Atenție la apă! Cum puteți scoate apa din urechile câinelui

Stăpânul Acestui Pechinez va scoate apa din urechile câinelui după înot

Câinii se nasc niște înotători buni. Dacă n-ar fi fi așa, „câineasca” (procedeu de înot folosit de oameni pentru a înota), nu ar mai fi existat. În cazul în care și câinele tău adoră apă, există șanse ca acesta să dezvolte o infecție a urechii din cauza apei în exces. Din fericire, există și un mod de prevenire al acestei probleme.

Originea infecțiilor formate din cauza apei în urechile câinelui

O astfel de infecție mai este cunoscută pentru oameni și drept otită externă sau „urechea înotătorului”. Atunci când câinele va înota, el va acumula apă în urechi. În orice caz, din cauza formei urechii câinelui diferită de forma urechii noastre, umezeala va părăsi mai greu interiorul acesteia.

Câinii cu urechi clăpăuge, cum ar fi Golden Retrieverii sau Cockerii Spanieli sunt mai susceptibili la această afecțiune față de câinii ale căror urechi sunt mai ascuțite. Pentru că forma acestora astupă canalul urechii, umezeala tinde să rămână pe canal. Astfel se creează mediul perfect pentru dezvoltarea ciupercilor și ale altor bacterii ce cauzează, în final, infecții ale urechii.

Eliminarea apei de urechile câinelui: o soluție simplă

Există o varietate de soluții de curățare și uscare a urechilor disponibile pentru a scoate apa în condiții de siguranță din urechile câinelui. Unele din aceste soluții necesită ingrediente precum alunul/nucul vrăjitoarelor, renumit pentru proprietățile sale absorbante. Aceste remedii ajută la evaporarea apei blocate pentru a evita apariția infecției.

Poți la fel de bine să compui acasă soluție eficientă pentru uscare. Niște peroxid de hidrogen sau oțel de mere, amestecat în parți egale cu apă purificată va ajuta la calmarea infecții și la uscarea zonelor umezite. În timp ce unii sunt de părere că puteți adăuga și alcool în soluție pentru a accelera procesele, alcoolul ar putea cauza arsuri și iritații la nivelul urechii câinelui.

Procesul actual de eliminare a apei din urechile câinilor

Acum că aveți o soluție eficientă, veți dori să o păstrați la îndemână ori de câte ori știți că prietenul vostru va înota. Abordarea imediată a problemei va contribui la diminuarea șanselor apariției unei infecții. De asemenea, vă va ajuta câinele să se simtă mult mai bine pe termen lung.

Primul lucru pe care veți dori să îl faceți este să uscați foarte ușor și atent urechile câinelui. Dacă aveți un câine cu urechile clăpăuge, ridicați cu grijă urechea acestuia și uscați ușor partea inferioară.

În continuare, veți administra mai multe picături de soluție în canalul urechii, având grijă să introduceți picurătorul/pipeta prea adânc în urechea câinelui. După ce ați administrat soluția, masați șor baza urechii. Continuați acest procedeu timp de câteva minute. Veți asigura astfel distribuirea uniformă a soluției pe tot canalul urechii.

Faceți un pas înapoi, iar câinele își va scutura capul. Acest lucru va dezvolta forța necesară ca orice impuritate rămasă în urechea câinelui să fie împinsă către exterior. Ștergeți urechea internă cu dischetă de bumbac pentru a elimina orice urmă de umezeală, resturi sau apă blocată în interior.

Rezultatele curățării urechii câinelui

Urmăriți comportamentul câinelui tău de fiecare dată când acesta se bucură de apă pentru a preveni apariția unei posibile infecții la nivelul urechilor.

Printre semnele unei posibile infecții enumerăm scărpinatul excesiv, frecarea, înroșirea, inflamarea, secreția excesivă sau mirosul neplăcut. Dacă observați una din aceste simptome, vizitați de urgență medicul veterinar.

Nu este o afecțiune atât de gravă pe cum vă imaginați

Dacă veți trata cu seriozitate procesul de curățare a urechilor amicului vostru, cu grija și atenția necesară, câinele se va bucura ori de câte ori îi veți curăța urechile după baie sau înot. Câinele nu are acces în interiorul canalului urechii și nu se poate curăța acolo de unul singur.

Acesta considera curățarea urechii interne un proces captivant atât timp cât zona nu este deja iritată. Bineînțeles, prin laude nenumărate, atitudine pozitivă din partea voastră și una-două recompense după curățarea urechilor, acest proces va face parte din rutina de îngrijire, ba chiar mai mult, va fi considerat unul plăcut!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top