Cățeluși care tușesc și se îneacă? Cauze și ce este de făcut

Acest Chihuahua tușește puternic

Uneori, câinele tău tușește puțin. Ai ignorat, considerând că nu-i mare lucru din moment ce se întâmplă atât de rar. Cu toate acestea, tusea nu numai că este mai persistentă, dar este însoțită de o senzație puternică de sufocare. Ce cauzează schimbarea și cât de îngrijorat ar trebui să fii?

Tusea canină obișnuită

Dacă câinele tău tușește periodic și nu în mod repetat, nu ai de ce să-ți faci griji. Este perfect normal pentru un câine să tușească din când în când. Ca și noi, îl poate gâdila ceva în gât iar tuse face ca acea senzație să înceteze.

O tuse sporadică poate fi cauzată și de ingerarea rapidă de alimente sau de consumul rapid de lichide. Din nou, aceasta imită senzația umană atunci când tușim pentru că ceva „a coborât pe tubul greșit”. În timp ce acest lucru te-ar putea motiva să iei un distribuitor cu hrănire lentă pentru câini, dacă aceasta este ceea ce îi cauzează tusea ocazională, lucrurile sunt în regulă.

Când ar trebui să te îngrijorezi?

Ar trebui să-ți faci mai multe griji când câinele începe să tușească sau să se înece în mod persistent și fără nici o urmă de control. Ar trebui, de asemenea să observi dacă tusea seacă a cățelușului tău sună diferit de tusea sporadică tipică. Sunetul pe care-l emite un câine atunci când tușește sau se sufocă îți poate oferi un indiciu despre ceea ce se poate întâmpla.

Mulțimea de motive care stau la baza unei tuse persistente

Există o mulțime de motive pentru care câinele tău are o tuse care nu va trece. Aceste motive s-ar putea datora unei condiții specifice construite în jurul tusei seci persistente și neplăcute. Pe de altă parte, tusea ar putea fi simptomul unor probleme mai mari și mai îngrijorătoare.

Tusea de canisă

Fără îndoială, cea mai cunoscută afecțiune legată de tusea canină este tusea de canisă. Cunoscută și sub denumirea de traheobronșită, tusea de canisă este indicată de o inflamație a traheii și a tuburilor bronhice. Este o boală foarte contagioasă și care, practic, îți poate afecta câinele cel puțin o dată în decursul vieții lui.

Tusea de canisă afectează câinii în diverse moduri. În cazurile ușoare, câinele tău se va comporta ca de obicei, fără senzația de sufocare. În cazurile mai severe, boala ar putea duce la afecțiuni mai periculoase, cum ar fi pneumonia.

Care sunt celelalte afecțiuni?

În unele cazuri, o tuse persistentă ar putea fi un semn al unei afecțiuni cronice, ca bronșita cronică. Aceste afecțiuni ar putea fi greu de diagnosticat din moment ce inițial toate par să aibă simptome similare cu tusea de canisă. Ca atare, poți spune că boala se manifestă în timp, deoarece tusea de canisă avansează de obicei după 1-3 săptămâni.

O boală ce sună mai înfiorător și care ar putea fi în spatele tusei este colapsul traheal. Această afecțiune nu este atât de brutală pe cât pare, însemnând doar că traheii îi lipsește forța de care are nevoie pentru a aduce aer în corp. Această afecțiune este întâlnită în special la câinii de rasă mică precum Chihuahua și Pomeranieni.

O tuse persistentă ar putea indica o problemă cardiacă a câinelui. Aceasta este o afecțiune cu spectru larg, deoarece poate indica orice, de la edemul pulmonar până la boala viermilor cardiaci. În aceste cazuri, tusea persistentă a câinelui tău va fi în mod evident cea mai mică îngrijorare a ta.

Prezența ciupercilor sau a levurilor ar putea fi încă o cauză a tusei excesive la câinele tău. Aceste tipuri de infecții sunt contractate prin contact viral și sunt de natură relativ ușoară, putând fi eradicate cu antibiotice sau alte medicamente prescrise.

În unele cazuri, o tuse ar putea fi un indicator al cancerului la câinele tău, în special cancer pulmonar. În aceste situații, poți observa alte sisteme conexe față de care tusea sau senzația persistentă de sufocare par moderate.

Cum a devenit câinele meu o mașină de tuse

Câinii sunt creaturi sociale și curioase și ambele trăsături de personalitate le pot crea mici probleme de sănătate. Din primul punct de vedere, ei vor căuta să fie aproape și să adulmece alți câini ori de câte ori au ocazia. În ultimul caz, firea lor iscoditoare îi face să sape prin murdărie, iarbă sau alte lucruri neplăcute.

Virușii care pot cauza afecțiuni precum tusea de canisă sau infecții fungice au tendința de a trece rapid de la câine la câine. De asemenea, pot fi aeropurtați și pot fi contractați ușor. Singurul mod în care ți-ai putea ține câinele departe de aceste afecțiuni relativ moderate este să îl protejezi de lumea exterioară – și de ce ai vrea să faci asta?

Ce să faci în cazul tusei persistente a câinelui tău

În cazul în care câinelui tău are o tuse persistentă, trebuie să ai în vedere că este bolnav. De aceea, ar trebui să-l tratezi cu aceeași blândețe ca pe orice alt membru bolnav ar familiei tale.

În această situație cea mai bună opțiune este vizita la medicul veterinar. Acesta, prin eliminarea mai multor cauze severe din proces, va putea depista corect cauza care stă la baza tusei câinelui tău. Medicul veterinar va putea să prescrie tratamentul potrivit care să-ți vindece cățelușul.

În cazul unora dintre aceste probleme, poți fi proactiv și să le oprești înainte de a-și face apariția. Vaccinează-ți câinele în fiecare an și administrează-i orice tratament preventiv necesar împotriva viermilor cardiaci. De asemenea, dacă îl scoți pe micuțul tău la distracție într-un parc pentru câini, asigură-te că stă departe de alți câini care prezintă semne de boală.

Tratează-ți cățelul așa cum trebuie!

Cel mai important lucru pe care-l poți face pentru a-ți ajuta câinele să depășească tusea este să-i acorzi timpul și spațiul corespunzător pentru a se recupera. Chiar și atunci când ia medicamente pentru a-l ajuta să se simtă mai bine, merită să fie lăsat să se odihnească după cum simte. Dacă îi oferi răbdarea de care are nevoie, se va întoarce la sinele său minunat  în cel mai scurt timp.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top