De ce plânge câinele meu în cușca lui?

pui de Rottweiler stă trist în cușca sa

Când auzi câinele că scâncește în cușcă, s-ar putea să crezi inițial că este supărat, deoarece se află într-o închisoare pentru câini sau închis. La urma urmei, este un spațiu mic, restrâns, cu o poartiță care îi permite să privească la lumea exterioară. Această percepție nu este altceva decât felul în care noi proiectăm elemente umane în lumea lui.

Adevărul este că o cușcă poate acționa ca o fortăreață în care câinele este singur; o ascunzătoare personală în care el știe că poate fi în siguranță atunci când tu nu ești prin preajmă. Este un spațiu care corespunde instinctelor sale naturale, sălbatice de a găsi un loc sigur în care să poată dormi și adăposti în mijlocul incertitudinii. Și cu o pregătire adecvată, câinele tău va învăța să apeleze la aceste instincte și să folosească spațiul ca pe un loc important de confort în izolare.

Motivul pentru care puiul tău ar putea scânci când este așezat pentru prima dată în această viitoare fortăreață personală este faptul că se simte izolat de haită pentru prima dată. Tu ești de fapt liderul ascunzătorii, și, ca atare, el ar vrea să fie acolo unde ești tu pentru a folosi puterea și confortul de la tine. Nemaiputând să facă asta cu ușurință se sperie, de unde vine și plânsul lui.

Plânsul face parte din procesul de educație

Dacă ai de gând să pui câinele într-o cușcă, trebuie să îți dai seama că la început plânsul va face parte din proces. Având în vedere acest lucru, obiectivul tău ca proprietar de animal de companie este de a reduce sentimentul de abandon și izolarea față de haită, care îți poate afecta prietenul cu patru picioare. Există mai multe modalități prin care poți merge în această direcție, de la a te asigura că spațiul respectiv este un loc atrăgător de stat în el, până la a-ți obosi pur și simplu câinele.

Există o delimitare fină între educație/dresaj și abandon

În timp ce vrei să pui câinele în cușcă, scopul tău final este evident să-l aduci în punctul în care el se simte atât de confortabil, încât își va lua în stăpânire cușca fără nicio supărare. Pentru a-l ghida în mod corespunzător către acest punct, este vital să faceți experiența cât mai pozitivă pentru el. Atâta timp cât el asociază lucruri negative cu cușca, va acționa ca și cum ar fi o invenție  mizerabilă – și nu se va obosi să te anunțe în legătură cu asta.

Motivul pentru care vrei să faci o experiență pozitivă din diferite lucruri este acela că, de obicei, există atât de mult stres negativ în viața câinelui atunci când începi să-l pregătești pentru cușcă. Dacă este pui, probabil că nu este de prea curând despărțit de mama și frații lui, iar a fi departe de ei este un factor de stres imens. Dacă creezi un mediu de izolare în jurul cuștii, acest lucru doar va înrăutăți sentimentele lui anxioase de separare.

Cu toate acestea, există strategii pe care le puteți implementa pentru a-l face să se simtă mai puțin abandonat și mai confortabil în mediul care îl înconjoară. De exemplu, este posibil să doriți să plasați în mod deliberat cușca câinelui într-o cameră în care tu și familia ta vă petreceți de obicei timpul, sau poate doriți să apropiați cușca de ceva care vă poartă mirosul. În acest fel, el se poate mângâia și simți confortabil știind că, chiar dacă nu ești prezent fizic, el încă face parte din haită, și că haita nu l-a abandonat.

Fii bun cu câinele tău – a trecut prin multe!

Instruirea câinelui să stea în spațiul lui – cușcă, lădiță, cutie – este unul dintre cele mai dificile aspecte ale educației/dresajului câinilor, datorită stresului amplu pe care îl implică din ambele direcții, atât din perspectiva ta, cât și din punctul de vedere al câinelui tău. În timp ce tu poți considera întregul proces ca fiind obositor și stresant, este important să te asiguri că acele sentimente negative nu se manifestă într-un comportament urât care dăunează bunăstării câinelui. Cel mai bun rezultat pe care îl vei obține de la orice tip de dresaj este atunci când lucrurile sunt făcute într-o manieră blândă și plină de iubire – ceea ce câinele merită să primească de la tine în orice condiții.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top