Mascul și femelă de Ciobănesc german

Câinii masculi vs. femele – diferențe ale trăsăturilor de caracter

Bătălia dintre sexe este o temă umană recurentă care, în centrul său, dezvăluie că bărbații și femeile sunt fundamental diferiți în moduri dincolo de evidentele indicii fizice. Dar se aplică același nivel de diferențiere lumii canine? Dacă da, cât de mare este acel nivel?

Există o diferență!

Ca și la oameni, există diferențe clare de personalitate între câinii masculi și femele. Acesta este în special cazul câinilor intacți – adică acei câini care încă nu au fost sterilizați sau castrați. Aceste diferențe ar trebui să fie cântărite cu atenție înainte de a vă grăbi să achiziționați un câine pentru casă.

Câinii masculi tind să fie mult mai dominanți și mai teritoriali decât omologii lor feminini. De asemenea, au tendința de a fi mai independenți, activi și jucăuși. Pe de altă parte, ei tind să fie și mai agresivi.

Femelele, pe de altă parte, au reputația de a fi mai ușor de dresat și de educat cu privire la satisfacerea nevoilor fiziologice în locurile permise din casă. Mai mult, ele tind să se creeze mai ușor o conexiune cu proprietarii. Aceste tendințe comportamentale pot fi motivul pentru care dresorii și crescătorii de câini recomandă femelele pentru casele cu copii mici.

Singurul caz în care acest scenariu se schimbă este atunci când o femelă câine este în călduri. În această perioadă specifică, femele pot manifesta în mod distinct un comportament dominant și teritorial. Evident, aceste comportamente specifice nu reprezintă o preocupare dacă femela  fost sterilizată – o practică recomandată dacă nu aveți planuri de reproducere sau de prezentare.

Alte diferențe fizice mai subtile

Evident, principalele caracteristici fizice care fac diferența între masculi și femele sunt asociate cu reproducerea și alăptarea. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele diferențe. Dacă sunteți foarte atent, puteți observa aceste variații oarecum subtile.

De exemplu, femelele au o structură a corpului mai mică decât a masculilor. De asemenea, ele se maturizează într-un ritm mai rapid decât masculii, astfel încât veți experimenta durerile de creștere la un cățeluș în perioada de tranziție timpurie la stadiul de adult. Alte diferențe fizice variază în funcție de rasă și pot implica factori subtili, cum ar fi culoarea și grosimea blănii.

Puteți neutraliza diferențele

Dacă există un model construit în jurul diferențelor dintre câinii masculi și femele, acesta este că variațiile sunt bazate pe câini care nu au fost neapărat scufundați într-un mediu tipic al animalelor de companie, cum ar fi căminul vostru. De asemenea, trebuie repetat faptul că aceste diferențe se manifestă în special la câinii nesterilizați sau necastrați. Ca atare, trebuie remarcat faptul că dumneavoastră ca proprietar de câine aveți posibilitatea de a face aceste diferențe relativ controversate.

Este recomandat să vă sterilizați sau castrați câinele, cu excepția cazului în care intenționați să-l împerecheați sau să-l prezentați la expoziții canine. Dacă faceți acest lucru, veți tempera foarte mult unele dintre comportamentele lor mai nefavorabile determinate de gen, cum ar fi teritorialismul la masculi sau comportamentul dominant la femelele în călduri. De asemenea, această procedură este cunoscută pentru beneficiile pentru sănătate, cum ar fi o șansă scăzută de a dezvolta cancer uterin sau ovarian.

Dresajul poate avea un rol substanțial în a face comportamentul câinelui mai androgin. Un câine care beneficiază de  îngrijire și dresaj adecvat va fi un câine care se distinge prin faptul că este ascultător, atent și scump, spre deosebire de caracteristicile care disting masculii de femele. Acest lucru este mai ales în cazul în care luați un câine care a fost socializat corespunzător încă din stadiul de cățeluș.

Totuși, să nu generalizăm

Trebuie menționat că, deși aceste diferențe între masculi și femele se bazează pe observații, acestea sunt, în cel mai bun caz, generalizări. Nu toți masculii vor demonstra același nivel de comportament excesiv de dominant. Și deși șansele de a vă dresa mai ușor femela sunt destul de bune, nu este neapărat garantat.

În cele din urmă, nu contează prea mult dacă patrupedul vostru este mascul sau femelă atâta timp cât îl/o sterilizați sau castrați și atât timp cât îi asigurați un mediu cald și iubitor. Ca și proprietar de câine, scopul este să aveți un companion loial care vă va iubi necondiționat. Și dacă faceți ceea ce este bine pentru câinele vostru, eforturile voastre  vor da rezultate, indiferent dacă patrupedul este mascul sau femelă.

Scroll to Top