Sughiță câinii? (Un mister elucidat)

Pui de câine deranjat de sughițuri

Fără îndoială ați auzit expresia “câinii sunt si ei oameni”. În timp ce expresia este teribil de greșită, aceasta nu înseamnă că micii noștri prieteni canini nu împărtășesc unele dintre aceleași caracteristici pe care le avem noi. Este sughițul una dintre acele particularități comune?

Câinii și sughițul

Într-adevăr, câinii sughiță din când în când. Ca si oamenii, aceste sughițuri sunt cauzate de o contracție involuntară a diafragmei. Spre deosebire de sughițul uman, sughițul unui câine poate fi oarecum adorabil.

Ce provoacă procesul de sughiț?

În general, sughițul nu reprezintă o mare îngrijorare. Cauzele tipice sunt ingestia rapidă de hrană și lichide, ingestia de alimente picante, stresul sau entuziasmul. De asemenea, poate fi cauzat de o reacție la anumite alimente care irită stomacul câinelui; dacă observați că animalul se luptă cu sughițul în special după ce a mâncat, ar trebui să luați în considerare modificarea dietei acestuia pentru a vedea dacă un anumit aliment este cauza.

În timp ce sughițurile nu reprezintă o mare îngrijorare de cele mai multe ori, există cazuri rare în care acestea semnalează o problemă serioasă. Unele dintre aceste probleme potențiale includ o dereglare respiratorie, astm, accident vascular cerebral sau pericardită. Dacă observați o criză de sughițuri care durează mai mult de o oră și ați exclus dieta ca fiind cauza, ar trebui să vă duceți câinele la medicul veterinar pentru a vă asigura că nu se întâmplă ceva mai grav.

În general, cățelușii au o tendință mai mare de a experimenta sughițuri. Nu este ceva prea surprinzător din moment ce aceștia sunt sfere neastâmpărate de energie care încă nu au învățat cum sa se liniștească atunci când vine vorba de anumite  lucruri. Crizele de sughiț se vor disipa odată ce câinele ajunge la vârsta adultă.

Cum pot opri sughițul unui câine?

Sughițurile câinelui se vor opri, de obicei, la câteva minute de la debut. Dar dacă câteva minute este o perioadă prea mare? Din fericire, există câțiva pași pe care îi puteți urma dacă doriți să accelerați procesul.

Primul lucru pe care îl puteți face este să-i oferiți câinelui apă. Teoria care stă la baza acestei etape este mai degrabă similară cu cea conform căreia apa potabilă ajută oamenii. Cu alte cuvinte, poate ajuta la „resetarea” diafragmei câinelui, eliminând spasmul care provoacă sughițul.

Găsirea de modalități pentru a modifica modelul de respirație al câinelui este, de asemenea, o metodă bună de oprire a sughițului. Puteți face acest lucru acordând un pic de timp de joacă cu pentru prietenul vostru, ceea ce îi va accelera respirația. De asemenea, puteți să-i oferiți o recompensă pentru cățeluși, întrucât actul coborârii spre recompensă îi va modifica modului de respirație.

Dacă sughițul câinelui are legătură cu excesul de entuziasm, calmarea lui va duce la diminuarea problemei. Unul dintre cele mai bune moduri de a face acest lucru este să-i oferiți un fel de masaj blând. O mângâiere blândă, consistentă pe burtică va funcționa pentru a vă liniști bestia sălbatică (sau nu atât de sălbatică).

Dacă observați că sughițul câinelui persistă, medicul veterinar îi poate prescrie un relaxant muscular. Acest medicament va calma diafragmei câinelui astfel încât sughițul să înceteze. Acestea fiind spuse, medicul veterinar ar putea să vă ofere și opțiunea pentru intervenție chirurgicală dacă se detectează un fel de anormalitate fizică.

Liniștiți-vă – Este perfect normal

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l rețineți când câinele începe să sughițe este că cel mai adesea aceasta este o funcție perfect normală, în special la cățeluși. De aceea, păstrați-vă calmul și treceți peste acest lucru pe cât posibil. Amintiți-vă, emoția poate fi una dintre cauzele sughițului; dacă vă agitați prea mult, veți agrava starea cățelușului. Partea bună este că această strategie specifică vă permite să îi acordați amicului timp de conectare care ar putea fi considerat ca și bonus.

Dacă sunteți prea anxios pentru a aștepta până criza de sughiț trece, puțină hrană, ceva lichide și timp de conectare vor face minuni. Deși nu este cel mai bun curs de acțiune, este de preferat ca pur și simplu să lăsați criza de sughiț să treacă de la sine – știind că există aceste tactici de calmare, ar putea fi o soluție optimă pentru cei care s-ar putea strădui să-și păstreze calmul.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top