Sfaturi practice despre dermatita alergică provocată de purici la câini

Câine mușcându-se din cauza dermatitei alergice apărută în urma mușcăturilor de purici

Când un purice mușcă un câine, mușcăturile și scărpinatul devin parte din rutina comportamentală a acelui câine. În orice caz, aceste gesturi disperate prin care câinele încearcă să scape de mâncărime pot determina alte probleme, nu doar alinarea mâncărimi. Ele pot fi la fel de bine simptome ale apariției dermatitei alerge.

Ce se întâmplă în spatele mușcăturii de purice

Mușcătura unui purice este mai mult decât o simplă ciupitură. Prin mușcătură, puricii transmit peste 15 antigeni din saliva acestora în sângele câinelui.

Mușcătura va provoca mâncărimi, iar câinele se va scărpina exact cum ne scărpinăm și noi în urma unei mușcături de țânțar, de exemplu. În orice caz, atunci când mâncărimea persistă este clar că discutăm despre o hipersensibilitate a câinelui la unul dintre antigenii din saliva puricelui.

Hipersensibilitatea este factorul declanșator al dermatitei alergice. Această dermatită apare, de obicei, la câinii de până la 5 ani, însă aceasta nu este o regulă. Dacă nu va fi tratată, dermatita alergică provocată de mușcătura de purice, aceasta se va agrava pe măsură ce puricii își vor lăsa și mai multe ouă în blana câinelui.

Ce trebuie urmărit atunci când un câine dezvoltă o dermatită alergică la mușcătura de purice

Veți sesiza o mulțime de simptome în cazul în care câinele dumneavoastră suferă de o dermatită alergică la mușcătura de purice. Cel mai evident dintre acestea scărpinatul continuu. Scărpinatul poate fi însoțit de alte comportamente centrate alinarea mâncărimii, cum ar fi mușcăturile, schelălăitul, frecarea sau târârea corpului pe sol.

Pielea unui câine este, de asemenea, un indicator principal al dermatitei alergice la purici. Un câine invadat de purici poate avea carnea roșie și inflamată, ca urmare a scărpinatului excesiv. Aceste simptome particulare sunt mult mai ușor de detectat pe pielea câinilor cu blană scurtă. Asta nu înseamnă cu nu puteți depista anumite simptome și în cazul câinilor cu blană lungă.

Alte semne asociate cu dermatita alergică la purici este eventuala apariție a unor pete cauzate de pielea tăbăcită sau locuri unde blana a dispărut. De asemenea, veți putea observa niște coji pe pielea câinelui, cauzate de vindecarea rănilor create în urma scărpinatului.

Trebuie menționat că aceste simptome au, de obicei, o natură episodică, ceea ce înseamnă că mâncărimea va atinge uneori puncte culminante. Cu toate acestea, aceste simptome s-ar putea să se agraveze pe măsură ce un câine îmbătrânește.

Ba mai mult, unii câini ar putea dezvolta diverse probleme de comportament, cum ar fi neurodermatita, dacă afecțiunea nu este tratată.

Fii mereu în gardă în prezența puricilor!

Deși este foarte greu ca un câine să scape de hipersensibilitatea la mușcături de purici odată ce acesta a dezvoltat o alergie, este important să evitați disconfortul creat de această afecțiune. Prima măsură pe care o puteți lua este să verificați blana câinelui, căutând purici sau fecale lăsate de acești paraziți.

Puricii sunt greu de sesizat mai ales atunci când câinele are o blană neagră sau închisă la culoare sau mătăsoasă, însă, folosind un pieptăn potrivit și înarmat cu multă răbdare, veți reuși să prindeți și să eliminați puricii, paraziți ce ar putea dăuna mult mai mult sănătății câinelui.

Păstrează puricii departe de câinele tău

Există o gamă largă de produse pe piață special concepute pentru a stopa și a elimina puricii din blana câinelui tău.

Cele mai bune soluții împotriva puricilor

Acestea variază de la zgărzi antiparazitare, la șampoane speciale sau picături aplicate pe blana câinelui. Multe dintre aceste produse sunt create special pentru a distruge și generațiile următoare de purici, eliminând atât ouăle și larvele cât și puricii adulți.

Înainte de a vă decide un anumit tratament, este întotdeauna prudent să discutați despre posibilele variante cu medicul veterinar. Acesta va analiza particularitățile câinelui dumneavoastră precum vârsta, stilul de viață și mediul înconjurător pentru a determina cel mai potrivit tratament împotriva puricilor cu putință.

O vizită la doctorul veterinar poate fi cea mai bună soluție pentru un tratament eficient și ușor de suportat aplicat împotriva puricilor pentru câinele dumneavoastră!

Scapă-ți amicul de purici: cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Dacă veți considera că o infestare cu purici este un motiv minor de îngrijorare, gândiți-vă încă o dată!

Chiar dacă instalarea acestor paraziți externi în blana câinelui nu este o problemă de viață și de moarte nu înseamnă că este o situație ignorabilă. Așadar, luați măsuri urgent deoarece, ca stăpâni, ne dorim o viață liniștită pentru câinii noștri, lipsită de orice fel de afecțiuni!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top