Chihuahua își privește gelos stăpânul deoarece acesta mângâie un alt câine

Despre gelozia canină: cum să oprești acest comportament

În piesa Othello, Shakespeare s-a referit la gelozie ca la un „monstru cu ochi verzi”. În timp ce se consideră că această aluzie era la adresa pisicilor, tendințele animalice de gelozie apar și ele în lumea canină. Este destul de ușor de observat și – dar este greu de oprit?

Procesul evolutiv al geloziei câinilor

Studiile științifice au demonstrat că majoritatea câinilor prezintă trăsături asociate geloziei atunci când vine vorba de interacțiunea umană, în special atunci când este implicat un al doilea câine. Aceste studii au dedus că, pe măsură ce câinii au evoluat pentru a fi însoțitori  domestici ai oamenilor, au învățat să concureze pentru atenția mâinii care îi hrănește, mângâie și îngrijește. Atunci când acea mână își îndreaptă atenția în altă parte, tendințele de gelozie își fac resimțită prezența.

Gelozia câinelui poate fi dăunătoare dacă nu este controlată

La prima vedere, văzând unui câine care prezintă un comportament gelos poate arăta puțin încântător. La urma urmei, protestul lui pentru atenție este un semn că te place și apreciază ceea ce faci pentru el. Cu toate acestea, crizele prelungite de gelozie pot deveni deranjante foarte repede – sau chiar mai rău.

Uneori, gelozia câinelui tău se poate manifesta prin semne grave de agresiune, de la mârâitul gutural până la mușcături. Aceste trăsături se pot amplifica în special dacă primești pe cineva nou în casă, cum ar fi un nou-născut sau un alt câine. În acest caz, sentimentele sale provin dintr-o natură posesivă, ceea ce înseamnă că nevoia sa înnăscută de a-și păzi teritoriul, obiectele sau oamenii poate deveni puternică.

Gelozia canină poate deveni deosebit de complexă în special dacă ai de-a face cu o femelă mamă și cățelușii ei. Deoarece o femelă câine nu are aceleași instincte materne pe care le are o ființă umană, este posibil să nu înțeleagă de ce oferi atâta atenție urmașilor ei, în detrimentul ei. Acest lucru i-ar putea induce anumite comportamente alimentate de gelozie pe care s-ar putea să nu le poți aprecia pe deplin, cum ar fi ignorarea propriilor pui sau manifestarea agresivității față de ei sau de tine.

Gelozia câinelui meu a devenit intolerabilă. Cum pot opri acest comportament?

Este posibil să poți să te descurci cu un pic de gelozie pe ici și colo, cum ar fi înghiontirea mâinii tale sau ocazionalul scheunat care pare să spună „iubește-mă, te rog”. Cu toate acestea, un câine care trece peste pragul de gelozie permis, ți-ar putea face viața ta necruțător de nefericită foarte ușor. Dacă simți că riști să ajungi în acel punct, este esențial să-ți dresezi câinele pentru a-și potoli comportamentele de gelozie.

O componentă cheie pentru oprirea tendințelor de gelozie ale câinelui tău este practicarea tehnicilor de ascultare de bază. Tactici esențiale, cum ar fi să-l înveți și să-i spui câinelui tău să se așeze sau să stea, pot opri câinele înainte de a avea șansa de ași manifesta sentimentele de gelozie. Oferindu-i laude și/sau recompense după ce îți ascultă comanda, îi vei da de înțeles că îl apreciezi atât pe el, cât și eforturile sale.

Dacă gelozia este îndreptată către un al doilea câine, ar trebui să iei în considerare separarea celor doi câini pe parcursul zilei. Odată separați, este important să acorzi fiecăruia o cantitate egală din atenția specială pe care o doresc. Dacă mergi pe această cale, ar trebui să te asiguri că nu ți se va cere atenție dacă aceasta este redirecționată spre un os sau o jucărie.

În cele din urmă, păstrarea unei rutine poate contribui foarte mult la menținerea câinelui tău pe linia de plutire. Schimbările bruște ale lucrurilor, cum ar fi mersul pe jos sau timpul de hrănire le-ar putea perturba stabilitatea emoțională, ceea ce la rândul lor le-ar putea cauza comportamentul gelos. Dacă trebuie să schimbi rutina unui câine, îți recomandăm să o faci treptat.

Este gelos pentru că te place!

În timp ce parcurgi procesul de gestionare a geloziei câinelui, este important să reții că manifestă aceste comportament pentru că te place și vrea ca și tu să-l placi. Uneori poate fi dificil să ne amintim acest lucru, mai ales dacă acțiunile sale de gelozie încep să alunece spre tărâmul agresivității. Însă motivându-ți dresajul în acest sens, te va ajuta foarte mult în continuarea procesului de stopare a comportamentului de gelozie al câinelui tău cu blândețe, dragoste – ceea ce, pe termen lung, va întări în cele din urmă relația dintre voi.

Scroll to Top