Ghid de prevenire al unei mușcături de câine

Câine apucă mâna stăpânului

Un câine care mușcă se poate transforma rapid în ochii unora dintr-un animal de companie fermecător într-o fiară vicioasă. Cu toate acestea, există modalități prin care vă puteți proteja de mușcătura canină. Ca proprietari de câine, există pași pe care îi puteți urma pentru a vă asigura că patrupedul vostru nu mușcă.

Din punct de vedere tehnic, amicul vostru este un animal

Toți câinii au abilitatea de a mușca. Nu contează cât de simpatic sau de drăgălaș este câinele sau dacă a reușit să treacă cu brio de școala de dresaj și supunere. În anumite circumstanțe și provocări, el își poate arăta dinții pentru a mușca pe cineva.

Acest lucru poate fi considerat o realitate brutală, dar este important să rețineți că câinii, deși sunt membri iubiți ai familiei noastre, sunt animale. Și deși sunt suficient de inteligenții pentru a comunica cu noi destul de clar prin sunet și mișcări ale corpului, o mușcătură poate fi reprezentativă pentru conectarea la instinctele lor animale.

Câteva statistici ale mușcăturii canine

Ne putem gândi la mușcăturile de câine doar atunci când un atac de câine deosebit de vicios apare la știrile noastre locale. Cu toate acestea, mușcăturile de câine sunt mult mai frecvente decât vă puteți da seama. Studiile indică faptul că în jur de 4,5 milioane de americani sunt mușcați de câini în fiecare an. Jumătate din cei mușcați sfârșesc prin a necesita îngrijiri medicale.

În mod deloc nesurprinzător, copiii sunt cei mai predispuși la mușcăturile de câine. Studiile arată că aproximativ jumătate dintre persoanele care se confruntă cu mușcăturile canine se încadrează între 5 și 9 ani. De asemenea, copiii tind să fie mai vulnerabili la rănile cauzate de mușcăturile câinelui decât adulții.

Cruzimea mușcăturilor de câine

Deși anumite rase sunt definite aparent (și greșit) prin mușcăturile lor, este totuși dificil pentru noi să vizualizăm uneori daunele pe care le pot cauza dinții unui câine. Acest videoclip oferă o reprezentare clară a unei astfel de situații, alături de câteva statistici importante, dacă nu surprinzătoare, ale mușcăturilor canine. Imaginile sunt realiste, așa că fiți prudenți.

De ce mușcă un câine

Există multe motive pentru care un câine ar mușca pe cineva. Cele mai multe dintre aceste motive nu sunt determinate de falsul stereotip de a fi un câine rău. Mai degrabă, comportamentele care implică mușcături provin din instincte înrădăcinate în diferite forme de protecție și supraviețuire.

Poate că cel mai evident instinct de protecție prin mușcătură are legătură cu agresivitatea maternă. Mama va fi teribil de protectivă cu puiul ei în primele câteva săptămâni de la naștere și orice lucru care pare a fi o amenințare pentru puii ei ar putea fi întâmpinat cu un atac prin mușcare. Chiar și cel mai dulce câine se poate întoarce la aceste instincte induse de maternitate.

Și din nou, acest tip de instincte de protecție nu trebuie neapărat să provină dintr-o legătură mamă-cățeluș. La fel de ușor pot proveni de la un câine care simte nevoia să protejeze ceva ce crede că-i aparține. Dacă doriți să vedeți acest lucru în acțiune, încercați doar să luați un os savuros acoperit cu fărâme de carne din labele unui câine înfometat.

O altă cauză comună a comportamentului de a mușca este durerea resimțită de un câine. Aceasta nu este neapărat o acțiune prin care să vă anunțe că îl doare atât de tare, ci mai degrabă o reacție a experimentării durerii ca urmare a stimulării zonei unde este localizată durerea.

De aceea este important ca, dacă observăm câinele în dureri, să procedăm cu prudență atunci când avem de-a face cu disconfortul său. Dacă atingem o zonă dureroasă sensibilă la câinele nostru, acesta ne-ar putea mușca pentru a ne transmite că nu suportă – chiar dacă nu vrem să-i facem vreun rău.

Teama este un alt factor motivațional al unei mușcături. Acest motiv anume se încadrează în linia dintre protecție și supraviețuire. El vă poate mușca pentru că îi este frică de orice agitația din jur (sau care este cauzată de voi), dar ar putea proceda astfel deoarece consideră că existența lui este amenințată de o sursă din exterior.

Un alt motiv unic al mușcăturii unui câine este simțul prăzii. Acest impuls specific al mușcăturii ar putea fi interpretat ca fiind bazat pe supraviețuire, deși ar putea avea originea în necesitatea de a lucra sau de a păzi șeptelul în cazul unor rase. Acest instinct este esențial marcat de senzația de urmărire și poate fi declanșat de un ciclist sau de un alergător.

Mușcăturile de câini si agresiunea de dominanță

Cel mai infam motiv pentru care un câine mușcă, agresiunea de dominanță, nu are neapărat legătură cu protecția sau supraviețuirea. Mai degrabă, este un semnal menit să vă informeze că el este câinele alfa și nici să nu vă gândiți să vă atingeți de domeniul său.

Acest timp de atitudine este de obicei mai vizibil la masculii intacți și la câinii care au o înclinație spre bravură, precum cei din rasa Rotweiller și Pit Bull Terrier American. În unele cazuri, combinația de încredere și puterea maxilarului a servit la întărirea și consolidarea stereotipurilor negative în ceea ce privește anumite rase și anumiți proprietari de rase.

Mușcarea, dresajul și socializarea

Unele dintre comportamentele de a mușca ale unui câine sunt întipărite în creierul lor și vor rămâne intacte pe toată durata vieții lor. În aceste cazuri, manifestarea instinctului de a mușca are logică. Dacă vă amestecați între o mamă și puii ei nou-născuți sau atingeți o zonă dureroasă a câinelui, vă puteți aștepta la o mușcătură, și pe bună dreptate.

Cu toate acestea, există comportamente precum simțul prăzii și agresivitatea de dominanță care pot fi și ar trebui atenuate de către proprietarii responsabili. Aceste comportamente pot fi înăbușite din fașă de la o vârstă fragedă, ca parte a regimului de dresaj general al câinelui.

Cele două mari lucruri pe care le puteți face pentru câine în perioada sa când este doar un cățeluș este să-l învățați abilitățile de dresaj și de socializare. Ambele valori au unele similitudini, iar șansele sunt că veți putea să perfecționați ambele abilități în același timp. Cu toate acestea, este important să le vedeți ca aspecte diferite ale cultivării comportamentului câinelui.

Pe cât posibil, ar trebui să vă învățați câinele să nu muște încă din faza de cățeluș. Este deosebit de important, deoarece câinele nu poate fi conștient de cât de tare mușcă. Aceasta se explică printr-un fenomen numit inhibarea mușcăturii.

Inhibarea mușcăturii descrie comportamentul în care puii învață să controleze puterea mușcăturii lor. În mod obișnuit, acest lucru se poate observa în timp ce este în cuibul de cățeluși, alături de frații lui, unde forța mușcăturii sale este ajustată prin jocul cu frații săi. Cu toate acestea, acest proces ar putea dura ceva timp și este ceva ce poate că puiul vostru nu și-a perfecționat înainte de a fi luat și adus în familie.

La început, mușcăturile lui ți-ar putea părea drăgălașe. La urma urmei, aceste mușcături pot apărea în timpul jocului. Totuși, chiar și la această vârstă fragedă, o mușcătură perfect plasată poate induce o doză sănătoasă de durere dacă nu sunteți pregătit pentru impactul acesteia.

Puteți lucra cu el pentru a dezvolta inhibarea mușcăturii acționând în esență ca un cățeluș; scoateți un zgomot la impact și opriți jocul pentru câteva minute. Va primi rapid mesajul că a fost trecută o linie și trebuie să fie mai atent.

În cele din urmă, veți putea să-l dresați să stea departe de mâini și să-și îndrepte atenția spre jucăriile de mestecat sau alte obiecte care sunt mult mai potrivite pentru a-și înfige dinții. În cele din urmă, va învăța cum să fie jucăuș și amabil, fără a fi nevoie să se implice în mod neintenționat și nevoit în comportamente dureroase.

Socializarea este extrem de importantă deoarece vă ajută câinele să se obișnuiască cu ideea de a fi politicos cu lumea înconjurătoare. După cum sugerează termenul, această practică se construiește în jurul noțiunii de a vă înconjura câinele cu alte animale și oameni de toate vârstele. Scopul aici este acela de a-l face să se simtă confortabil cu traiul în mediul normal, de zi cu zi.

În timp ce imensele beneficii ale socializării sunt numeroase, poate cea mai importantă lecție pe care o oferă este să nu manifeste o dominanță excesivă față de alte persoane și animale de companie. Apoi, aceasta reduce considerabil șansele ca acesta să decidă să-și înfigă dinții în mâna cuiva doar pentru că crede că este mai aproape de liderul haitei decât de victimă.

Lipsa socializării provoacă daune rasei

Ciobănesc german își arată colții amenințător

Dacă vă considerați un proprietar responsabil de câine, este important să finalizați procesul de  socializare a câinelui. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care aveți o rasă care emană în mod natural încredere sau are tendințe de lider de haită. Socializarea corectă va reduce bravada și va cultiva genul de câine iubitor, loial pe care îl doriți.

Pe de altă parte, lipsa de socializare – sau chiar mai rău, o încurajare a tendințelor agresive – poate duce la un risc mai mare al tipului de atacuri de mușcături de câine care au distrus singure reputația raselor care, în realitate, sunt dulci și blajine. Acest lucru a ajutat, de asemenea, la distrugerea reputației celor care dețin aceste rase prin împuternicire.

Iresponsabilitatea legată de ceea ce poate fi un comportament oarecum evitabil a determinat ca rase precum Pit Bull Terrier American să fie interzise sau restricționate în anumite comunități. Atunci când adăugați în ecuație știri controversate și dezinformate, devine clar că educația din spatele mușcăturilor de câine și prevenirea lor este o ascensiune ascendentă în unele cazuri.

Comportamentul necontrolat al copilului prin ochii unui câine

Poate fi ușor să ne învinovățim câinele sau câinele unui prieten dacă aceștia ne mușcă copiii. La un anumit nivel, se simte ca instinctele parentale practice la muncă. Cu toate acestea, după cum arată acest videoclip, un câine de familie, prietenos de altfel, poate mușca, aceasta fiind o ultimă încercare de a se salva, un semnal disperat pentru ajutor, după ce a fost chinuit o lungă perioadă de chin de un copil.

Învățați copii despre responsabilitatea de a deține un câine

Copiii și câinii par ca se potrivesc natural. La urma urmei, ambii împărtășesc multe calități similare; sunt amândoi jucăuși, drăguți, de încredere și nu puteți să vă supărați prea mult timp pentru că v-au înfășurat în jurul degetului sau labei.

Cu toate acestea, există un motiv bun pentru care atât de mulți copii sunt mușcați de câini de toate vârstele. Sincer, copiii pot fi brutali față de câini, până în punctul în care pot deveni temători sau chiar agresivi. Cu toate acestea, pentru că sunt atât de fascinați de drăgălășenia câinelui, este posibil să nu aibă nicio idee că produc disconfort câinelui lor.

Din această cauză, este important să ne dăm seama că dacă un câine își mușcă copilul, el nu a devenit brusc un monstru vicios. Mai degrabă, cel mai probabil a făcut acest lucru deoarece nu a mai rămas altă opțiune pentru a-i da de înțeles copilului să-l lase în pace. Cu alte cuvinte, oricât de nedrept vi s-ar părea, cel mai probabil, copilul vostru a fost cel care a provocat mușcătura.

Desigur, în parte motivul este că câinii pur și simplu nu prea înțeleg cum să comunice cu copiii. Unul dintre motivele acestui lucru se datorează naturii copiilor înșiși. Pentru un câine, un copil nu este un om mic, în măsura în care sunt niște critici turbulenți, emoționali, care fac lucruri pe care oamenii adulți nu s-ar gândi să le facă.

În cazul câinilor mai mari, aceștia pot privi copiii ca subordonați ai haitei, deoarece sunt mai mici. Acest lucru nu numai că ar putea duce la mușcarea copilului dacă animalul a ajuns la capătul răbdării, dar l-ar putea transforma într-o fiară mârâitoare dacă micuțul/a face ceva inofensiv, cum ar fi să-și bage nasul prin mâncarea câinelui.

În calitate de stăpâni responsabili, depinde de voi să stabiliți anumiți parametri de mediu care să le permită copilului și câinelui să coexiste în mod pașnic. Cel mai important este să vă asigurați că supravegheați orice interacțiune câine-copil dacă copilul are vârsta sub 12 ani.

Și dacă observați chiar și cel mai mic aspect ieșit din comun din punct de vedere comportamental, corectați imediat problema. O regulă bună de utilizat este ca atunci când vi se pare că patrupedul este într-o ușoară stare de disconfort, probabil este, și ar trebui să-i spuneți copilului să înceteze imediat ceea ce face.

Ce se întâmplă când un câine vă mușcă?

În timp ce puteți face destul de mult pentru a reduce șansa ca animalul să muște, pot exista totuși situații în care câinele să-și înfigă dinții chiar în stăpân. Dacă vi se întâmplă asta, ce faceți?

Cel mai important lucru pe care îl puteți face în acest sens este să nu intrați în panică. S-ar putea să fiți un plin de emoții în urma inițială a mușcăturii – emoții care pot varia de la șoc și furie până la scepticism și chiar vinovăție. Cu toate acestea, este important să împiedicați ca acest cazan de sentimente să dea în clocote în fața câinelui.

Dacă nu rămâneți calm sau dacă vă loviți câinele răzbunându-vă verbal sau fizic, nu veți face decât să înrăutățiți situația. Câinele va privi acest tip de comportament ca modul prin care voi veți escalada situația. Nu vreți asta și nici câinele.

Cea mai bună opțiune este să este să vă îndepărtați de câine, de preferință într-o altă cameră unde vă puteți separa de el. Acest lucru va oferi atât vouă cât și câinelui vostru suficient spațiu pentru a vă calma și a vă recâștiga discernământul.

Apoi, analizați mușcătura provocată de câine pentru a vedea amploarea rănilor. Va trebui să apelați unitatea medicală locală pentru a vedea dacă este cazul să vă deplasați la camera de urgență sau la clinică. De asemenea, va trebui să apelați medicul veterinar al câinelui pentru a vă asigura că animalul are toate vaccinările la zi.

Dacă s-a stabilit că este o mușcătură minoră de câine, ați putea să tratați situația spălând rana cu săpun și apă pentru a preveni germenii. Apoi, presați rana cu tifon sau cu un prosop, dacă aceasta sângerează. Odată ce sângerarea s-a oprit, aplicați unguent antibiotic și acoperiți rana.

Pe măsură ce rana se vindecă, este important să o supravegheați pentru a vă asigura că nu se va agrava. Dacă începeți să vedeți lucruri precum umflături, roșeață în jurul mușcăturii, o secreție cu aspect de puroi sau o creștere a durerii, acesta ar putea fi un semn de infecție. Mergeți imediat la medic.

Dacă mușcătura câinelui a provocat daune serioase, cum ar fi o tăietură adâncă, mare, în carne, solicitați imediat ajutor medical. Medicul va putea lua măsuri de tratare a rănii, astfel încât să aveți mari șanse de vindecare, cum ar fi curățarea cu dezinfectant chirurgical și îndepărtarea țesutului mort sau infectat. Este posibil să primiți chiar și injecții antirabice sau anti tetanos.

Fiți buni și respectuoși cu patrupedul

Nu ne place să ne gândim că câinii noștri pot mușca, dar totuși aceștia o fac. Depinde de voi să vă ajutați câinele să controleze acest aspect al comportamentului lor în jurul vostru, al copiilor și al altor oameni, astfel încât acesta să nu se manifeste.

Dacă se întâmplă, totuși, să știți că este foarte rar ca un câine să facă acest lucru din răutate fățișă. Cel mai probabil o face din instinct protector sau de supraviețuire. La un anumit nivel, trebuie să respectați asta.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top