Câinii masculi au mameloane?

Border Collie întins pe burtă, gata să primească scărpinături de la stăpânul său

Masculii și femelele sunt diferiți. Acest lucru poate fi evidențiat cel mai bine din punct de vedere al reproducerii și al sarcinii. Și atunci când este vorba despre lucrurile referitoare la continuarea rasei, ar putea fi sigur să presupunem că femelele au sfârcuri și masculii nu. Dar este adevărat?

Răspunsul scurt: Da, au!

Toți câinii, atât de sex masculin, cât și de sex feminin, au sfârcuri. La fel ca în cazul femelelor, sfârcurile masculilor sunt se o parte și de alta pe lungimea torsului său. Vei vedea că sfârcurile pornesc de la piept și merg până la zona inghinală.

Numărul sfârcurilor unui câine va depinde foarte mult de mărimea acestuia. Un câine mai mare va avea aproximativ zece sfârcuri, în timp ce un câine mai mic va avea opt. Acesta este într-adevăr un număr mediu, deoarece poate exista o oarecare variație în ceea ce privește numărul lor.

Mai mult, sfârcurile au diferite denumiri. Acestea sunt în funcție de locația lor pe corp. Dacă un mascul are zece sfârcuri, va avea o pereche de sfârcuri toracice craniene, o pereche de sfârcuri toracice caudale, o pereche de sfârcuri abdominale craniene, o pereche de sfârcuri abdominale caudale și o pereche de sfârcuri inghinale.

La ce servesc mameloanele masculilor?

Ca și în cazul oamenilor, scopul principal al mameloanelor câinilor este de a secreta lapte necesar hrănirii puilor. Astfel, câinii masculi nu pot produce lapte în acest scop, deoarece sfârcurile rămân în starea rudimentară.

Așadar, la ce servesc sfârcurile unui mascul dacă nu au vreo funcție? Cea mai logică explicație pentru aceasta își poate avea rădăcinile sale în dezvoltarea fetală a câinelui. Putem constata acest lucru într-un fel analizând dezvoltarea noastră embrionară.

În stadiul de dezvoltare, embrionii umani nu prezintă caracteristici distincte de la început. Aceasta se schimbă atunci când hormonii sexuali încep să-și facă apariția, ceea ce determină diferențierea sexuală. Același proces se întâmplă în lumea canină la aproximativ o lună de la concepție.

Se crede că sfârcurile sunt parte integrantă a corpului înainte de a se face diferențierea sexuală. Astfel, corpul nu le dezvoltă fără motiv. Funcția acestora va fi stabilită în ultimele etape ale dezvoltării câinelui.

Aceasta nu înseamnă că mameloanele unei femele sunt complet funcționale încă de la naștere. În stadiul de cățeluș nu există o mare distincție între sfârcurile masculine și cele feminine. Această distincție începe în sfârșit atunci când hormonul sexual al femelei crește cel mai mult, ceea ce face ca mameloanele să se mărească și, în cele din urmă, să secrete lapte.

Nu le ignora pur și simplu: ar putea avea o semnificație importantă

Din moment ce sfârcurile câinilor masculi sunt mai mult de decor, ar putea fi ușor să le ignori prezența. Și, în mod normal, nu este nimic ieșit din comun în aparența acestora. Cu toate acestea, nu ar trebui să le ignori complet, deoarece ți-ar putea oferi un indiciu despre ceva ce ar putea afecta câinele.

Cea mai alarmantă schimbare implică mărimea sfârcurilor. O creștere în dimensiuni a sfârcurilor a acestora ar putea fi un simptom al cancerului testicular la câine. Acest tip de cancer poate afecta atât câinii necastrați cât și pe cei intacți, deși incidența bolii este mult mai mică în cazul primilor.

În cazul în care câinele tău prezintă sfârcuri mărite, trebuie să cauți și alte simptome asociate de obicei bolii. Acestea ar putea include intensificarea durerii în zona abdominală, anemie și căderea simetrică a părului. În unele cazuri, boala ar putea ajunge să atragă alți câini de sex masculin.

Dacă aceste alte semne se manifestă, nu ezita – programează imediat o vizită la medicul veterinar. Un veterinar va efectua o examinare detaliată pentru a exclude orice alte afecțiuni care pot fi legate de aceste simptome.

În cazul în care câinele tău necastrat are cancer testicular, singurul tratament care se aplică este castrarea. La câinii castrați, ar putea fi nevoie de chimioterapie. Este de menționat rata scăzută a metastazei la cancerul testicular; aceasta înseamnă că rata de răspândire a bolii către celelalte părți ale corpului este scăzută.

Sfârcurile câinelui meu și-au schimbat culoarea! Ar trebui să mă alarmez?

Un alt lucru obișnuit pe care îl poți observa la sfârcurile câinelui tău este că își schimbă culoarea în timp. Pentru tine ar părea ceva ieșit din comun și te-ai putea panica puțin.

Dar nu te îngrijora – mai mult ca sigur este un semn de îmbătrânire a câinelui. Atât la masculi cat și la femele, sfârcurile capătă o nuanță mai închisă pe măsură ce înaintează în vârstă. O modificare a nuanței mameloanelor la femele poate indica o altă afecțiune, cum ar fi mastita, dar aceasta nu se aplică la masculi.

Asigură-te că cel la care te uiți este într-adevăr un sfârc

Dacă nu ești obișnuit să -ți cercetezi masculul pentru a găsi sfârcurile, poți ajunge să confunzi un sfârc cu o căpușă. Nu este nicio rușine – la urma urmei, orice ți s-ar părea neobișnuit, te-ar putea panica. Cu toate acestea, cu ajutorul unui test simplu poți verifica ceea ce ai găsit.

Pentru a determina corect, ar trebui să vezi cum este poziționată protuberanța. Dacă este ascunsă parțial în carnea câinelui, probabil că este o căpușă. Dacă este complet atașată, atunci ar putea fi un mamelon (sau chiar o aluniță sau o crustă).

De obicei nu e mare lucru

Dacă nu prezintă vreo umflătură, sfârcurile câinelui tău nu prezintă îngrijorare. Sunt o relicvă fiziologică gata de funcționare, dar care nu a primit vreodată apelul la acțiune din cauza hormonilor. În plus, câinele tău nu pare deranjat de faptul că le are – de ce te-ar deranja pe tine?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top