Cățelușul tău are o respirație accelerată? 7 motive și ce e de făcut!

Câine cu limba pe afară din cauza respirației rapide

Când avem un cățel, trebuie să avem grijă de sănătatea lui. Ca atare, când începe să respire repede, în mod neregulat, haotic sau într-o manieră ciudată, putem fi rapid plini de teamă, îngroziți chiar. Dar sunt justificate aceste emoții care trec peste noi?

De ce puii ar putea respira repede

Există mai multe cazuri în care îți poți surprinde cățelul respirând rapid. Unele dintre aceste cazuri pot apărea cu ușurință și nu ar trebui să fie niciodată semnale de alarmă. De exemplu, dacă puiul tău tocmai a petrecut ultima jumătate de oră jucându-se intens la temperaturi calde, el poate gâfâi pur și simplu ca mijloc de a-și regla respirația.

Alte cazuri în care îți surprinzi cățelul respirând repede ar putea avea nevoie de mai multe explicații, deoarece îți pot părea un pic ciudate. De exemplu, este posibil să surprinzi că respiră rapid atunci când doarme. S-ar putea să-l vezi chiar să înceapă să respire rapid atunci când doar stă pur și simplu, fără niciun exercițiu fizic prealabil.

Vestea bună este că, în majoritatea cazurilor care implică respirație rapidă, nu ai niciun motiv să îți faci griji. Cu toate acestea, este înțelept să fii informat despre câteva scenarii în care respirația rapidă a puiului de cățel ar putea fi un motiv de alarmă înainte de apariția efectivă a problemei, astfel încât vei ști cum să te descurci cu calm și mintea limpede dacă vei avea nevoie.

Câinii tratați cu ulei CBD pot fi cu siguranță calmi deoarece acesta reduce simptomele de anxietate precum lătratul, respirația rapidă și chiar acel obicei enervant de a mesteca lucruri.

Cum s-ar putea manifesta respirația rapidă a cățelușului

Respirația rapidă la un pui de cățel poate trece neobservată în parte deoarece mărimea lor este atât de mică. Cu toate acestea, există indicii vizuale suficiente care să vă informeze că puiul nu respiră în ritmul său normal. Cu siguranță un indiciu este de ajuns pentru a-ți strecura frica în inimă.

Respirația rapidă a puiului și somnul

Un cățeluș adormit poate arăta adorabil din motive evidente. Dar când începe să respire rapid, poate părea că are probleme. Această imagine poate fi amplificată de alte mișcări ale corpului pe care puiul le poate face în timpul somnului, cum ar fi tremuratul, mișcările rapide sau scheunatul. Din fericire, nu ai de ce să îți faci griji aici. Respirația rapidă – și celelalte comportamente fizice – sunt pur și simplu ceea ce fac puii când adorm. De fapt, acest tip de respirație rapidă este similar cu cel pe care îl poți vedea la un sugar, în timp ce adoarme.

Motivul respirației și mișcărilor se datorează faptului că puii visează. De vreme ce noi nu știm ce visează puii, putem extrapola din propriile noastre experiențe ale peisajului din vis pentru a presupune că ei trăiesc în vis unele lucruri captivante, înfricoșătoare și unele dificile, halucinante. Corpurile lor vor reacționa fizic corespunzător.

S-ar putea să ne îngrijoreze respirația rapidă în timpul somnului, deoarece puii dorm destul de mult. Dar este necesar ca ei să doarmă atât de mult, deoarece în timpul somnului corpurile lor cresc și se dezvoltă. Visarea – și respirația rapidă care decurge din ea – este doar o parte secundară a acestui proces important.

Cățeluși, respirație și stres

Ai vrut să aduci un pui de cățel în casa ta. Motivele pentru care ai depus efortul de a face alegerea perfectă par destul de evidente. Anume, îți dorești un tovarăș cu patru picioare care să-ți țină companie, să-ți aducă bucurie și să te înconjoare cu dragoste.

Acest lucru nu este evident pentru cățeluș. De fapt, când îți alegi cu entuziasm puiul de cățel de la un crescător de încredere, micuțul fierbe de emoții, dar care sunt cam opusul emoțiilor pe care le simți tu.

Când alegi un pui cățel, îl separi de mama sa și îl dezrădăcinezi dintr-un mediu cu care el s-a obișnuit. Aceasta este o schimbare de viață uriașă la care el trebuie să facă față și evident îi poate provoca un mare stress micuțului. Această anxietate care provine dintr-o schimbare bruscă se poate manifesta în respirația rapidă.

În această situație, nu ai de ce să îți faci griji din punct de vedere medical. Cu toate acestea, ar fi de datoria ta să tratezi cățelușul cu delicatețe în aceste momente, astfel încât să nu fie complet copleșit. Aceasta se întâmplă mai ales în cazul în care intenționezi să începi dresajul și socializarea imediat.
Există multe lucruri de învățat pentru un pui de cățel ca să-l transforme într-un câine adult bun, de la locul unde trebuie să-și facă nevoile până la unde să doarmă noaptea. Dacă încerci să înghesui aceste informații în ședințe de antrenament îndelungate, vei exacerba nivelul lui de stres, ceea ce ar putea duce la respirația rapidă. Menține ședințele de dresaj scurte și plăcute, astfel încât micuțul tău prieten să nu-și folosească plămânii excesiv pentru că este stresat.

Respirație rapidă și gâfâit

Pot exista momente în care respirația rapidă a cățelului tău să se transforme în gâfâit. Dacă se întâmplă așa, acest lucru nu înseamnă neapărat că puiul tău are o problemă. Ar trebui să aplici logica de bază pentru a determina dacă el este în regulă sau nu.

Așa cum am menționat mai devreme, dacă câinele tău vine după o perioadă de joacă, gâfâitul și respirația rapidă înseamnă că el probabil își recapătă respirația. Gâfâitul ar putea fi un semn că încearcă să se răcească, ceea ce poate nu este ușor să observi dacă temperatura este pe placul tău. Acestea fiind spuse, dacă nu ești în totalitate sigur de cauză, discută cu medicul veterinar. De asemenea, ar trebui să te îngrijorezi atunci când gâfâitul micului tău prieten și respirația rapidă sunt însoțite de alte câteva simptome adverse. Dacă observi, de asemenea, că puiul vomită, refuză să mănânce, sau că prezintă semne de letargie, nu pierdeți timpul. Mergi imediat cu cățelul la medicul veterinar.

Respirație rapidă și îngrijorări medicale

În timp ce respirația rapidă nu este de obicei motiv de îngrijorare, ea poate fi simptomatică pentru o serie de afecțiuni medicale. Aceste afecțiuni variază în funcție de gravitatea lor și sunt de obicei însoțite de alte semne care ajută la identificarea suplimentară a problemei.

Respirația rapidă, cunoscută și sub denumirea de tahipnee sau polipnee, dacă doriți să devenim tehnici despre aceste lucruri, poate fi legată de câteva afecțiuni legate de plămâni. Unele dintre acestea sunt ușoare, cum ar fi astmul sau tusea de canisa (traheobronșita infecțioasă). Altele sunt mai severe, cum ar fi sângerarea din plămân (hemoptizie) sau edemul pulmonar.

Deloc surprinzător, aceste maladii legate de plămâni sunt însoțite de obicei de tuse cronică. Vei vedea că acest simptom se manifestă în mod obișnuit atunci când puiul este culcat fără să facă nimic sau când se trezește din somn, scurt sau de durată. În cazurile severe, tusea poate fi un semn că inima nu funcționează așa cum ar trebui.

Respirația rapidă poate, de asemenea, indica și alte afecțiuni, nu numai legate de inima și plămânii câinelui. Anemia, tumorile și nivelul scăzut de oxigen din sânge, toate au respirația rapidă ca simptom. Dacă observi cățelul tău respirând rapid într-o situație care nu implică somn, nevoia de a scădea temperatura corpului sau revenirea după efort poate este bine să programezi o vizită la medicul veterinar.

 Pântecele umflat și respirația rapidă

Când îți surprinzi câinele că respiră repede, s-ar putea să observi, de asemenea, că burta lui arată puțin umflată. Acest lucru te poate speria puțin, deoarece poți asocia automat o burtă mărită cu ceva groaznic. Totuși, nu este întotdeauna cazul.

O mulțime de pui vor avea o burtă umflată din motive obișnuite sau din cauza unor afecțiuni care sunt blânde în cel mai rău caz. De exemplu, un cățeluș care nu a învățat să mănânce într-un ritm adecvat, poate avea o burtă umflată. Asta pentru că ei au mâncat prea repede și au înghițit o cantitate excesivă de aer, care le-a umflat burțile.

Un alt motiv pentru care puii ar putea avea o burtă umflată este că au paraziți intestinali, adică viermi de cățeluș. Această situație nu este atât de proastă pe cât ar putea suna; este destul de obișnuit ca puii să aibă viermi, inclusiv unele specii care sunt transferate direct de la mamă la cățeluș prin lapte.

Respirația rapidă a cățelușului tău poate fi un simptom al acestei afecțiuni. În timp ce prezența viermilor – și respirația cauzată de o astfel de prezență – poate fi eliminată cu o vizită la veterinar și un tratament de deparazitare, respirația rapidă cauzată de ingestia excesivă de aer va fi neutralizată de puiul care va învăța să mănânce într-un ritm adecvat.

Acestea fiind spuse, dacă o burtă umflată este însoțită de alte lucruri, cum ar fi pierderea poftei de mâncare sau letargie constantă, probabil că este vorba de ceva serios și este nevoie de atenția ta imediată. Dacă bănuiești că indică o problemă mai mare, solicită imediat asistența medicului veterinar.

Nu intra în panică – probabil că nu este nimic

Deși există scenarii în care respirația rapidă ar putea indica o afecțiune care necesită îngrijiri medicale, este important de reținut că acestea sunt mai degrabă excepțiile și nu regula. Este posibil ca atunci când îl vezi pe puiul tău că respiră rapid, nu vei avea de ce să-ți faci griji.

Ca atare, nu este nevoie să intri în panică dacă îți surprinzi prietenul cu patru picioare că respiră rapid în timp ce trage un pui de somn, chiar dacă lovește și scoate sunete în același timp. Face pur și simplu parte din viața de cățeluș și dacă nu ai un indiciu suficient de puternic că există altceva în joc, precum un simptom secundar, ar trebui să te relaxezi.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top