Câinele meu poate suferi de autism? 3 semne majore

Pitbull afectat de autism

Autismul canin a devenit una dintre cele mai intrigante dezbateri din lumea câinilor în ultimii ani. Unele tabere îl consideră o afecțiune autentică. Altele sunt reticente în a eticheta comportamentul autist drept autism. În timp ce semantica este supusă dezbaterii, există toate motivele pentru a crede că autismul câinilor există.

Cazul științific pentru autism

Studiul științific actual despre creierul câinilor a concluzionat că autismul poate exista la un nivel canin. Se consideră că boala se datorează lipsei neuronilor oglindă din creierul canin. De asemenea, se crede că boala este rară și poate de aceea majoritatea medicilor veterinari preferă să se refere la aceasta ca fiind un comportament canin disfuncțional și nu direct autism.

De asemenea, studiile concluzionează că afecțiunea este idiopatică, ceea ce înseamnă că nu i se cunoaște cauza. De asemenea, s-a stabilit că afecțiunea este congenitală, adică e înnăscută la câini și nu e ceva ce pot dezvolta în timp. Această ultimă determinare alimentează convingerea că afecțiunea este ceva ce câinele poate moșteni de la un părinte sau o altă rudă.

Mai mult, au existat studii care indică faptul că un câine poate moșteni autismul dacă părinții săi au fost expuși la diferite toxine. Conform studiilor, o altă cauză potențială a afecțiunii o reprezintă vaccinarea inutilă a părinților câinelui. Aceste studii specifice se leagă de ideea răspândită conform căreia vaccinarea excesivă a unui câine poate fi o practică periculoasă.

Cum știu dacă am un câine autist?

Ar putea fi dificil să-ți dai seama dacă amicul tău patruped are autism. Simptomele afecțiunii sunt în primul rând comportamentale, incluzând acțiuni care pot părea de natură obsesivă/compulsivă. De exemplu, este posibil să observi cum câinele tău manifestă un comportament complicat și ritualic ce se repetă ca o rutină zilnică.

Probleme comportamentale care ar putea fi semne ale autismului câinelui

Unele dintre celelalte semne ce indică autismul sunt remarcabil de similare cu simptomele care în mod tradițional semnalează autismul la ființele umane. Aceste simptome sunt prezente la naștere – nimic nesurprinzător, deoarece starea este congenitală. Cu toate acestea, ele nu pot fi recunoscute sau pronunțate decât când câinele crește.

Interacțiunea socială dificilă poate fi un indicator principal al autismului canin. Acest sentiment de disconfort și neliniște se poate manifesta în interacțiunile cu alți câini sau chiar cu proprietarul. Semnele de avertizare asociate cu acest simptom includ retragerea din interacțiunile sociale și lipsa dorinței de a veni la tine.

Incapacitatea unui câine de a-și exprima emoția ar putea fi un semn predominant al autismului, de asemenea. Aceasta nu este o trăsătură universală a câinilor autiști, dar unii câini care prezintă afecțiunea nu vor putea să comunice concis cu proprietarul, indiferent dacă sunt sau nu fericiți, triști, speriați sau entuziasmați. În unele cazuri, ei ar putea rămâne doar indiferenți și lipsit de emoții.

De asemenea, pentru un câine autist ar putea fi un chin să afișeze vreo urmă de entuziasm sau energie pentru perioade lungi de timp. Deși toți câinii obosesc, cei autiști nu ar putea să revină cu o doză de energie după o perioadă de inactivitate. Pentru proprietari, acest lucru poate fi oarecum mai ușor de observat la rasele caracterizate prin niveluri ridicate de energie.

Cum îmi pot ajuta câinele autist?

Până acum nu s-a descoperit un tratament care să vindece autismul.

Până acum, nu s-a găsit niciun remediu pentru autism. Cu toate acestea, dacă bănuiești că ai un câine autist, va trebui să-l duci la veterinar pentru o examinare. Deși medicul veterinar poate fi reticent în a se referi la boală ca fiind autism, acesta poate să-ți recomande diverse terapii sau tratamente care ți-ar putea ajuta câinele să trăiască nestingherit de boala sa.

Și deși câinele tău nu-și poate exprima emoțiile atât de bine, este important să-l copleșești în continuare cu dragoste și atenție. Este posibil ca el să nu-ți poată întoarce favoarea în sine, dar fii sigur că această afecțiune îi va da un sentiment de siguranță, ceea ce înseamnă extrem de mult pentru un câine cu autism canin. De asemenea, este important să păstrezi schimbările din viața sau rutina câinelui la un grad minim, deoarece este posibil ca acesta să nu poată face față suficient schimbărilor.

Este dificil, dar nobil

Să deții un câine autist poate fi dificil și plin de provocări unice. Cu toate acestea, este mai degrabă un act nobil de bunătate centrată pe câine. Mai presus de toate provocările care apar în această situație, să știi că oferi dragoste unui câine care are nevoie de afecțiune face să merite să ai un cățel așa special.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top