Urmărește-ți comportamentul! O parte esențială a îngrijirii câinilor

Labrador alături de tânara sa stăpână

Se spune că un câine este oglinda proprietarului său. Este ușor să vezi cum a apărut această mentalitate. Într-un fel, când te privește, el caută îndrumare pentru a putea trece prin viață. Ceea ce faci și nu faci va avea un impact imens asupra vieții sale.

Crearea unui mediu de îngrijire

Unul din cele mai bune moduri în care poți asigura o atmosferă de comportament pozitiv pentru câinele tău este să-i arăți dragostea și aprecierea pentru el, construind un mediu calm. Aceasta include asigurarea că amicul tău are un spațiu confortabil, curat pentru a dormi, pentru a se juca și pentru a se relaxa singur când dorește. Făcând asta, îți va permite să construiești o bază solidă de încredere.

O mare parte a stabilirii acestui mediu calm se realizează prin achiziționarea și menținerea diverselor articole și obiecte care sunt esențiale pentru funcțiile zilnice ale unui câine. Aceasta constă în mai multe articole practice, cum ar fi vase de alimente, un bol de apă, jucării de mestecat, o zgardă și altele articole asemănătoare, dar ar trebui să ai mare grijă și atenție când achiziționezi aceste articole. Amintește-ți, vechea zicală “primești ceea ce plătești” se extinde și la produsele de care se vor bucura membrii lumii canine.

Nu sunt oameni – Sunt animale!

Unul dintre modurile cu care proprietarii de câini novici se pot lupta atunci când au grijă de câinii lor este că pot începe să creadă în cvasi-clișeul „câinii sunt și oameni”. Problema acestui sentiment este că este complet falsă. Câinii nu sunt oameni; sunt animale care posedă tendințe comportamentale specifice animalelor.

Din această cauză, este esențial să îți tratezi câinele în mod corespunzător. De multe ori, asta înseamnă că trebuie să fii atenți că uneori câinii vor prezenta un comportament animalic care este în conflict cu sensibilitățile noastre umane. O parte din acest comportament este neplăcut, cum ar fi „satisfacerea nevoilor fiziologice” în mijlocul camerei de zi sau ruperea mochetelor.

Aceste comportamente ne vor frustra adesea și chiar ne pot determina să ne înfuriem pe câinii noștri. Problema în această situație este că patrupedul tău nu are un simț natural al binelui și răului la un nivel pe care îl posedă oamenii. De aceea, dacă încerci să-ți tratezi câinele așa cum ai trata o persoană, acesta va fi foarte confuz – ca să nu mai vorbim de speriat.

Coboară ștacheta la nivelul câinelui tău

Pentru a cultiva un simț al binelui și răului la câinele tău, nu te poți aștepta ca acesta să avanseze la nivelul tău de gândire. În schimb, trebuie să aduci lucrurile la nivelul lui de înțelegere. Aici intervin metodele dresajului de bază.

Dresajul de bază al câinilor acoperă multe aspecte esențiale pentru construirea unei legături solide între tine și câinele tău. Unele dintre aceste aspecte au legătură cu comportamentele de bază, cum ar fi satisfacerea nevoilor fiziologice într-un loc adecvat sau aruncarea obiectelor străine din gură. Altele sunt construite în jurul dezvoltării unei măsuri de rutină, cum ar fi stabilirea orelor de masă adecvate sau știind pe ce mobilier are sau nu are voie să stea.

Cea mai mare importanță o are faptul de a rămâne pozitiv în relația cu amicul tău patruped atunci când îl înveți „regulile casei”. Lăudându-l și oferindu-i recompense atunci când este cazul, îi oferă un semnal clar și ușor că face exact ceea ce vrei și, în cele din urmă, va repeta comportamentul bun, deoarece va ști că te mulțumește. Pe de altă parte, având o tendință către răutate în timpul procesului de antrenament va face câinele mai puțin încrezător în tine și s-ar putea să nu se conformeze cu ușurință comenzilor tale.

Amintește-ți: îți iubești câinele!

Singurul element care ar trebui să-ți dicteze întotdeauna comportamentul – și, prin urmare, relația dintre tine și câinele tău – este că îți iubești câinele. Chiar și când te va face să te urci pe pereți  cu tendințele sale animalice, loialitatea, fericirea și răbdarea lui vor fi întotdeauna suficiente pentru a-l îndrăgi pe termen lung. Și atunci când adaugi această parte a dispoziției sale generale în ecuația relației voastre, cum poți fi atent la nevoile câinelui tău altfel decât prin bunătate și iubire?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top