Dermatofitoza la câini: principiile de bază ale unei infecții micotice

Câine afectat de dermatofitoză

Ai observat câteva „pete fără păr” pe câinele tău? Ar putea avea dermafitoză, iar acest lucru ar trebui să îți capteze atenția, să ajuți câinele și să iei măsuri imediate. Spre deosebire de alte boli care îți pot afecta câinele, dermatofitoza este o afecțiune care te-ar putea afecta și pe tine. Inutil să spun, vei dori să fugi cu cea mai mare viteză.

Nu lăsa numele bolii (ringworm in lb. engleză) să te păcălească – dermatofitoza la o primă privire

Dermatofitoza nu este deloc un vierme (worm – vierme în lb. engleză). Mai degrabă, este o infecție micotică, o ciupercă parazitară extrem de contagioasă care provine dintr-o familie de organisme fungice – dermatofiți, cunoscută sub numele de dermatofitoză. Boala atacă pielea, părul și unghiile câinelui.

Deloc surprinzător, cățelușii cu vârsta sub un an sunt cei mai predispuși la dermatofitoză. Câinii care sunt stresați sau au sisteme imunitare mai slab dezvoltate, cauzate de afecțiuni precum malnutriția, au de asemenea un risc mai mare de a suferi de această boală. De asemenea, trebuie menționat faptul că boala se poate răspândi rapid prin adăposturi și în alte locuri cu câini în spații închise, deoarece este foarte contagioasă.

Deși această boală tinde să fie mai frecventă la pisici, și câinii o pot lua și suferi din cauza ei, deoarece este extrem de contagioasă. În plus, boala poate fi transmisă la oameni și poate provoca tot felul de neplăceri dacă este netratată. Acest lucru este valabil în special în cazul copiilor, al persoanelor în vârstă și al celor cu un sistem imunitar slăbit, precum cei care au trecut prin chimioterapie.

Ce trebuie să observi vizual legat de dermatofitoză

Principalul indiciu vizual pe care îl veți vedea dacă un câine are dermatofitoză sunt „pete fără păr”, cu aspect de crustă, inegale, care vor apărea pe blana câinelui. Aceste pete sunt cauzate de microorganisme (dermatofiți) și apar, de obicei, pe capul, labele, urechile sau picioarele din față ale câinelui. Aceste pete fără păr pot părea roșii la mijloc.

Aceste pete inegale vă vor da indicii despre gravitatea bolii. S-ar putea să găsiți doar câteva fire de păr rupte ici și acolo pe corpul câinelui, dacă are o formă ușoară. Pe de altă parte, corpul său va fi brăzdat de aceste pete dacă are o formă severă.

Cum tratați dermatofitoza?

Dacă ai de-a face cu o singură pată izolată pe un câine sănătos, dermatofitoza se va vindeca de la sine într-o perioadă de până la patru luni. Dacă vezi mai mult de o pată pe câinele tău, există mai multe opțiuni pe care le ai pentru vindecarea câinelui. Aceste metode pot fi, de asemenea, utilizate pentru a accelera procesul de vindecare în cazul unui incident izolat.

De exemplu, poți folosi diferite creme și unguente direct pe porțiunea afectată a pielii câinelui dacă suferă de o formă ușoară de boală. Dacă dermatofitoza este mai răspândită, este nevoie să folosești un șampon antifungic pentru a-i spăla întregul corp. Ar trebui să utilizezi doar acele produse prescrise de medicul veterinar, deoarece alte produse pot agrava boala.

Dacă mergi la veterinar, iar câinele tău are mai mult de o formă ușoară de dermatofitoză, cel mai probabil medicul veterinar îți va prescrie un medicament anti-fungic oral pentru a trata boala. Dacă un astfel de tratament i-a fost prescris câinelui, este important să efectuezi tratamentul pe toată durata pe care i-a fost prescris în rețetă, chiar dacă câinele pare complet vindecat. Întreruperea tratamentului înainte de finalizarea lui, conform prescrierii, ar putea determina revenirea bolii.

Dacă câinele tău suferă de o formă severă de deramtofitoză, este recomandat să iei în considerare carantinarea câinelui în timpul tratamentului din cauza naturii contagioase a bolii. Dacă decizi să parcurgi această rută, reține că tratamentul ar putea dura până la șase săptămâni pentru ca acesta să fie eficient. De asemenea, medicul veterinar îți poate recomanda utilizarea unui guler de protecție pentru câini dacă prescrie o cremă antifungică pentru a preveni ingestia acesteia de către câine.

Este dificil, dar rezultatele merită

Dermatofitoza este o boală destul de periculoasă pentru cățelul tău – și pentru tine – pentru a-i face față. Cu toate acestea, atunci când iei în considerare toate implicațiile care sunt asociate cu boala atât din perspectivă canină, cât și din perspectivă umană, devine destul de clar faptul că este o afecțiune care trebuie să fie abordată cu cap și mai degrabă agresiv. Dar, atunci când boala va fi vindecată, vei avea un câine sănătos, non-contagios, de la care nu vei fi îngrijorat că vei contracta boala – ceva care face ca tratamentul să merite în totalitate.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top