Teniile la câini: cât de periculoși sunt acești paraziți?

Acest câine este afectat de paraziți intestinali

Teniile sunt unele din cele mai ciudate creaturi din natură. Sunt cu siguranță creaturi care au reputația de a fi unul dintre cei mai vicioși paraziți care îți pot deranja câinele. Dar este într-adevăr justificată reputația lor destul de nefastă?

Informații despre tenii

Atunci când teniile și câini intră în aceeași conversație, cineva s-ar putea gândi la povești în care viermii uriași care par mai lungi decât câinele reușesc să-și facă loc în stomacul acestuia. În unele cazuri, aceste gânduri sunt justificate, deoarece teniile pot crește până la 28 de centimetri. În plus, există videoclipuri care demonstrează că tenia ultra lungă nu este doar un zvon.

Cu toate acestea, în mare parte, reputația unei tenii depășește daunele pe care le poate provoca. Realitatea este că teniile nu provoacă de obicei probleme grave de sănătate la un câine. O parte din motivul acestui lucru se datorează modului în care este formată o tenie.

Corpul unei tenii se compune din segmente diferite, fiecare conținând propriul set de organe de reproducere. Aceste segmente se pot fixa pe peretele intestinal al câinelui tău, unde pot aspira sânge și alte substanțe nutritive. Cu toate acestea, majoritatea segmentelor cad din mucoasa stomacului și trec prin sistemul digestiv al câinelui tău.

Când se întâmplă asta, teniile ar putea ajunge în materiile fecale ale câinelui. Alteori, se pot lipi de blana care înconjoară bazinul câinelui tău. Acest lucru poate provoca disconfortul câinelui și acesta poate avea reacția de a alerga pe podea pentru a-și linge spatele.

În timp ce teniile care se lipesc de căptușeala stomacului câinelui tău aspiră o parte din sângele și substanțele nutritive ale câinelui tău, acest lucru se întâmplă foarte lent. Deși boala poate provoca o pierdere în greutate a câinelui tău, pierderea poate fi atât de treptată, încât nu poți observa. Cu toate că pot apărea probleme precum durerea abdominală, în general se consideră că aceste stări sunt rare.

Câinele tău are tenii? Iată ce să cauți

Teniile pot fi ciudate, dar nu sunt la fel de periculoase ca alți paraziți. Cu toate acestea, teniile nu ar trebui să fie ignorate în totalitate, deoarece ar putea cauza câinelui tău un anumit disconfort. Există câteva semne de avertizare pe care ar trebui să le cauți dacă suspectezi o infecție cu tenie la câinele tău.

Cel mai mare indiciu pe care îl vei găsi este modul în care câinele tău își tratează bazinul. Dacă își mușcă în mod constant sau se linge în zona sa anală, s-ar putea să fie din cauza segmentelor de tenie care îi provoacă durere. De asemenea, poți observa cățelul tău alergând ici colo pentru a căuta alinare.

Chiar dacă pierderea în greutate la câinele tău poate fi treptată, poți observa o creștere a apetitului său fără vreo creștere în greutate corespunzătoare. Ai putea observa, de asemenea, anumite modificări ale aspectului său, cum ar fi o blană fără luciu sau pielea uscată și ciudată. De asemenea, este posibil să vezi câinele suferind de diaree.

Cum să-ți scapi câinele de tenii

Din cauza calităților fiziologice ciudate ale teniilor, eradicarea lor din corpul câinelui tău poate fi destul de dificilă. Ruperea teniilor nu va funcționa, deoarece se pot regenera. Din această cauză, singura modalitate prin care se poate anihila o tenie este prin distrugerea capului său.

Din fericire, există o mulțime de medicamente de deparazitare care sunt concepute pentru a anihila acești dăunători subțiri. Cu toate acestea, dacă intenționezi să-ți tratezi câinele împotriva altor viermi în combinație cu tratamentul pentru viermii lați, trebuie să reții că medicamentele împotriva viermilor lați nu sunt concepute pentru a face față altor paraziți, precum viermii cardiaci sau viermii cârlig. Va trebui să te consulți cu medicul veterinar pentru a elabora o strategie completă de deparazitare în acest caz.

Faptul că nu sunt urgente nu le face neimportante!

Chiar dacă teniile nu sunt neapărat atât de dăunătoare pe cât am crede noi, acestea pot prezenta în continuare o problemă gravă pentru câinele tău, provocând mâncărime, disconfort și multe altele. Din această cauză, nu ar trebui să ignori prezența acestor creaturi bizare, reproducătoare, care stau în tractul digestiv al câinelui tău. Eliminarea lor din corpul câinelui tău îi va aduce un imens sentiment de ușurare și este ușor de conceput că acesta îți va fi recunoscător.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top