Cum oprești câinele din lătrat? Sfaturi de bază

Jack Russell Terrier latră pe un câmp înverzit

Nimic nu spulberă calmul văzduhului ca un lătrat de câine. Indiferent dacă este jos și răgușit sau ridicat și entuziasmat, o sesiune prelungită de lătrat se poate transforma rapid într-o mare pacoste. Și deși nu există nicio modalitate de opri un câine din lătrat, poți neutraliza zgomotul.

Cauzele lătratului unui câine

Lătratul este considerat un mijloc prin care câinii comunică în mod natural. Ceea ce încearcă să spună exact depinde de situația și mediul în care se află. Întâmpinarea proprietarilor, căutarea de atenție, teamă, protecție, anxietate și chiar plictiseală sunt câteva dintre motivele care stau la baza lătratului unui câine.

Din această cauză, este inconștient să presupui că nu vei mai auzi vreodată lătratul câinelui tău. Ar trebui să te aștepți întotdeauna la un lătrat din partea câinelui tău doar pentru că este ceva atât de firesc pentru ei. Să te aștepți ca niciun câine să mai latre vreodată înseamnă să aștepți ca o persoană să nu mai vorbească vreodată.

Acestea fiind spuse, dacă simți că lătratul câinelui tău a devenit prea excesiv, trebuie să identifici tipul specific de scenariu care provoacă cea mai mare zarvă, dacă vrei. Acest lucru este esențial, deoarece diferite scenarii vor necesita uneori o abordare diferită pentru declanșarea lătratului.

Ce ar trebui să faci pentru a opri lătratul excesiv al câinelui?

La bază, oprirea lătratului excesiv al câinelui tău își are rădăcinile în alte abordări specifice dresajului. Lucruri ca încurajarea pozitivă, oferirea de recompense și bunătatea sunt baza pentru acest exercițiu special de antrenament. Aceste lucruri stabilesc genul de legătură de încredere care permite unui câine să treacă dincolo de orice îl instruiește proprietarul să facă.

Unul dintre cele mai bune moduri în care poți neutraliza tendințele de lătrat ale câinelui tău este să-l înveți comanda „liniște”. Dacă începe să latre, spui „liniște ” cu o voce fermă, dar calmă. Când se oprește, laudă-l și lasă-l să se bucure de o recompensă; asigură-te că nu îi dai vreo recompensă când latră.

În cazul în care câinele tău este neliniștit sau plin de energie, asigură-te că are parte de multă mișcare și activități  pe parcursul zilei. Un câine obosit va fi mai puțin sensibil la accese excesive de lătrat dacă un astfel de lătrat este un produs al energiei reprimate. Această abordare poate fi utilă în special în cazul în care câinele are obiceiul de a lătra noaptea, când vecinii ar dori să aibă o seară plăcută și liniștită.

O altă abordare pe care ai putea s-o adopți este să ignori complet lătratul. S-ar putea sî nu fie ușor la început, pentru că aceasta înseamnă să-l lași să latre până când se oprește. Totuși, această metodă poate funcționa destul de bine având în vedere că îl recompensezi odată ce se liniștește.

Ce să nu faci în cazul în care câinele tău latră

În primul rând, nu trebuie să țipi niciodată la animalul tău de companie. Țipatul doar îl va confuza și poate crede că latri alături de el. aceasta îl încurajează să latre și mai mult, ceea ce ar putea amplifica problema.

De asemenea, orice comandă verbală pe care i-o dai câinelui atunci când vrei să înceteze din lătrat trebuie să fie concisă, consistentă și pe un ton calm. A țipa „taci” poate părea terapeutic pentru tine la un anumit nivel, dar, din nou, nu va avea efectul dorit. Învățând câinele să răspundă la comanda „liniște” sau mustrându-l cu voce calmă și fermă te va ajuta să obții efectul dorit.

De asemenea, evită utilizarea unor lucruri pe care câinele tău le-ar putea considera o pedeapsă. Lucruri precum botnițele și zgărzile cu șoc ar putea trimite mesajul greșit câinelui tău și l-ar face să-și schimbe dispoziția. În plus, o zgardă cu șoc produce durere animalului tău de companie, ceva ce nu trebuie să-i faci vreodată prietenului tău.

Bunătatea ajută mult în această situație

Pentru a sublinia încă o dată, orice antrenament cu patrupedul tău trebuie să fie efectuat cu bunătate și iubire, fie că încerci să înfrânezi lătratul excesiv sau orice altceva. Este important să reții că este amicul tău, chiar dacă te înnebunește din când în când. Ca atare, ar fi bine să-l tratezi în felul acesta în tot ceea ce faci.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top