți arunca cu ușurință după ce te-ai plictisit de ea.

Timp suficient pentru a avea grijă de câinele tău

Nu este ușor să ai grijă de un câine. Trebuie să participi la toate nevoile sale. Trebuie să te asiguri că are suficientă mâncare și apă. De asemenea, câinele trebuie să facă destul exercițiu, atât fizic, cât și mental. Dacă ești părinte cu copii de care să ai grijă și un loc de muncă cu normă întreagă, crezi că mai poți avea grijă și de un câine? Dacă crezi că nu poți, poate nu este în interesul tău să adopți unul.

Cercetează rasele de câini mai întâi

Nu toți câinii sunt la fel. Ei au nevoi și personalități diferite. Există câini care sunt mai blânzi și de obicei sunt liniștiți. Alții sunt mai agresivi și le place să latre. Există alții care arată foarte drăguț, dar sunt dificil de întreținut. Prin urmare, te ajută dacă studiezi mai întâi rasele de câine înainte de a te decide care dintre ele este perfectă pentru a-ți alege câinele.

Verifică dacă ai alergii

Există persoane care sunt alergice la câini. Dacă ești una dintre ele, atunci ar putea fi o problemă. Bebelușii și copiii mici sunt, de asemenea, mai sensibili. Ei fac cu ușurință alergii atunci când stau lângă câini. Vestea bună este că există rase de câini care nu provoacă la fel de multe alergii ca altele. Deși un câine hipoalergenic nu există neapărat, există câini care nu răspândesc  atât de mult păr sau salivă, care să declanșeze alergii. Câinii din rasele Pudel (Caniche) și Shih-Tzu sunt printre cele mai bune opțiuni, fiind cel mai puțin alergizanți. Desigur, ar trebui să te aștepți la oarecare pierderi de păr și salivă, dar atâta timp cât ai aspiratorul potrivit și îl utilizezi în mod regulat, acest lucru ajută la prevenirea alergiilor. Alege o rasă care să răspundă nevoilor tale și care să nu îți afecteze bugetul, pe cât posibil.

Stabiliți dacă vi se permite să aveți animale de companie

Dacă dețineți o casă, puteți să vă stabiliți propriile reguli. De obicei, celor care locuiesc într-o zonă rezidențială li se permite să aibă animale de companie, cu condiția ca aceștia să fie suficient de responsabili în creșterea animalelor de companie. Cu toate acestea, dacă locuiți într-un apartament sau un condominiu, trebuie să verificați mai întâi termenii și condițiile respectivului spațiu de locuit. De obicei, animalele de companie nu sunt permise. Există alte spații de locuit cu politici mai flexibile, deci puteți alege acele locuri.

Pregătiți-vă să vă tratați câinii ca pe un membru al familiei

A avea un câine acasă nu este ca și cum ai avea un animal de companie. Este mai mult ca și cum ai avea un membru nou în familie. Trebuie să ai grijă bine de el. Hrănirea câinelui nu este singurul lucru pe care trebuie să-l faci. Trebuie de asemenea să petreci timp cu el. Trebuie să vă plimbați împreună în parc. Trebuie să mergeți regulat la veterinar pentru controlul periodic. Trebuie să fii pregătit să aloci suficient timp pentru creșterea câinelui.

Stabiliți suma pe care doriți să o cheltuiți

Câinii presupun de obicei o întreținere ridicată. Trebuie să cheltuiți bani pentru mâncare, îngrijire medicală, adăpost și alte nevoi de urgență. Există câini care pot termina cu ușurință orice le dați să mănânce. Prin urmare, aveți nevoie de mai multe rezerve de mâncare pentru ei. Este important să vă asigurați că sunteți dispuși să economisiți din veniturile personale pentru a-i crește corespunzător. Pe măsură ce câinii îmbătrânesc, vor avea și mai multe nevoi. Este exact ca și cum v-ați crește propriul copil. Lucrul bun este însă că nu trebuie să vă trimiteți câinele la școli.

Aflați dacă puteți educa/dresa cățelușul

Educarea/dresajul cățelușului este mult mai dificilă decât să-ți înveți propriul copilul să facă la oliță. Cățelușii sunt adorabili, dar aparent pare imposibil să te înțelegi cu ei. Comunicarea cu ei este extrem de dificilă. De asemenea, au nevoie de mai multă atenție. Ei nu gândesc în același fel în care gândesc oamenii. Înseamnă că trebuie să petreci mai mult timp cu ei și să repeți de mai multe ori. Trebuie să-ți petreci primele câteva luni învățându-i cum să urmeze instrucțiunile înainte ca ei să poată face acest lucru corect.

Gândește-te la vacanțe

În mod normal, ești acasă, astfel încât poți avea grijă cu ușurință de animalele de companie. Cu toate acestea, există situații în care trebuie să pleci de acasă pentru o călătorie. De obicei, faci asta împreună cu întreaga familie. Dacă doar conduci spre destinație, poate îți poți lua câinele cu tine. Dacă zbori, să iei cu tine un animal de companie ar putea fi mai dificil. Prin urmare, trebuie să vă planificați călătoria în avans și să includeți și animalele voastre de companie în plan.

Etica crescătorilor de câini

Trebuie să te asiguri că adopți cățeluși din sursa potrivită. Există crescători de câini care respectă standardele etice în ceea ce privește creșterea câinilor, în timp ce alții nu le respectă. Poți consulta Societatea Umană din Statele Unite pentru a afla dacă faci parteneriat cu crescătorul de câini potrivit. (La fel în România sau în alte țări, află aceste detalii.) Dacă adopți câini dintr-un loc anume, trebuie să afli cum sunt tratați câinii acolo. Ar trebui să verifici dacă locul este supraaglomerat, neigienic sau practică politici abuzive. Nu poți tolera asemenea locuri. Prin urmare, cea mai bună opțiune ar fi să nu adopți câini din astfel de locuri.

Concluzie

După ce ai luat în considerare toate aceste aspecte, poți să îți îndeplinești dorința și să adopți un câine. Trebuie să fii 100% siguri de această decizie, deoarece ai de-a face cu o ființă vie și nu cu o jucărie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top