Câinele meu doarme cu ochii deschiși: un motiv de îngrjiorare?

Unul dintre acești doi câini doarme cu ochii deschiși

Îți vezi câinele cum stă ochii deschiși. Întinzi mâna spre capul său, însă acesta nu are nicio reacție. Când vii și mai aproape, auzi cum câinele sforăie. Da, câinele tău doarme cu ochii deschiși. Doar oare cum acest lucru este posibil?

O abilitate interesantă sau înfricoșătoare

Deși nu este o trăsătură comună cu toți câinii, unii câini au într-adevăr capacitatea de a dormi cu ochii deschiși. Este un aspect ce-i poate prinde nepregătiți pe stăpâni. Este destul de fascinant să vezi pentru prima oară un câine care doarme cu ochii deschiși, mai ales că pentru că nu îți poți da seama exact când câinele se va trezi.

De ce câinii au aceasta abilitate?

Motivul pentru care câinii au această abilitate poate fi originea lor sălbatică. Câinii din vremuri îndepărtate foloseau acest truc drept un mecanism de apărare pentru a nu fi sfâșiați de prădătorii mai mari atunci când dormeau.

Deși câinele tău nu poate fi atacat și devorat sub acoperișul casei tale, această abilitate este utilizată și de câinii din zilele noastre.

În mod normal, atunci când observi cum câinele tău doarme cu ochii deschiși nu ar trebui să te alarmezi. Cu toate acestea, există excepții de la această regulă.

Ochii deschiși în timpul somnului pot fi semnul unei crize, însoțită de convulsii.

Convulsii vs. tresăriri

Între cei doi termini există o diferență destul de mare. Convulsiile sunt afecțiuni neurologice transmise ereditar sau determinate de factori externi precum mediul înconjurător, genetica sau starea de sănătate a câinelui.

Tresăririle sunt reacții involuntare, de ordin tot neurologic, însă, de obicei, acestea sunt provocate de un vis adânc.

Atât în cazul convulsiilor cât și în cazul tresăritului, câinele poate deschide ochii. De asemenea, câinii dezvoltă mișcări necontrolate în ambele cazuri, iar din această cauză va poate fi dificil să diferențiați convulsiile și tresăriturile. Așadar, cum puteți sesiza diferența?

Totul se citește în ochi

Principalul mod prin care veți putea diferenția convulsiile de tresăriri este să verificați ochii patrupedului atunci când apare un astfel de episod în viața acestuia. Atunci când câinele doar tresare, ochii acestuia vor fi parțiali închiși, citindu-se în ei pace și relaxare. Însă, pe parcursul unei convulsii, câinele va căpăta o privire goală, blocată într-un punct fix.

De ce tresar câinii?

Se consideră că un câine tresare atunci când ochii se mișcă rapid pe parcursul etapei a somnului denumită de specialiști REM. Precum și în cazul oamenilor, atunci când câinele este cuprins de un vis, acesta va tresări, încercând să reproducă mișcările din vis.

S-a remarcat că puii de câinii și câinii mai în vârstă tind să experimenteze mai multă mișcare în somn decât câinii adulți. Nu există încă un motiv întemeiat prin care se poate demonstra această remarcă. De asemenea, o altă constatare interesantă susține că exemplarele ce au tendința de a se întinde sunt mai predispuse la tresăriri în somn.

Bineînțeles, dacă ai ocazia să stai lângă un câine ce tresare în somn, pe parcursul unui astfel de episod, fii sigur că el te va lovi neașteptat cu una dintre labe. Dacă observi acest lucru, calmează-ți câinele strigându-l pe nume. Acesta se poate trezi.

Acestea fiind spuse, în mod normal este bine să-ți lași câinele să doarmă pentru a se odihni liniștit.

Ce se întâmplă pe parcursul unei convulsii?

O convulsie a câinelui poate fi o experiență înspăimântătoare pentru stăpân deoarece nu poți face nimic pentru a-ți ajuta prietenul. Nu poți decât lăsa convulsia să dispară de la sine. Acest aspect este unul înfricoșător mai ales pentru că o convulsie poate dura mult si poate fi foarte șocantă.

De exemplu, câinele poate deveni vocal pe parcursul convulsiei. El poate schelălăi sau urla lung. Din fericire, vei înțelege că aceste sunete sunt provocate de convulsie și nu sunt semne ale disperării câinelui.

De asemenea, câinele poate experimenta mișcări involuntare, deliberate. El se poate scutura, poate tremura necontrolat sau poate dezvolta spasme musculare. Acestea pot dura mai mult decât simplele tresăriri.

Vei sesiza schimbări fiziologice radicale pe parcursul convulsiei. De exemplu, câinele va respira greu, aproape gâfâind, va face spume la gură sau s-ar putea să piardă controlul sistemului să digestiv. De asemenea, câinele își poate mușca limba pe parcursul convulsiei.

Poate cel mai important, convulsiile nu pot fi întrerupte. Pur și simplu trebuie să lăsați convulsia să își desfășoare cursul obișnuit. Un lucru pe care îl poți face pentru a păstra siguranța câinelui tău este să îndepărtezi obiectele din jur astfel încât să nu se lovească accidental de ceva și să fie rănit.

Care pot fi consecințele?

Când câinele se va trezi după tresărit, lucrurile vor reveni rapid la normal. La urma urmei, doar trezești câinele dintr-un vis. Dacă-și va aminti sau nu ce a visat, rămâne un mister.

Convulsiile sunt însă diferite. Câinele se va simți amețit și dezorientat. Poate întâmpina dificultăți în deplasare chiar după convulsie. Aceste efecte imediate te vor face să te simți neputincios ca stăpân.

În orice caz, tot ce poți face mai bun pentru câinele tău care tocmai a suferit o convulsie este să îl tratezi cu cât mai multă blândețe. Doar oferă-i suficient timp pentru ca acesta să își revină.

Fii atent la ochi

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Atât timp cât unii câini pot dormi cu ochii deschiși, ochișorii pot fi cel mai important indiciu ori de câte ori câinii trăiesc intens un vis sau trec printr-o convulsie.

Poate fi uneori înspăimântător să-ți privești câinele cum doarme cu ochii deschiși, însă doar așa vei ști cu adevărat ce se întâmplă!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top