Câinele tău își mușcă coada? (Cauze ale acestui comportament)

Acest câine încearcă disperat să își muște coada

Coada este una dintre caracteristicile cele mai distincte ale unui câine. Câinele ar putea să o considere o jucărie de ros convenabilă, din când în când. Totuși, dacă vă surprindeți câinele rozând sau mușcându-și coada într-o manieră aproape obsesivă, ar putea fi și un semn distinctiv pentru o problemă potențială de sănătate.

De ce câinii își mușcă coada?

Există numeroase motive pentru care câinele își poate găsi coada atât de atrăgătoare. Plictiseala, anxietatea, alergiile și chiar natura sa de prădător sunt toate cauze ale acestui comportament care se dezvoltă de obicei în stadiul de cățeluș. Deși poate fi corectat cu un pic de antrenament, ați putea ezita să faceți asta dacă este o activitate ocazională, deoarece actul de urmărire a cozii care poate continua cu mușcarea acesteia poate fi adorabil.

Mușcarea cozii poate deveni dăunătoare

Dacă obiceiul de mușcare a cozii nu este înăbușit din fașă, poate duce la o formă de tulburare obsesiv compulsivă. Când se va întâmpla acest lucru, câinele va continua să-și roadă coada până când va fi plin de infecții și lacerări sângeroase. În unele cazuri rare, infecțiile rezultate pot deveni atât de rele, încât va fi nevoie să i se amputeze coada.

În cazul în care vă surprindeți câinele mușcându-și coada, cel mai bine este să-l supravegheați pentru a vă asigura că nu este o acțiune căreia nu îi poate rezista. Dacă îl observați doar ocazional, s-ar putea traduce printr-o dorință de a face asta. Totuși, cel mai bine este să îl dresați dacă observați că acest comportament persistă.

Multe dintre tehnicile pe care le puteți pune în practică pentru a opri comportamentul de urmărire a cozii sunt făcute astfel încât să contracareze unele dintre motivele pentru care își mușcă coada în primul rând, cum ar fi plictiseala. De exemplu, puteți mări durata exercițiilor fizice sau îi puteți asigura jucării pentru stimulare mentală sau jocuri care îi stimulează corpul și creierul. Ați putea utiliza și comenzi de dresaj de bază pentru a-l liniști dacă este în pragul acțiunii de urmărire a cozii.

Asigurați-vă că nu este o problemă medicală

Nu toate situațiile în care câinele își mușcă coada se datorează obsesiei acestuia de a o prinde cu gura. Ar putea fi semnul unei game variate de probleme medicale. Mușcarea cozii ar putea avea o cauză externă, cum ar fi o alergie sau o infestare cu purici. De asemenea, poate fi provocată de ceva mai grav, cum ar fi o infecție a glandelor anale sau o ruptură sau fractură a cozii.

Dacă bănuiți că obiceiul câinelui de a-și mușca coada are o cauză medicală, este înțelept să solicitați imediat ajutor de la un medic veterinar. Medicul veterinar poate efectua o serie de analize pentru a exclude diverse cauze și pentru a facilita identificarea problemei reale. În unele cazuri, medicul veterinar poate solicita o radiografie pentru a exclude o eventuală ruptură sau fractură din zona cozii.

În funcție de diagnosticul real, ar putea fi nevoie să-l ajutați să renunțe la acest obicei prin diferite medicamente. Acestea ar putea fi unguente locale, produse de deparazitare sau produse anti-purici, care ar trebui să fie administrate câinelui atât timp cât le aveți la îndemână pentru a le aplica sau a i le furniza. În unele cazuri, câinele poate fi nevoit să poarte un guler elisabetan pentru a-l ajuta să se abțină de la mușcarea cozii.

Dacă mușcarea cozii este o caracteristică a comportamentului câinelui tău?

Dacă ați ajuns la concluzia că, din punct de vedere medical, câinele este în afara oricărui pericol și că mușcarea cozii este un comportament natural, nu disperați. Există terapeuți pentru câini pe care îi puteți consulta pentru a vă ajuta câinele să depășească această problemă. În felul acesta, veți putea descoperi o problemă cu rădăcini adânci; una în care mușcarea cozii este considerată ca fiind simptomatică.

Nu ar trebui să presupuneți această rută – mergeți întotdeauna la medicul veterinar. Ar trebui, de asemenea, să vă pregătiți să mergeți până la capăt, deoarece terapia adecvată necesită timp și efort. Cu toate acestea, dacă rezultatele culminează prin faptul că patrupedul vostru nu-și mai atacă coada, este sigur să spuneți că tot timpul și efortul depus au fost pentru o cauză bună.

Asigurați-vă că îi oferiți câinelui multă dragoste!

În cazul în care câinele își mușcă coada, asigurați-vă că nu este o problemă medicală sau comportamentală. Dacă este, arătați-i cât mai multă dragoste și sprijin pe parcursul întregului proces. Este posibil să nu poată spune „mulțumesc”, dar este sigur să presupunem că acesta este sentimentul pe care îl va avea în inima sa atunci când toate lucrurile se vor așeza, în cele din urmă.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top