Câinii adoră să-și petreacă timpul în preajma copiilor

Un studiu explică de ce empatizăm mai mult cu câinii și mai puțin cu oamenii

Imaginați-vă că vizionați un film în care oamenii și câinii care-i însoțesc traversează un câmp de luptă, încercând să evite focurile de armă și exploziile. De cine ați fi mai îngrijorați? Probabil ați fi mai îngrijorați de siguranța câinelui, recunoașteți!

Mulți oameni ar fi de acord cu faptul că câinii altruiști și absolut loiali sunt pur și simplu mai ușor de iubit decât oamenii. Și conform unui studiu recent, simțim cu adevărat mai multă empatie pentru ei decât pentru alte persoane. Dar, care este explicația?

Echipa de cercetare de la Universitatea Northeastern Boston și Universitatea din Colorado Boulder a descoperit că doar copiii au primit o reacție empatică  mai mare în anumite circumstanțe decât câinii, indiferent dacă erau pui sau adulți.

Profesorii-cercetători Jack Levin și Arnold Arluke au oferit unui grup de 256 de studenți rapoarte false de știri referitoare la un atac cu o bâtă de baseball asupra unui bebeluș de un an, a unui adult de 30 de ani, a unui cățeluș sau a unui câine în vârstă de șase ani. Indiferent de victimă, acestea suferiseră mai răni majore.

Scopul era de a arăta cum gradul de empatie creștea pe măsura creșterii gradului de vulnerabilitate a victimei. După cum s-a dovedit, participanții care au citit articolele despre copil, cățeluș sau câine au manifestat un grad similar de empatie, în timp ce adultul uman a determinat un grad mai mic de reacție empatică.

Autorii studiului au remarcat, de asemenea, că femeile participante au fost relativ mai empatice față de toate victimele decât omologii lor masculini.

Confirm acelui studiu, motivul pentru care avem aceste sentimente față de câini este că îi percepem ca fiind la același nivel de vulnerabilitate cu copiii; cu alte cuvinte, aceștia nu se pot proteja singuri. Nu percepem câinii ca pe niște animale, ci mai mult ca pe niște „bebeluși cu blană” sau membri ai familiei alături de copii.

Acest studiu a fost parțial inspirat de atenția pe care un incident controversat a primit-o pe rețelele de socializare. În 2014, un pitbull a atacat un copil de patru ani în Phoenix, Arizona, provocându-i răni grave care au necesitat o operație de reconstrucție.

Deoarece s-a anunțat că respectivul câine va fi eutanasiat, s-a început o campanie pentru salvarea lui. În doar câteva săptămâni, pagina de Facebook a câinelui Mickey a primit mai mult de 40.000 de aprecieri, în timp ce pagina băiatului avea doar aproximativ 500.

Un alt caz a inclus un experiment pentru a analiza dacă oamenii erau mai înclinați să doneze bani pentru a ajuta câinii sau oamenii. Au fost tipărite două anunțuri, dintre care unul prezenta un băiat care suferea de o formă de distrofie musculară, iar celălalt a folosit o fotografie de stoc a unui câine.

Campania de strângere de fonduri a primit de două ori mai multe clicuri când imaginea câinelui a fost utilizată în reclamele sale.

Probabil este greșit să presupunem că victimele animaliere vor determina întotdeauna o reacție emoțională mai mare decât victimele umane, acest studiu sugerează că acest lucru este adevărat atunci când tot ceea ce știm despre adulți este că au fost victimizați.

Pe lângă faptul că aceste animale își adoră stăpânii, conform unui alt studiu, câinii își schimbă modifică intenționat expresia facială pentru a obține o reacție pozitivă din partea oamenilor. Astfel, asemănător oamenilor, aceștia ne pot manipula pentru a simți afecțiune pentru ei.

În orice caz, autorii studiului au ajuns la concluzia că, subliniind vulnerabilitatea victimelor, în loc să se concentreze pe expunerea la agresiune și violență, programele inovatoare ar putea remodela tratamentul și prevenirea abuzului animalelor.

Scroll to Top