Ce este râia și de ce este atât de gravă? (Blană sănătoasă! Câine sănătos!)

Câine suspect de râie, izolat în cușca sa

Cu toții am auzit expresia „câine râios.” Știm, de asemenea, că expresia are conotații negative. Cu toate acestea, s-ar putea să nu știm toate atât de multe despre râie, afecțiunea de la care provine expresia. Cunoașterea amândurora este necesară, întrucât v-ar putea salva pe dvs. și pe câinele dvs.

Despre râie, pe scurt

Râia, care poate fi cunoscută și sub denumirea de demodicoză sau scabie canină, este o boală extrem de contagioasă a pielii, cauzată de acarieni. Acești acarieni se localizează la nivelul foliculilor piloși și al glandelor sebacee canine în stadiul de cățeluș, fiind transferați de la mamă.

De obicei, acești acarieni nu prezintă importanță decât dacă se înmulțesc în număr mare.

Un număr mare de acarieni se va manifesta la un câine în două moduri. Boala se manifestă inițial într-o zonă specifică a câinelui, cum ar fi fața, picioarele sau trunchiul. Al doilea tip de prezență este mai generalizat, ceea ce înseamnă că poate acoperi întregul corp al câinelui.

Iată o imagine reprezentativă (avertizare rapidă: imaginile cu câini afectați de râie pot avea impact emoțional pentru cititorii sensibili).

Care sunt simptomele râiei?

Principalul simptom al râiei îl reprezintă leziunile care se dezvoltă pe corpul câinelui. De obicei, aceste leziuni sunt însoțite de pete roșii, cruste de piele, care conferă zonei afectate un aspect asemănător cu piatra. De asemenea, pielea poate dezvolta un aspect slinos și umed în anumite cazuri.

Leziunile cauzează, de asemenea, căderea părului (alopecie) în jurul zonelor afectate. De obicei, această afecțiune apare pe sau în jurul ochilor câinelui, botului și capului câinelui și, în cele din urmă, se extinde în alte zone afectate.

În timp ce căderea părului este de obicei asociată cu alte afecțiuni canine care sunt determinate de zgârierea excesivă, leziunile care determină căderea părului nu provoacă neapărat mâncărimi.

Cățelul meu prezintă semne de râie. Ar trebui să fiu îngrijorat?

Râia apare relativ frecvent la cățeluși. Motivul principal este acela că sistemul lor imunitar nu s-a maturizat complet până la un punct în care efectele acarienilor pot fi ținute la distanță.

În cele mai multe cazuri, semnele asociate cu râia vor scădea odată ce sistemul imunitar al cățelului se dezvoltă complet.

Râia este o problemă reală odată ce un câine atinge vârsta de 12 – 18 luni. După acest interval de timp, este clar că sistemul imunitar al câinelui nu poate suprima efectele acarienilor care trăiesc în carnea și părul său.

Deși este o idee bună să administrați câinilor de orice vârstă un tratament care să prevină efectele râiei, este de importanță crucială să tratați câinii mai în vârstă, deoarece aceștia vor avea nevoie de ajutor.

Care sunt tratamentele râiei?

Tipul de tratament pe care îl va primi câinele dvs. este în funcție de tipul de râie pe care-l manifestă. Dacă este o formă localizată, tratamentul constă, de obicei, într-o formă de medicație topică.

Dacă este o formă generalizată, tratamentul va fi mai agresiv și ar putea include o combinație de medicamente orale, băi speciale și șamponări.

Deși poate părea destul de ușor de determinat tipul de râie pe care îl are câinele dvs. privindu-i blana, este totuși o idee inteligentă să apelați la ajutorul unui medic veterinar pentru a-i diagnostica boala.

Veterinarul va lua de obicei o biopsie a pielii pentru a determina intensitatea acarienilor care provoacă afecțiunea. Apoi va folosi aceste informații pentru a elabora un plan complet de tratament care să fie cel mai potrivit pentru amicul tău.

Cum va arăta câinele meu după tratamentul împotriva râiei?

Remarcabil la un tratament corespunzător împotriva râiei este faptul că poate restabili chiar și cea mai neplăcută înfățișare a câinilor.

Este de la sine înțeles că lupta cu boala poate fi constitui o bătălie continuă pentru dvs. și cățelul dvs. Cu toate acestea, rezultatele unui tratament adecvat fac ca bătălia să merite a fi dusă iar și iar.

Blană sănătoasă, câine sănătos

Dacă sunteți proprietar de câine, e aproape de la sine înțeles că trebuie să luați foarte în serios evoluția râiei. La urma urmei, un câine râios nu este un câine sănătos. Ar trebui să faceți întotdeauna efortul de a vă asigura că animalul dvs. este în cea mai bună stare de sănătate posibilă de la cap la coadă.

Mai mult, un câine lipsit de râie va fi într-un spațiu mai fericit. Această senzație sporită de bucurie poate consolida relația dintre dvs. și amicul dvs. Și, sincer, vă puteți dori mai mult?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top