Chihuahua doarme liniștit pe canapea

De ce tremură cățelușul meu în timpul somnului?

Ai văzut de atâtea ori asta: te uiți la câinele tău cât timp își face siesta de după-amiază, când deodată începe să tremure. Ca orice bun stăpân, începi să-ți faci griji: oare câinele este bine? Doar visează? S-a întâmplat ceva?…

Să ai un cățel poate fi o experiență dificilă, mai ales atunci când câinele tău este agitat în somn pentru simplul fapt că nu cunoști. Există vești bune și vești proaste – tremuratul câinelui în timpul somnului ar putea însemna foarte multe lucruri. Din fericire, suntem aici pentru a devoala unele dintre acestea, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie pentru câinele tău.

De ce se agită cățelușul meu în timpul somnului?

Un câine care se agită în timp ce doarme ar putea face acest lucru din mai multe motive. În primul rând, câinele ar putea suferi. Acest lucru este frecvent la câinii mai în vârstă, întrucât s-ar fi putut instala artrita sau o lovitură recentă ar putea provoca tremuratul. În aceste cazuri, tremuratul este provocat de durerile oaselor, iar asta îl face agitat.

De asemenea, câinele tău ar putea suferi de o boală – boala Carré poate provoca tremurat la câini, fie că dorm fie că sunt treji. Din fericire, vei putea vedea și alte simptome la câinii ce suferă de boala Carré, cum ar fi febra. Ochii și nasul curgând sunt alte simptome ale bolii. În cazul în care câinele tău nu prezintă aceste simptome, atunci boala Carré probabil că trebuie eliminată din posibilele cauze ale tremuratului.

Cea mai gravă posibilitate este ca animalul tău să sufere de o criză epileptică – bineînțeles că este un motiv de îngrijorare, dar, de obicei, crizele de epilepsie apar când câinele este treaz.

Ar trebui să-mi duc câinele la veterinar dacă tremură în somn?

Câinii pot tremura, de asemenea, atunci când au greață, care ar putea fi provocată de medicația lor, supraalimentare sau rău de mașină. Afecțiuni renale și hepatice poate conduce, de asemenea, la greață, iar dacă simptomele persistă (mușcarea buzelor, temperatura, vărsăturile și multe altele), ar fi bine să duci câinele la veterinar.

Ca regulă generală, atunci când sesizezi anumite probleme de sănătate, poți face o vizită veterinarului  – nu știi niciodată ce poate fi. Cu toate acestea, poți anticipata dacă este sau nu nevoie de intervenția veterinarului în cazul tremuratului: caută alte simptome pentru a verifica dacă a apărut o problemă de sănătate. Șchiopătatul, vărsăturile sau diareea sunt semne clare că animalul are nevoie de un consult.

Poate fi tremuratul câinelui în somn un obicei perfect normal?

Câine învelit cu o pătură

Citind acest articol, poți trezi ipohondrul din tine: oare care din toate aceste probleme de sănătate s-a năpustit asupra câinelui meu? Ei bine, este timpul pentru o mică afirmație: mulți câini tremură doar din motive ce n-au de a face cu afecțiuni, boli sau leziuni. De exemplu, atunci când îi este frig, tremurul și tresăritul sunt moduri prin care câinele se încălzește.

Mai inofensiv de atât, câinele tău ar putea să tremure doar pentru că visează! Când câinii visează, ei își vor mișca adesea picioarele de parcă aleargă, vor zgâria cu lăbuțele în jurul lor, acțiunii datorate stării induse de vise.

Atunci când își mișcă rapid ochii, în timp ce dorm adânc, ei pot să tremure, de asemenea. Dacă poți, fără să deranjezi câinele, vezi dacă ochii lui se mișcă ușor în spatele pleoapelor închise. Acesta este un semn clar că prietenul tău blănos se află pe tărâmul viselor.

Un somn agitat al câinelui nu este și un motiv de îngrijorare – câinii pot tremura și pot fi agitați din tot felul de motive, iar multe dintre ele nu au nicio legătură cu starea de sănătate. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să fii atent și să observi somnul câinelui tău. Dacă sesizezi oricare dintre celelalte simptome menționate anterior, este bine mergi la veterinar pentru a vedea dacă agitația este sau nu un semn de îngrijorare.

Între timp, data viitoare când vei observa că micuțul se agită în somn, asigură-te că ai o pătură în apropiere. Învelește-l în liniște, apoi bucură-te privind somnul liniștit al celui mai bun prieten al tău!

Pentru amuzament: 11 cățeluși tresărind în somn!

Scroll to Top