Cel mai bun ghid al limbajului corpului câinelui

Toți ne-am dorit să avem niște câini vorbitori, la un moment dat sau altul. La urma urmei, o astfel de comunicare ne-ar scuti de multitudinea de presupuneri pe care o implică proprietatea canină. Cu toate acestea, câinele tău îți vorbește prin limbajul său corporal. Iată cum să vezi ce îți spune.

Câinii vorbesc – Dar ce spun?

Ideea conform căreia câinii nu vorbesc este un mit. Sigur, nu au capacitatea de a forma cuvinte și de a discuta despre intriga emisiunii tale preferate, deși unii oameni de știință par să lucreze la remedierea acestui aspect. Dar asta nu înseamnă că sunt animale mute care nu sunt capabile să te anunțe ce se întâmplă în lumea lor.

Câinii pot comunica prin tot felul de mijloace fizice, de la producerea sunetelor cu ajutorul corzilor vocale, până la manifestarea comportamentelor și mișcărilor specifice prin intermediul corpului lor. Chiar și proprietarii de câini începători pot înțelege faptul că prietenul lor patruped are ceva de spus, chiar dacă nu îl poate articula în termeni umani.

Și totuși, acolo se află problema. Este posibil să știm că ar putea încerca să ne spună ceva, dar în același timp să nu avem un indiciu despre ceea ce pot încerca să ne spună. Dacă nu ești atent, acest lucru te-ar putea frustra în anumite situații, în special dacă prietenul tău patruped nu acționează așa cum ți-ai dori.

O parte din această frustrare poate veni de la o presupunere că aceștia comunică dintr-un spațiu similar cu cel în care comunicăm noi. Dar aceasta este o presupunere incorectă și nu doar pentru că noi putem să pronunțăm cuvinte și ei nu. Mai degrabă, modul în care câinii tind să comunice este destul de literalmente natura animalului.

Noi, oamenii, tindem să comunicăm prin trăiri dictate de experiență învățată, mediu și emoție. Câinii, pe de altă parte, comunică în primul rând la nivel instinctual; unul care își are rădăcinile în timpuri străvechi, când cutreierau pământul ca niște animale sălbatice.

Dacă te gândești mai bine, acest lucru are sens. Până la urmă, câinii sălbatici nu au conviețuit într-un mediu uman; ca atare, o mare parte din limbajul lor canin provine din abilitățile lor de a comunica cu alți câini. În esență, aceștia au adus acest set de abilități de „limbaj” atunci când au început să fie domesticiți.

Acum, câinii tăi nu vor ignora în totalitate ceea ce le spui – studiile arată că au preluat câteva cuvinte de-a lungul generațiilor. Dar, pentru că ceea ce transmite un câine prin intermediul corpului este atât de instinctual, ar trebui să te pregătești să vorbești la nivelul lor. Făcând acest lucru, legătura  dintre proprietar și câine devine mult mai dinamică.

Limbajul: Este o stradă cu două sensuri

Ar fi foarte ușor să presupui că ai un câine care înțelege intenția a tot ceea ce spui, pur și simplu pentru că este amicul tău iubitor care pare să se agațe de fiecare cuvânt. Cu toate acestea, așa cum arată acest videoclip, este important să ne dăm seama cât este de important să fii sensibil la natura limbajului câinilor, deoarece provine dintr-un loc canin unic:

Cum își folosește câinele tău corpul pentru a comunica?

Deși câinele tău nu poate vorbi, este totuși un animal foarte comunicativ. Acesta își folosește întregul corp pentru a-ți transmite dorințele și nevoile sale. El va putea chiar să-ți dea un indiciu despre starea de spirit exactă în care se află în orice moment – va depinde de tine să descifrezi aceste indicii.

Coada, urechile, ochii, labele și poziționarea corpului unui câine sunt parte integrantă a modului în care câinele îți vorbește prin intermediul corpului său. Cu toate acestea, liniile de comunicare pot fi ușor estompate dacă nu recunoști ce reprezintă aceste mișcări. Această breșă a „vorbirii” dintre câine și proprietar este mai conștientă decât ai putea crede.

Povestea cozii

Poate că nici o formă de comunicare corporală nu este mai potrivită pentru interpretarea greșită decât coada acestuia. Chiar și cei mai novici proprietari de câine știu că un câine poate comunica excelent prin intermediul cozii lui. Cu toate acestea, cunoașterea comunicării prin intermediul cozii poate fi ușor redusă la gândul că o coadă mișcătoarea unui câine echivalează cu un câine fericit.

Cu toate acestea, chiar și conceptul acesta este incorect, fiind ceva ce nu poți realiza până când nu vei fi mârâit sau chiar mușcat de către un cățeluș care dă din coadă. Da, un câine care dă nerăbdător din coadă îți poate transmite că se află într-un loc fericit. Cu toate acestea, există câțiva parametri care depășesc mișcarea de care trebuie să fii conștient.

Poziția joacă un rol esențial referitor la ceea ce poate simți câinele tău, chiar și atunci când coada câinelui tău este în mișcare. În cazul în care câinele este într-adevăr fericit și relaxat, te poți aștepta să își miște coada din lateral în poziție neutră. În acest caz, coada lui nu se va opri prea sus sau prea jos.

În cazul în care câinele tău este copleșit de bucurie – cum ar fi acel moment magic când te întorci acasă de la serviciu – s-ar putea să vezi cum își mișcă rapid coada înainte și înapoi cu o exuberanță grozavă sau ritmată la întâmplare. S-ar putea chiar să ai șansa de a vedea cum își mișcă fundul  sau tot corpul, în special dacă are o coadă scundă și îndesată.

Din nou, vei vedea un câine scandalos de fericit, mișcându-și coada într-o poziție neutră. Acest lucru indică faptul că, mai presus de toate, este fericit și relaxat, ceea ce este un lucru bun. În cazul în care coada câinelui tău este ondulată în mod natural ca a unui pug, este posibil chiar să-i vezi coada îndreptată – echivalentul canin de la „a-ți lăsa părul desprins”, dacă vrei.

Dacă vezi o coadă care se mișcă sus sau jos, câinele tău îți transmite un mesaj diferit- unul care nu echivalează cu fericirea. Când coada unui câine este ridicată, înseamnă că este în gardă și pregătit să se confrunte cu orice le-a atras atenția. Dacă coada se arcuiește spre spate, ar putea însemna că este gata să intre într-un act de agresiune.

În schimb, dacă un câine își lasă coada în jos, înseamnă că se supune. În funcție de cât de jos este coada câinelui tău, îți vei da seama cum se simte. Dacă se pare că este blocată la picioarele din spate, înseamnă că îi este frică. În cazul în care coada atârnând se ridică ușor, ar putea fi vorba de un suspin de anxietate.

Uneori, poți observa cum coada câinelui tău îngheață brusc și se întărește. Acesta este un indiciu că dorește să devieze o amenințare în mod non-agresiv. Aceasta poate fi o reacție obișnuită atunci când străinii încearcă să-ți mângâie câinele – nu vrea să atace, dar preferă să fie lăsat singur.

Desigur, există un pic de variație a rasei atunci când vine vorba de mișcarea și poziția cozii. Rasele care în mod normal au cozi înalte, cum ar fi chow chow sau rasele care au cozi îndreptate în jos, cum ar fi ogarii, pot face puțin mai dificilă interpretarea mișcării cozii. În acest scop, este important să fii în ton cu personalitatea câinelui tău pentru a lua decizii inteligente.

Urmărirea cozii în acțiune

Deoarece poziționarea cozii ar putea oferi un indiciu atât de solid în ceea ce privește comportamentul câinelui, este important să știi exact ce cauți, decât să vizualizezi mental cum ar putea părea. Acest videoclip te va ajuta să elimini orice presupunere pe care o poți avea despre cum va arăta fenomenul însoțitor în anumite situații.

Ascultarea unui joc de comunicare

Urechile sunt un instrument esențial pentru comunicarea canină. Fără îndoială, acestea sunt și  acea parte  din corpul câinelui care este supusă variației de comunicare cel mai mult centrată pe rasă, deoarece în forma urechii câinelui există o mare variație naturală. Această variație va dicta cât de eficientă poate fi comunicarea bazată pe ureche pentru câine.

La fel ca în cazul cozilor, înțelegerea poziției urechii unui câine va fi elementul principal care te va ajuta să înțelegi ce încearcă să îți spună. De exemplu, atunci când câinele tău se simte blând și neîngrijit, va ține urechile într-o stare naturală. Dacă urechile lui sunt trase înapoi atât de ușor, are o dispoziție prietenoasă și vrea să-ți capteze atenția.

Deloc surprinzător, urechile ridicate și coborâte sunt semne ale unor tendințe comportamentale oarecum extreme, bazate pe emoții. Dacă vezi că urechile câinelui tău sunt lipite de părțile laterale ale capului sau complet lăsate pe spate, este un semn sigur de supunere sau de teamă.

Urechile ridicate pot fi puțin mai dificil de interpretat. Câinele tau își va ridica urechile ori de câte ori este alert sau dacă se simte agresiv. De asemenea, va avea tendința de a-și îndrepta urechile către orice este impulsul comportamentului său. Depinde de tine să evaluezi situația și mediul pentru a determina ce comportament acționează asupra poziția urechii.

Așa cum am menționat anterior, eficacitatea și cât de evidentă este comunicarea prin intermediul urechii depind de rasă. În cazul unui câine cu urechile ascuțite, cum ar fi un ciobănesc german, ar putea fi destul de ușor să interpretezi semnalele urechilor. Pe de altă parte, poate fi dificil să detectezi semnalele lăsate de un câine cu urechi lăsate, precum un dachshund.

De ce tăierea cozii și cuparea urechilor sunt idei oribile

Importanța comunicării canine prin coada și urechile unui câine pune indirect în lumina reflectoarelor două proceduri chirurgicale foarte controversate: tăierea cozii și cuparea urechilor. În prima procedură, coada unui câine este parțial sau complet îndepărtată, în timp ce cea de-a doua procedură elimină partea flască a urechilor unui câine.

Se pare că există origini practice pentru aceste proceduri, în special în ceea ce privește tăierea cozii. Se crede că această practică era menită să prevină rănile sau contracția bolii pentru rasele de lucru. Cu toate acestea, în aceste zile, este realizată în principal în scopuri cosmetice.

Cu toate acestea, este o practică oribilă care nu face altceva decât să împiedice capacitatea unui câine de a comunica, atât cu oamenii, cât și cu alți câini. Urechile și cozile sunt surse principale ale limbajului comportamental non-verbal și modificarea fiecăruia ar fi asemănătoare cu tăierea limbii unei persoane. Evitați orice procedură cu orice preț.

Ochii nu te mint

Se spune că ochii sunt fereastra către suflet. În cazul caninelor, ochii lor pot oferi o imagine clară a ceea ce se întâmplă în creierul lor. Poate fi, de asemenea, singurul aspect al limbajului corporal care poate fi ușor de descifrat pe baza propriilor noastre indicii comportamentale prin intermediul ochilor.

De exemplu, un câine care te înfruntă poate face acest lucru pentru că vrea să știi că el este câinele alfa și că deține controlul. Border collie sunt renumiți pentru această trăsătură, deși este un element necesar personalității lor, deoarece în mod tradițional își folosește privirea pătrunzătoare pentru păstra în linie oile și alte animale.

Mărimea ochilor vă va oferi, de asemenea, un indiciu important despre ceea ce se întâmplă în capul câinelui tău. Dacă ochii câinelui tău par a avea dimensiuni normale, atunci el este într-o stare de spirit relaxată. Dacă ochii par mai mici, este un semn bun că îi este teamă sau este intimidat.

Dacă un câine se simte agresiv sau stresat, ochii lui vor părea mai mari. De asemenea, îți poate arunca o privire pe care dresorii o numesc ochi în formă de semilună sau ochi de balenă, în sensul că va afișa o parte sănătoasă a sclerei (adică porțiunea albă a ochiului) în privire.

Această privire anume nu înseamnă că vrea neapărat să atace. Dar înseamnă că își dorește spațiul său și că ar trebui să-l lași în pace deocamdată. Ar putea să arunce o privire fulgerătoare dacă te apropii de el în timp ce roade un os sau privirea poate ieși la suprafață dacă ai  un copil care îl copleșește cu afecțiune.

O privire asupra restului corpului

Uneori, modul în care câinele se mișcă îți va oferi indicii precise despre cum se simte. Uneori, acest lucru ar putea fi dificil de redat deoarece, sincer, unele mișcări arată drăguț și ne-am putea pierde în drăgălășenia tuturor. Cu toate acestea, este important să privim dincolo de factorul „aww” pentru a descifra ceea ce se întâmplă.

De exemplu, poate arăta destul de atrăgător dacă vă prindeți pooch-ul privindu-vă cu una dintre labele sale din față ridicate. În timp ce este recunoscut drăguț, ar putea simboliza o recunoaștere a dominanței tale sau ar putea simboliza insecuritatea canină. De asemenea, ar putea semnala că se gândește deja la locul în care va duce tratamentul câinelui pe care urmează să-i dai.

De exemplu, poate arăta destul de atrăgător dacă îți observi câinele privindu-te în timp ce își ține una dintre labele din față ridicată. Deși  pare drăguț, ar putea însemna că îți recunoaște influența sau că este nesigur. De asemenea, ar putea semnala că se gândește deja la locul în care va duce delicatesa pe care urmează să i-o dai.

În cazul în care câinele se plimbă sau merge cu un pas puternic și maiestuos, ar putea simboliza că se simte încrezător, dacă nu puțin prea încrezător. Dimpotrivă, dacă se mișcă lent și ghemuit, este un semn că se simte nesigur în legătură cu ceva. Dacă se ghemuiește sau se rostogolește pe spate când te apropii, îți dă semne clare de supunere.

Uneori, câinele își va folosi corpul pentru a-ți oferi semne non-verbale similare cu ale noastre. De exemplu, dacă îți apropii fața de a lui iar el își întinde gâtul sau se retrage complet, spune că ești prea aproape pentru confortul lui. Dacă te zgârie cu laba, el îți spune că vrea o anumită afecțiune.

Dacă ai copii, este vital să-ți faci timp pentru a-i ajuta să interpreteze însemnătatea acestor comportamente corporale și cum să reacționeze la ele. Copiii tăi poate pur și simplu nu au suficientă intuiție proprie pentru a citi aceste comportamente, în special pe cele care spun „Am nevoie de spațiul meu”. Învățându-i să recunoască aceste semne va ajuta la întărirea legăturii câinelui cu ei.

Limbajul corporal și boala canină

Observând limbajului corpului câinelui tău, poți obține indicii despre sănătatea lui. Evident, unele dintre aceste semne sunt greu de trecut cu vederea – dacă are o entorsă a labei, de exemplu, o va favoriza exact cum am face noi în cazul unei glezne luxate. Cu toate acestea, unele dintre semnalele corporale non-verbale pot fi puțin subtile.

De exemplu, în cazul în care câinele tău se deplasează cu un ritm lent sau dacă petrece o perioadă neobișnuit de lungă răcorindu-se în colțul său, ar putea fi semne ale unei sumedenii de boli, de la hipotiroidism la boli de inimă. Dacă observi că se uită cruciș, ar putea avea o infecție a ochilor.

Dacă detectezi orice tip de limbaj corporal care nu pare tipic pentru comunicarea canină normală, fă imediat o programare la medicul veterinar. În acest caz, limbajul corpului câinelui tău ar putea să-ți transmită că suferă foarte mult.

Vizualizarea acestor comportamente

Una este să vorbești doar despre modul în care câinele tău își folosește corpul pentru a comunica. Este o ființă cu totul diferită să vezi aceste forme de comunicare în acțiune, odată ce ai înțeles ce înseamnă. Acest videoclip prezintă foarte bine unele dintre cele mai frecvente semnale de limbaj corporal, însoțite de semnificația lor.

Un cuvânt despre exprimările non-verbale

Câinele tău nu poate vorbi, dar asta nu înseamnă că nu-și poate folosi vocea. Într-adevăr, el poate și va produce sunete care să te ajute să știi ce simte – sau cum îl poți ajuta. În timp ce unele dintre aceste sunete s-ar putea să te calce pe nervi câteodată, trebuie să îți amintești că zgomotele nu sunt făcute în zadar.

Evident, cel mai frecvent sunet ce emană din gura unui câine este lătratul. Aceste izbucniri zgomotoase scurte și ascuțite pot transmite o serie de mesaje. Nu este surprinzător, interpretarea lătraturilor poate fi descifrată în funcție de tonul lor.

De exemplu, un lătrat înalt ar putea indica un salut de bun venit sau un apel pentru atenție însoțit de mesajul „Sunt la picioarele tale, așa că mângâie-mă odată!” Un lătrat frenetic și îndelungat ar putea transmite un mesaj de suferință, în timp ce lătratul profund gutural, mârâit, indică o amenințare sau agresiune. Depinde de tine să determini impulsul sunetului.

Dacă îți surprinzi câinele mârâind la tine sau la un membru al familiei, reține că face asta pentru că încearcă să-și exercite stăpânirea sau statutul de câine alfa și nu neapărat pentru că vrea să te atace. Dacă îi permiți să scape cu acest comportament, el va presupune că are o ierarhie familială mai înaltă decât cea pe care ai vrea să o aibă.

Din această cauză, este important să te ocupi de tendințele acestuia de a mârâi pe parcursul etapei importante de dresaj. Dacă adopți un câine mai în vârstă care vine în casa ta cu această tendință implementată, ar trebui să cauți un dresaj profesional.

Tânguiala și scheunarea pot fi, de asemenea, instrumente eficiente pentru comunicarea canină. De exemplu, dacă ai un câine suferind, acesta poate vocaliza disconfortul său. În același timp, aceste sunete specifice pot fi elemente principale pentru manipulare.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care primești un câine în stadiul de cățeluș. Dacă începi să reacționezi la fiecare plâns al lui cu acțiuni pe care acesta le dorește, cum ar fi să-i oferi un bol suplimentar de hrană sau să-l inviți să doarmă în patul tău, el va învăța că poate folosi această comunicare pentru a obține ceea ce vrea. Va trebui să eviți acest lucru cu orice preț.

Utilizarea abundenței de informații

În unele moduri, a învăța câinele „să vorbească” este ca și cum ai învăța o limbă nouă. Chiar dacă unele dintre aceste semnale non-verbale vor fi ușor de învățat, există subtilități și nuanțe care vor necesita ceva timp și răbdare pentru a fi învățate. Aceasta poate duce la frustrare dacă nu ești atent.

Dar este important să rămâi răbdător și dispus să comunici cu amicul tău patruped la nivelul lui. Deși nu este nicio îndoială că ți-ar vorbi în cuvinte dacă ar putea, câinii fac tot posibilul cu instrumentele pe care le au. Cu alte cuvinte, trebuie să ajungi la ele, deoarece nu pot ajunge la tine altfel decât până acum.

Și pe măsură ce înveți limbajul câinelui, este important să faci asta cu blândețe și dragoste în tot acest timp. Făcând asta, vei putea consolida legătura dintre tine și prietenul tău patruped și devenind astfel un proprietar mai bun. În același timp, și câinele tău va deveni mai bun – cel puțin așa va apărea.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top