De ce câinele tău tușește după ce aleargă

Border Collie surprins în alergare

Câinele tău este superb atunci când aleargă. Maiestuos, chiar. Inima ta se umple de mândrie, în timp ce îi urmărești fiecare pas grațios.

Apoi, de îndată ce se oprește, tușește de parcă-i iese un plămân afară. Se oprește și tușește din nou. Momentul său de glorie s-a terminat și tu rămâi să te întrebi: de ce câinele meu tușește ori de câte ori aleargă?

De ce tușește un câine

Există mai multe motive pentru care câinele tău ar putea să tușească. Unele dintre aceste afecțiuni se pot referi pur și simplu la faptul că a înghițit o insectă sau că la un pic de mâncare sau băutură a intrat pe traiectul greșit. Știi – genul de probleme pe care le avem și noi, oamenii, uneori.

Alteori, ar putea să fie vorba despre o afecțiune care apare în legătură cu tusea persistentă. Cea mai cunoscută dintre aceste afecțiuni particulare este traheobronșita, mai des denumită tuse de canisă. Diversele infecții virale, precum expunerea la anumite ciuperci, ar putea sta, de asemenea, la baza problemei.

În unele cazuri, o tuse ar putea fi simptomatică pentru bolile mai grave. Unele dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite prin vaccinări, cum ar fi răpciuga. Alte boli, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul, necesită îngrijire semnificativ mai multă decât o simplă injecție pe an.

Antrenamentul poate fi o cauză a tusei?

Din punct de vedere pur tehnic, câinele tău nu va dezvolta tuse de la exerciții fizice. Cu toate acestea, sesiunea sa zilnică de plimbare sau alergare poate acționa pentru a agrava problemele legate de tuse.

Cauza acestei boli este de natură fiziologică. Când un câine se entuziasmează sau face mișcare, funcțiile sale corporale vor fi în mod natural accelerate. Firește, una dintre aceste afecțiuni este respirația.

În cazul în care câinele tău are doar ceva în gât – să zicem o particulă de praf sau orice altceva în timpul alergării – este mai probabil să tușească doar pentru că reacția respectivă va fi accelerată, în mod natural. Dacă are o afecțiune, cum ar fi tusea de canisă sau bronșita cronică, frecvența tusei ar putea crește și ea.

După o anumită perioadă, când corpul a avut șansa să încetinească, ar trebui să vezi episoadele de tuse scăzute la ritmul normal. Acest lucru se petrece întrucât corpul câinelui s-ar fi adaptat funcțiilor sale normale. Dacă doar a inhalat ceva în timpul alergării, probabil tusea va înceta complet.

Alergarea în timp ce câinele suferă de o tuse cronică

Border Collie aflat în perioada de repaus din cauza tusei

Faptul că exercițiile fizice vor stimula tusea implică o întrebare destul de importantă: ar trebui să alerge câinele atunci când tușește?

Răspuns rapid: Ar trebui să diminuezi nivelul de exerciții fizice pentru câinele tău cât mai mult cu putință. Cu toate astea, acționând așa, pot apărea o mulțime de probleme dacă nu procedezi cum trebuie. Pur și simplu, trebuie să fii în ton cu personalitatea câinelui tău atât cât poți, pentru a-l face să-i treacă această stare.

Primul lucru de făcut: ar trebui să continui să faci activități fizice ușoare. Dacă patrupedul este obișnuit să iasă la o plimbare în lesă, atunci ar trebui să păstrezi activitatea aceasta. Acest lucru îți va menține câinele într-o stare de spirit bună, chiar dacă nu se simte chiar în apele lui.

Acestea fiind spuse, ar trebui să nu-i permiți câinelui să facă altceva decât exerciții fizice de bază. Orice activitate solicitantă va crește șansele să apară tusea. În cazul în care câinele tău se întâmplă să aibă tuse de canisă, de exemplu, exercițiul fizice intense vor accentua tusea.

Păstrarea sub control a unui câine activ

Chiar dacă acest lucru nu pare prea dificil, poate fi oarecum greu, în funcție de câine. Unele rase, cum ar fi un Border Collie sau câini care se folosesc la tracțiune sau la turmă, înfloresc atunci când fac mișcare datorită instinctului lor. În aceste cazuri, câinii practic te vor implora să-i lași să facă activități fizice stimulative.

Dorința lor de a reveni la starea anterioară are sens, mai ales dacă privești situația din propria experiență. Când ești bolnav, probabil că ultimul lucru pe care dorești să-l faci este să o iei mai ușor. La urma urmei, este multă treabă, ai facturi de plătit și obligații de îndeplinit, nu?

Chiar dacă un câine activ nu are aceleași obligații financiare sau sociale, el împărtășește spiritul tău pentru a avea cât mai puține perioade de refacere. Pentru a-ți fi și mai greu, aceste rase tind să devină puțin distructive atunci când se plictisesc din cauza inactivității.

Din această cauză, proprietarii de câini activi trebuie să găsească un echilibru între întreruperea completă a activității și libertatea de a alerga. În acest timp, este recomandat să-i arăți câinelui multă dragoste și afecțiune.

Astfel, el poate să conștientizeze faptul că nu este pedepsit dintr-odată pentru un anumit comportament.

Drumul spre vindecare

Dacă o tusea câinelui tău persistentă, ar trebui să te duci cu el la veterinar. În acest mod, câinele va primi tratamentul corect, având în vedere cauza tusei. De asemenea, s-ar putea să poți afla cât timp îi va lua câinelui să-și revină complet.

După ce-și va reveni, este important să nu încerci să-l pui să facă toate exercițiile pe care le făcea înainte. Totuși, câinele ar putea chiar să încerce să facă acest lucru imediat ce tusea dispare. Dacă se întâmplă asta, nu da curs solicitărilor lui și încearcă să-l menajezi.
În cele din urmă, când tusea câinelui va dispărea, poți să te joci cu el și să redevină activ.

Câinelui tău nu-i va păsa de ceea ce a pierdut în perioada în care a fost în convalescență deoarece va fi prea fericit de faptul că și-a revenit.

Iar tu, fără îndoială, vei fi foarte fericit că patrupedul nu va avea câte un acces de tuse de fiecare dată când începe să alerge.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top