Acest cățeluș își arată colții

Ai un cățeluș agresiv? Iată principalele semne

Cățelușul tău este adorabil, catifelat și o încântare. De asemenea, mârâie neîncetat la oricine se apropie de el și nu-i este teamă s-ți ciupească sau chiar muște degetele. Este un cățel jucăuș sau prezintă semne de agresiune?

Comportamentul de la baza mușcăturii

Toți cățelușii vor mârâi, pișca și mușca. Aceste semne nu sunt de obicei semne de agresiune în sine; mai degrabă, sunt modalități prin care micul tău amic le folosește în comunicarea cu alți câini de toate formele și dimensiunile. Este o parte esențială a dezvoltării sociale per ansamblu.

Cel mai adesea, pișcarea și mârâitul vin dintr-un loc ancestral din interiorul caninelor. Animalele de haită, precum câinii, folosesc aceste comportamente ca mijloc de a „discuta” cu alți câini despre elementele vitale ale vieții cotidiene, de la soluționarea unor argumente cu privire la hrană până la revendicarea diferitelor locuri de odihnă. Cu alte cuvinte, dacă un cățeluș mârâie sau te mușcă, acesta comunică mai mult sau mai puțin în limbajul „canin”.

Într-un fel, este important pentru câini  „să se joace de-a mușcatul” în timpul stadiului de cățeluș. Învățarea în acest sens le va permite să testeze și, în cele din urmă, să își calibreze presiunea maxilarului. Fără a face acest lucru, ei ar putea crește fără să știe cât de puternică este mușcătura lor, ceea ce ar putea avea consecințe grave în anumite situații.

Cum pot să setez limita dintre mușcatul în joacă și comportamentul agresiv?

Una dintre principalele modalități prin care poți determina dacă puiul tău mușcă în joacă sau este înclinat spre agresivitate este să cauți alte semne care sunt de obicei asociate cu un comportament agresiv. Poziția corpului, arătarea dinților și lătratul gutural distinctiv sunt toate semne că puiul tău a trecut limita. Trebuie menționat că aceste tipuri de comportamente sunt rare la cățeluși, iar ceea ce poate fi interpretat ca un comportament agresiv este doar mușcatul în joacă.

Acestea fiind spuse, asta nu îi permite neapărat micului tău amic să se dedice excesiv acestui tip de comportament „prietenos”. Este important să îi atenuezi comportamentul într-un mod care să îi permită să învețe despre comportamentul lui de a mușca într-o manieră care ar fi normală dacă ar fi un animal sălbatic și nu un animal de companie. Acesta este motivul pentru care sentimentul de „control” este important aici: nu încearcă să elimine comportamentele care tind să fie mai instinctuale decât cele dobândite.

Cum să controlezi mușcătura puiului tău

La fel ca aproape orice lucru pe care îl presupune controlul comportamentului unui câine, dresajul câinelui tău este esențială pentru a împiedica mușcătura acestuia să evolueze spre ceva care se îndreaptă către agresivitate. La fel ca majoritatea aspectelor de dresaj, acest lucru nu este ceva ce câinele poate învăța peste noapte. Cu toate acestea, dacă rămâi consecvent în tactica ta de dresaj, îți vei putea ajuta câinele să deprindă aceleași lecții de a mușca pe care și le-ar însuși dacă ar fi în sălbăticie.

Ce ar trebui să fac în cazul în care cățelușul meu este într-adevăr agresiv?

Chiar dacă se întâmplă rar ca un cățeluș să fie un câine de-a dreptul agresiv, totuși, nu poate fi exclus. Dacă așa stau lucrurile, este înțelept să faci o vizită la medicul veterinar și să excluzi orice boală fizică. Agresiunea cățelușului tău ar putea fi indica o problemă mai mare, iar mușcarea și mârâitul lui ar putea însemna că pur și simplu vrea să fie lăsat singur pentru a-și înfrunta durerea.

O altă opțiune importantă e care ar trebui să o iei în considerare este să discuți cu un specialist  în comportamentul canin. Un profesionist extrem de bun ar putea ajuta la elaborarea unui plan de tratament adecvat conceput pe baza tendințelor și temperamentului agresiv al cățelului. Un profesionist poate, de asemenea, să monitorizeze îndeaproape progresul câinelui tău și să efectueze modificări ale planului în cazul în care lucrurile nu merg atât de ușor pe cât s-a dorit.

Amintește-ți: îți iubești câinele indiferent de situație!

Poate fi frustrant să ai de-a face cu un cățel dacă prezintă semne de agresiune, chiar dacă acele semne sunt doar semne ale comportamentului social dobândit. Pe măsură ce încerci să atenuezi acest obicei, asigură-te că o faci cu o inimă bună și iubitoare; una care este înfurie greu și are multă răbdare. La urma urmei, el este micul tău amic – nu poți face măcar atât pentru el?

Scroll to Top